duyurular

04

Temmuz

Lisans Öğrencilerinin Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama Kapasitesinin Artırılması-2

Proje Etkinlikleri

Lisans Öğrencilerinin Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama Kapasitesinin Artırılması-2TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamında 19-21 Şubat 2025 tarihlerinde uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir.


Amaç

Üniversitelerimizde sosyal, fen, mühendislik ve sağlık alanında öğrenim gören lisans öğrencilerinin Ar-Ge projesi yazımı ve yürütme becerilerinin geliştirilmesidir.


Kapsamı

Etkinlik 24 katılımcı ile sosyal, fen, mühendislik ve sağlık alanlarda 4 gruba ayrılarak teorik ve grup çalışması şeklinde gerçekleştirilecektir. Katılımcılara proje ile ilgili temel kavramlar, araştırma konusu seçimi ve belirlenmesi ile araştırma ile ilgili bilgi toplama yolları, araştırmanın planlanması (özgün değer, yöntem, proje yönetimi, yaygın etki, özet, bütçe) ve lisans öğrencilerinin başvuru yapabilecekleri programların tanıtımı (TÜBİTAK 2209 programları vb.) eğitimlerle anlatılacaktır.

Teorik eğitimlerle birlikte grup çalışmaları yaptırılarak her gruba verilecek farklı anahtar kelimelerle öncelikle gruplar konu belirleyip o konu üzerinden bir TÜBİTAK 2209 projesi yazımı gerçekleştirilecektir. Grup çalışmaları sırasında her gruptan bir eğitmen sorumlu olacak ve eğitmenler bütün grup çalışmaları sırasında cevaplayıp, proje konusunun belirlenmesi, literatür taraması ve yazımı aşamasında grupların sorularını cevaplayarak proje yazımının tamamlanmasına kadar yönlendirme yapacaktır. Eğitmenlerin danışmanlık ve yönlendirmeleriyle proje fikirleri ve yazımı olgunlaşacaktır. Eğitim son günü her grup yazmış oldukları projelerin sunumunu gerçekleştirip projelerini savunacak ve diğer gruplar tarafından TÜBİTAK panel sistemi gibi puanlanması gerçekleştirilecektir.

Eğitim boyunca TÜBİTAK 2209 programı başvuru formu üzerinden gidileceği için başvuru formunda bulunan özgün değer, yöntem, proje yönetimi, yaygın etki, özet ve bütçe kısımları teorik anlatılarak sonrasında her teorik eğitimin uygulamalı olarak bu kısımların her grubun proje fikirleri bulduktan sonra yazmaları istenecektir. Bu yazım sırasında eğitmenler tarafından her gruba danışmanlık yapılacak olup gruplara yazım aşamasında ve yazdıktan sonra bu kısımlarda neler yazılması ve neler yazılmaması gerektiği konusunda bilgiler verilecektir. 


Eğitmenler

Prof. Dr. Hakan ERSOY (KTÜ) Koordinatör)

Prof. Dr. Oktay YILDIZ (KTÜ)

Öğr. Gör. Sedanur KALYONCU (KTÜ)

Öğr. Gör. Emrah AYVAZ (KTÜ)

Öğr. Gör. İslam YILDIZ (KTÜ)

Öğr. Gör. Gözde SAĞLAM (KTÜ)

Öğr. Gör. Hülya SABIR (KTÜ)

Öğr. Gör. Müslüm Serhat ÜNVER (KTÜ)


Katılımcıların Belirlenmesi İçin Aranan Şartlar

  1. Katılımcıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması,
  2. Katılımcıların fen, mühendislik, sağlık ve sosyal alanlarından birinde 2., 3., veya 4. sınıflarında lisans eğitimi gören öğrenciler olması,
  3. Lisans genel not ortalaması 2,00’nin üzerinde olması,
  4. Katılımcıların daha önce düzenlenen 2237-A etkinliklerine en fazla 4 kere katılmış olması, daha önce 2237-A etkinliğine katılmayan katılımcılara öncelik tanınacaktır,
  5. Katılımcıların OHAL kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doğrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılmamış olması,
  6. Katılımcıların etkinliğe bir proje fikri ile katılıyor olması,
  7. Başvuru oranlarına göre kadın erkek dağılımlarının orantılı olması gözetilecektir,
  8. Öncelikle farklı disiplinlerden eşit sayıda katılımcı alınması planlandığından, etkinliğe kabul başvuru sırasına göre yapılmayacaktır. Sosyal, fen, mühendislik ve sağlık alanlarının her birinden yeterli başvurunun olmaması durumunda, eksiklikler diğer alanlardan karşılanacaktır.

Etkinlik Yeri

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mimarlık Fakültesi Teknoloji Sınıfı, TRABZON


Katılım

  • Etkinliğe katılım kontenjanla sınırlıdır.
  • Etkinliğe katılmadan önce başvuru yapılması ve başvurunun kabul edilmesi gerekmektedir.
  • Etkinlik 3 gün devam edecek olup katılım %100 zorunludur.
  • Katılımcılara, program sonunda katılım sertifikası verilecektir.
  • Etkinlik ücretsiz olup Trabzon dışından katılan katılımcıların yol, iaşe ve konaklama giderleri ile Trabzon’dan katılan katılımcıların iaşe giderleri, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği "Destek Miktarı ve Ödeme Koşulları" limitleri çerçevesinde proje bütçesinden karşılanacaktır.
  • Katılımcıların toplantıya kişisel bilgisayarları ve proje fikri ile katılmaları gerekmektedir.

Başvurular, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya başlanacaktır.