Psikolojik Danışmanlık Birimi Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin bireysel, sosyal ve akademik alanda yaşadıkları sorunlarda psikolojik destek sunmayı ve gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Psikolojik Danışmanlık Biriminde verilen hizmetler ücretsizdir.
*BİREYSEL GÖRÜŞMELER
Danışmanınızla bire bir yapacağınız görüşmeler akademik, sosyal ya da bireysel alanlarda gelişiminizi engelleyen sorunlarınızı çözmek için gerekli becerileri edinmenize yardımcı olmayı amaçlar. Görüşmeler birkaç oturumdan oluşabileceği gibi daha uzun vadeli de olabilir. Görüşmeler 45-50 dakika ve genellikle haftada 1 olarak planlanmaktadır. Görüşmelerin sıklığı ve süresine ilk oturumdan sonra danışmanınızla birlikte karar verebilirsiniz.
*KISA SÜRELİ GÖRÜŞMELER
Kısa süreli görüşmeler acil durumlar ve bilgi almak isteyen bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için düzenlenmiştir. Görüşmeler yaklaşık 15 dakika olarak planlanmaktadır. Bu görüşmelerin sonunda danışmanınız sizi başka bir birime yönlendirebilir ya da bireysel görüşme için randevu verebilir.
*YÖNLENDİRME
Psikolojik Danışmanlık Biriminde danışmanınızla yaptığınız ön görüşme ya da bir kaç görüşme sonrasında farklı bir kişi ya da kurumdan yardım almanızın uygun olacağına karar verilebilir. Böyle bir durumda, ihtiyacınıza göre psikiyatriste, nöroloğa v.b. kişi ve kurumlara yönlendirme yapılabilir. Bazen de görüşmeleri, bir kurum ya da kişiyle eş zamanlı yürütmek uygun görülebilir.
*PSİKOLOJİK TESTLER
Danışanı daha iyi tanıyabilmek ve etkin bir görüşme planı oluşturabilmek için gerekli görüldüğünde testler uygulanabilir.
*SÖYLEYİŞLER
İlginizi çeken konularda, sizden gelen talepler doğrultusunda ya da ihtiyaçlara göre yıl içinde belirli zamanlarda söyleşiler düzenlemeyi planlıyoruz. Söyleşi yer ve zamanlarını buradan ya da internet sayfasından öğrenebilirsiniz.
*İLKELERİMİZ
Görüşmelerde gizlilik esastır. Görüşme içerikleri ve kişisel bilgileriniz sizin onayınız alınmadan hiçbir kişi ya da kurumla paylaşılmaz. Ancak sizin ya da bir başkasının hayatı tehlike altında olduğunda bilgileriniz paylaşılabilir. Başvuranlar cinsiyet, etnik kimlik, din, milliyet, sosyal sınıf v.b faklılıklar gözetilmeden eşitlik ve tarafsızlık ilkesiyle değerlendirilir. Randevulara zamanında gelmeniz ve gelmeyeceğiniz zaman en az bir gün öncesinden haber vermeniz beklenir. Bu ilke, görüşme akışını aksatmamak ve siz gelmediğiniz zaman bir başkasına öncelik tanımak açısından önemlidir.
Uzm. Psikolog, Serra Hacısalihoğlu
Email : serra.hacisalihoglu@gmail.com
Telefon : 0 462 377 5878 - 5391
Birimimiz randevu sistemiyle çalışmaktadır.
Randevu için "serra.hacisalihoglu@gmail.com" adresi veya 0 462 377 5878 - 5391 telefon numarasıyla iletişime geçebilirsiniz.
ZAMAN YÖNETİMİ
Zamanı iyi kullanmak aynı zamanda kaliteli ve verimli yaşamak anlamına gelir. Zaman herkes için farklı ?yapılacak şeyler? listesi içerir. Bir öğrenci için ise zamanın etkin kullanımı, ders çalışma, uyuma ve sosyal faaliyetleri dengeli bir biçimde hayatına yerleştirmeyi sağlar. Zamanı iyi kullanmayan birinin kaygı düzeyinin sürekli yüksek olması ve her zaman bir şeyleri yetiştirememekten yakınması doğaldır. Oysa iyi bir planlamayla, ders çalışmaya da eğlenmeye de dinlenmeye de vakit bulmak mümkündür.
ZAMANIMI NASIL PLANLAMALIYIM?
- Yapılacak İşler Listesi Hazırlamak
Bazen yapılması öncelikli bir sürü iş varken kendinizi televizyon izlerken, birileriyle sohbet ederken, uzun uzun telefon konuşmaları yaparken, dergi, kitap okurken ya da gezerken bulursunuz. Şüphesiz bütün bu aktiviteler hayatınızda yapmaktan hoşlandığınız şeyleri oluşturur ama en önemli sınavınızın öncesinde ya da ödev tesliminize bir gün kalmışken bu aktivitelerle ilgilendiğinizi varsayalım.
- Sonrasında neler yaşanabilir?
Ödevinizi yetiştiremeyeceğinize ya da sınava yeterince hazırlanmadığınıza dair yoğun bir kaygı, Aceleyle çok da verimli olmayan bir şekilde çalışmaya ÇALIŞMAK, ?Zaten hiçbir zaman yetiştiremiyorum, beceremiyorum? gibi düşünceler ve kendine güven kaybı, Hayal kırıklığı, Suçluluk duygusu, Bir daha böyle olmayacağına dair verilen sözler. Bu listeyi uzatabilirsiniz. Burada acaba zamanın kendisi mi suçlu yoksa bu duygu ve düşünceler iyi planlanmamış bir zamanın ürünü mü? İyi planlanmamış bir zaman sonrasında, yapmanız gereken şeyler için daha büyük bir çaba harcamanıza ve sıkıntıya girmenize yol açabilir. Bunun yerine yapacağınız şeyleri sizin için önem sırasına göre düzenlemeniz, tahmininizden daha çok işinize yarayacaktır.
- Bunu nasıl yapabilirsiniz?
Günlük yapılacak şeyler listesi hazırlayın. Yazarak çalışmak yapılacakları daha net görmenizi sağlar. Oluşturacağınız liste, o gün için yapmayı düşündüğünüz şeyler içinden, sizin için en önemli olandan en az önemli olana doğru olmalı. En önemli işleri seçerken en çok keyif aldıklarınızı değil yapmadığınızda sizi en çok sıkıntıya sokacak olanları göz önünde bulundurun. En az önemli olanları belirlerken de yapılıp yapılmaması o gün için ya da uzun vadede hayatınızın akışını etkilemeyecek aktiviteler olmasına özen gösterin. O gün için yapılacakları belirledikten sonra önem sırasına göre 1?den başlayan numaralar verebilirsiniz. Burada en önemli şey, ilk numaralardaki aktiviteleri bitirmeden alt sıralara geçmemektir. Listenizde; son ödeme tarihi o gün olan telefon faturası, dergi okumak, arkadaşlarla sohbet etmek, yemek yemek, telefon görüşmeleri, teslim tarihi ertesi gün olan bir ödev, TV izlemek, sinemaya gitmek v.b. olabilir. Böyle bir durumda nasıl bir liste oluşturmak uygun olur?
- Yardım İstemek ve Hayır Diyebilmek
Bazen çok yoğun olduğunuz dönemlerde, daha az önemli işleriniz için ailenizden, arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz. Bireysel olarak yapmanızın gerekmediği ama yapılmasının önemli olduğu işlerde başkalarından bu işi sizin yerinize yapmasını talep edebilirsiniz ( ör, arkadaşınızın sizde olan kitabını teslim etmek, evcil hayvanınıza yemek vermek v.b) Bazen de çok iyi bilmediğiniz ve bu yüzden çok fazla zaman harcayacağınız aktiviteler için yardım isteyebilirsiniz. Örneğin, sınav öncesinde bir konuyu hiç anlamamışsanız tek başınıza çalışmak çok zamanınızı alacaksa iyi bilen bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Bunun yanı sıra çok önemli bir işinizin öncesinde sizden bir şey talep edildiğinde, ?Bu işi yapmam benim kendi işimi yapmamı aksatacak mı?? ?Sonrasında sıkıntıya girmeme sebep olacak mı?? sorularına yanıt verdikten sonra karar verin. Gerektiğinde hayır deme hakkınızı kullanın.
- Uzun Vadeli Liste Oluşturmak
Günlük yapılacak işler listesi hazırlamak gibi, uzun vadeli amaçlar listesi oluşturmak da zamanı kontrol etmek ve hedeflerinizin neresinde olduğunuzu fark etmek için önemlidir. Bu listeyi üç aşamadan oluşturun. Birincisi hayat boyu amaçlarınız, ikincisi bir yıllık amaçlarınız, üçüncüsü de bir aylık amaçlarınız için olsun. Her üç kategori için de ?en önemli amaçlar?, ?daha az önemli amaçlar? ve ?gerçekleşmemesi bir kayba yol açmayacak amaçlar? listesi oluşturun. Hayat boyu amaçlarınız için bir örnek çizelge aşağıda verilmiştir:
Hayat Boyu Amaçlarım___________________________________________
En önemli amaçlarım____________________________________________
Daha az önemli amaçlarım________________________________________
Gerçekleşmemesi bir kayba yol açmayacak olan amaçlarım_______________
Hazırlayacağınız üç kategoriden en önemli maddeleri ayırın ve bunlar üzerinde çalışmaya başlayın. Her ay bunları gerçekleştirmek için ne yaptığınızı gözden geçirin. Her ay yeni bir liste oluşturun. Her yeni düzenlediğiniz listede amaçlarınız veya önem dereceleri yer değiştirebilir. Burada önemli olan amaçlarınız için neler yaptığınızı ya da yapmanıza engel olan şeyleri görerek zamanı nasıl kullandığınızı fark edebilmektir.
?DÜNYADA BÜTÜN İNSANLARA DEMOKRATİK OLARAK VERİLMİŞ TEK ŞEY ZAMANDIR. BAŞARILI VE BAŞARISIZ BÜTÜN İNSANLARIN GÜNLERİ 24 SAAT, HAFTALARI 7, AYLARI 30 GÜNDÜR.? (Baltaş, 2002)
Kaynakça
BALTAŞ, Acar ? Zuhal. ( 2002). Stres ve Başa Çıkma Yolları. Remzi Kitabevi :
İstanbul
Daha fazla yardım için:
Psikolojik Danışmanlık Birimi
Adres:
Tel:
ÜNİVERSİTE YAŞAMINA UYUM
Üniversiteye yaşamına adım atmak, insan yaşamındaki her değişiklik gibi uyum sağlamayı gerektiren bir durumdur. Yeni bir ortam, yeni insanlar, farklı bir ders ve sınav sistemi, farklı bir şehir ya da eskisinden farklı bir yaşam biçimi bir süre karmaşık duygular içinde olmanıza sebep olabilir. Bu süreci, herkes birbirinden farklı duygu ve düşüncelerle geçirebilir. Ama genel olarak okula yeni başlandığı aşamada merak, endişe, heyecan, korku, yalnızlık gibi duygular hissetmek doğaldır. Üniversite yaşamı kimileri için ailesiyle aynı şehirde, bildiği ve tanıdığı arkadaş çevresinde olmayı içerirken kimileri için ailesinden uzak, bilmediği ve tanıdık olmadığı bir ortamda ve şehirde olmayı gerektirebilir. Kimisi ailesinden ilk defa ayrı kalıyor olabilir. Bütün bu faktörler üniversite yaşamını farklı algılamaya ve farklı tepkiler vermeye sebep olabilir.
UYUM SÜRECİNDE ZORLUK YAŞAYABİLİRLER
Uyum sürecinde zorluk yaşayanlar bazı ortak özellikler gösterebilirler;
Duygusal olarak;
Mutsuzluk, öfke, endişe, korku, yalnızlık
Bedensel olarak;
Ağlama, iştahsızlık, uyku bozukluğu, baş dönmesi, mide bulantısı, konsantrasyon bozukluğu
Düşünce olarak;
Unutmamak gerekir ki bu zorluğu yaşayan bir tek siz değilsiniz ve çoğunlukla bu duygu ve düşünceler bir süre sonra kaybolur.
Bu Süreci Daha Kolay Atlatmak İçin Neler Yapabilirsiniz?