haberler

Sosyal Bilimlerde TÜBİTAK projeleri konulu konferans gerçekleştirildi

Akademik proje süreçlerinin anlatıldığı konuşmayı TÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu gerçekleştirdi. TÜBİTAK proje tiplerini ve başvuru tarihlerini açıklayan Prof. Dr. Komsuoğlu, proje başvuru şartlarını ve gerekli dokümanların neler olduğunu aktararak, bu projelerde araştırma grubu oluşturmanın sosyal bilimlerde önemli olduğunu vurguladı.

Sosyal Bilimler alanında TÜBİTAK tarafından sunulan 1001, 1002, 3005 ve 3501 projeleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu, “Proje yazmak bir kültürdür. Korkulan ve çekinilen bir alan olmamalıdır. Sosyal Bilimlerde yoğun proje açıkları bulunmakta ve TÜBİTAK bu alanlarda özel destekler sağlamaktadır. Bilim insanlarının, özel bir desteğin sağlandığı bu ortamda daha girişken bir tavırla ülkemize ve bilim dünyasına katma değer sağlayacak projeler yapmakta daha girişken olması gerekiyor.” dedi.

Sosyal Bilimler Fakültelerinin bursiyerler özelinde birçok destek programı aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Komsuoğlu, temel bütçelerin sosyal bilimlerde çok yüksek olmasının gerekmediğine değinerek proje süreçlerini; proje tasarımı, proje başvurusu, projenin Ar-Ge kapsamında değerlendirilmesi şeklinde açıkladı.

“Yazım Sürecine Özen Gösterilmeli”

Sosyal Bilimler alanına hâkimiyetin oldukça önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Komsuoğlu, Başvuru Formu bölümlerini; başlık, özet, anahtar kelimeler şeklinde sıralayarak yazım sürecinde özenli bir tutum sergilenmesi gerektiğini vurguladı.

TÜBİTAK projelerinin bilimsel değerlendirmelerinde ARDEB kaydının yapılmasının gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Komsuoğlu projelerde başarısızlık nedenlerini; başlık ve içerik uyumsuzluğu, anlaşılmaz bir dil, çeviri nedenleriyle yaşanan dil sorunları, araştırma sorusu ve bulgu yorumu uyuşmazlığı, yönteme dair sorunlar, proje yönteminde sorunlar, yetersiz ve etkisiz bir planlama, proje hedeflerinin gerçekçi ve açık olmaması, iyi bir eleştirel literatür taraması içermemesi, proje yöneticisinin yetersizliği, proje ekibinin yetersizliği, fon sağlayan öncelikleri ile uyumsuzluğu, projenin amaç ve hedefleri ile bütçe uyumsuzluğu şeklinde açıklayarak katılımcıların konu ile ilgili sorularını cevapladı.


21 Kasım 2023