KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Millî Mücadele'nin Gür Sesi "İstikbal Gazetesi" Üniversitemizde Dijitalleştirildi
Millî Mücadele Dönemi’nin en önemli yayın organlarından biri olan “İstikbal Gazetesi” akademisyenlerimiz tarafından taranarak Wikilala veri tabanına aktarıldı.
Barutçuzade Faik Ahmet Efendi, kurtuluş savaşında düşman işgaline “Dur!” demek için Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Millîye Cemiyeti’ni destekleyerek İstikbal Gazetesi’ni çıkarmaya karar verdi. Millî Mücadele’ye Trabzon’dan yakılan meşale (İstikbal Gazetesi) 1918 yılında yayın hayatına başladı. Millî Mücadele yıllarında Trabzon başta olmak üzere bölge illerinin sesi olan dönemin en uzun soluklu yayın organı “İstikbal Gazetesi”nin orijinal nüshaları, akademisyenlerimiz tarafından taranarak dijital kütüphaneye aktarıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’ne de adı verilen Faik Ahmet BARUTÇU’nun sahibi olduğu ve başyazarlığını üstlendiği gazete, Wikilala veri tabanında erişime açıldı.
“En Uzun Soluklu Gazete”
Gazetenin dijitalleşme sürecine ilişkin bilgi veren Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Personeli Öğr. Gör. Beyhan KARPUZ konu ile ilgili olarak “Faik Ahmet BARUTÇU ve arkadaşları, avukat kimliğini bırakıp bir gazete çıkarmaya başlıyor. İstikbal Gazetesi ile birlikte Anadolu’nun sesi, Trabzon’dan ülkemize duyurulmaya çalışılıyor. İstikbal Gazetesi, Erzurum Kongresi’nin toplanması sürecinde emeği geçen, bu sürece destek olan bir yayın organıdır ve Cumhuriyet kurulmadan önceki dönemde, Anadolu’nun en uzun soluklu gazetesidir. Müze değeri taşıyan bu gazeteyi gelecek kuşaklara aktarmak adına tüm sayılarını dijitalleştirdik. Orijinal nüshalarını, gazetenin zarar görmemesi için kullanıcılarımızla paylaşamıyoruz. Veri tabanı abonelikleri olan tüm üniversite kütüphaneleri, gazeteye erişim sağlayabiliyor.” dedi.
Haftada 6 gün basılan İstikbal Gazetesi, kapatıldığı 1925 yılına kadar toplam bin 426 sayı ile okuyucunun karşısına çıkmış, her nüshası Anadolu’da büyük ses getirmişti.
02 Mayıs 2024
Eylül 2024 - Sayı: 87
31 Ekim 2024
Üniversitemizin ev sahipliğini üstlendiği, 9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi, 28-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
28 Ekim 2024
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'nın (YMGV) periyodik olarak ihdas ettiği Madencilik Ödülleri sahiplerini buldu.
25 Ekim 2024
2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı'nda Üniversitemiz 10 Madalya kazanarak büyük başarı elde etti.
23 Ekim 2024
Üniversitemiz "Mühendislik Fakültesi 3. Öğrenci Buluşması" etkinliği, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
23 Ekim 2024
Her yıl olduğu gibi Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla Erasmus Günleri 2024 kapsamında 14-16 Ekim 2024 tarihlerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.
17 Ekim 2024
21 Eylül 2024 tarihinde Üniversitemiz Rektörlüğü görevine ikinci kez atanan Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, YÖK Başkanlığı'nda düzenlenen tören ile mazbatasını aldı.
16 Ekim 2024
Üniversitemizde "Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapılarda Deprem Testi Deneyi" gerçekleştirildi. Deprem sarsıntılarının verildiği ahşap binada hasar oluşmadı.
15 Ekim 2024
Üniversitemiz "Milli Teknoloji Hamlesi"ne tam destek ile teknolojilerin keşfedildiği, yenilikçi projelerin sergilendiği TEKNOFEST'e ödüllerle damga vurdu.
04 Ekim 2024
Üniversitemizde, Türkiye'nin havacılık sektöründeki gelişmelerini ele alan 'Türkiye'nin Havacılık Seyri' başlıklı seminer, Uçak Mühendisi Can Erel tarafından gerçekleştirildi.
03 Ekim 2024
Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği (YA/EM) 43. Ulusal Kongresi, 2-4 Ekim 2024 tarihleri arasında Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
02 Ekim 2024
Devlet idaresinde, kararlı yönetim tarzı ve askerî dehası sayesinde kısa sürede otoriteyi sağlayarak Osmanlılar'ın dünya siyasetindeki ivmesini yükselten Yavuz Sultan Selim konuşuldu.
30 Eylül 2024
Mersin'de bu yıl ilk kez düzenlenen "TEKNOFEST İnsansız Deniz Araçları Yarışması"na, Üniversitemizin Creatiny Su Üstü Takımı damgasını vurdu.
25 Eylül 2024
Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, deprem sonrası hasar tespit yöntemlerinde, robotik köpekler ve yapay zekâ ile hızlı ve güvenli bir sistem geliştiriyor.
25 Eylül 2024