KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Türkiye'nin Deprem Gerçeği ve Öneriler Paneli KTÜ'de Gerçekleşti
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem Haftası kapsamında Deprem riskinin farkındalığını artırmak, toplumu bilinçlendirmek ve alınması gereken önlemlere dikkat çekmek amacıyla “Türkiye'nin Deprem Gerçeği ve İleriye Yönelik Öneriler" konulu bir panel düzenledi.
KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde, KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde düzenlenen panel programı, birçok uzmanı bir araya getirdi.
Panel programının açılışında konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Türkiye’nin deprem konusunda ciddi çalışmalar yaptığını ve üniversite olarak bu çalışmalara destek verdiklerini belirtti. Akademisyenlerin bu alanda bilgi ve fikir üretmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Üniversitede yetkin hocalar ve araştırma grupları bulunduğunu ifade ederek, AFET Yönetim Enstitüsü için yapılan çalışmaların büyük oranda tamamlandığını ve YÖK’e başvuru yapıldığı bilgisini katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında Ülkemizde deprem üzerine mevzuatların kâğıt üzerinde iyi olmasına rağmen uygulamalarda sıkıntılar olduğuna değinen Prof. Dr. ÇUVALCI ülkemizde kuralların uygulanışında ve izleme mekanizmalarında yetersizlikler olduğunu ifade etti. Eğitimin depremle başa çıkmanın en etkili yolu olduğuna dikkati çeken Rektör ÇUVALCI konuşmasını şu ifadelerle bitirdi: “Bilinçli bir toplum, deprem riskine karşı daha dirençli olabilir ve felaket durumlarında daha hızlı tepki verebilir. Bu toplantıda sunulan bilgilerin ve önerilerin, toplumun deprem gerçeği konusunda farkındalığını artırarak daha etkin önlemler alınmasına katkı sağlayacağına inanıyorum".
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Arzu FIRAT ERSOY’un yaptığı Panelin ilk sunumunu, İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK yaptı. Kahramanmaraş Depremleri Sonrasında “Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Yeni Yapım Teknolojileri” üzerine bilgiler paylaşan Prof. Dr. ALTUNIŞIK: Artık yaşanan hasarları konuşmanın ötesine geçerek, depremler sonrası neler yapabileceklerine odaklanmak istediklerini belirtti. Özellikle Türkiye'nin yeni yapı teknolojileri ve dayanıklı yapı tasarımı konusunda önemli adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, ülkemizin deprem riski altında olan bölgeleri için doğru bilgi ve eğitimin önemine vurgu yaptı. Depremlerin enerjisinin ve mekanizmalarının anlatılmasıyla birlikte, Türkiye'nin depremle mücadelede yeni teknolojiler ve stratejiler geliştirmesi gerektiğine işaret etti. Panel programında Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan ERSOY, Kahramanmaraş Depremleri Özelinde Deprem Tetikli Afetler konusunda bilgi verdi. Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün SAYIL, Kahramanmaraş Depremlerinin Sismoloji Verileriyle Yorumlanması ve Bölgemizin Deprem Tehlikesi konusunda görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan YILDIRIM ise Coğrafi Bilgi Teknolojileri Rehberliğinde Akıllı Şehirlere Geçiş Gereksinimi: Büyük Türkiye Depreminden Çıkarılacak Dersler hakkında bilgi verdi.
08 Mart 2024
Eylül 2024 - Sayı: 87
31 Ekim 2024
Üniversitemizin ev sahipliğini üstlendiği, 9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi, 28-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
28 Ekim 2024
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'nın (YMGV) periyodik olarak ihdas ettiği Madencilik Ödülleri sahiplerini buldu.
25 Ekim 2024
2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı'nda Üniversitemiz 10 Madalya kazanarak büyük başarı elde etti.
23 Ekim 2024
Üniversitemiz "Mühendislik Fakültesi 3. Öğrenci Buluşması" etkinliği, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
23 Ekim 2024
Her yıl olduğu gibi Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla Erasmus Günleri 2024 kapsamında 14-16 Ekim 2024 tarihlerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.
17 Ekim 2024
21 Eylül 2024 tarihinde Üniversitemiz Rektörlüğü görevine ikinci kez atanan Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, YÖK Başkanlığı'nda düzenlenen tören ile mazbatasını aldı.
16 Ekim 2024
Üniversitemizde "Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapılarda Deprem Testi Deneyi" gerçekleştirildi. Deprem sarsıntılarının verildiği ahşap binada hasar oluşmadı.
15 Ekim 2024
Üniversitemiz "Milli Teknoloji Hamlesi"ne tam destek ile teknolojilerin keşfedildiği, yenilikçi projelerin sergilendiği TEKNOFEST'e ödüllerle damga vurdu.
04 Ekim 2024
Üniversitemizde, Türkiye'nin havacılık sektöründeki gelişmelerini ele alan 'Türkiye'nin Havacılık Seyri' başlıklı seminer, Uçak Mühendisi Can Erel tarafından gerçekleştirildi.
03 Ekim 2024
Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği (YA/EM) 43. Ulusal Kongresi, 2-4 Ekim 2024 tarihleri arasında Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
02 Ekim 2024
Devlet idaresinde, kararlı yönetim tarzı ve askerî dehası sayesinde kısa sürede otoriteyi sağlayarak Osmanlılar'ın dünya siyasetindeki ivmesini yükselten Yavuz Sultan Selim konuşuldu.
30 Eylül 2024
Mersin'de bu yıl ilk kez düzenlenen "TEKNOFEST İnsansız Deniz Araçları Yarışması"na, Üniversitemizin Creatiny Su Üstü Takımı damgasını vurdu.
25 Eylül 2024
Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, deprem sonrası hasar tespit yöntemlerinde, robotik köpekler ve yapay zekâ ile hızlı ve güvenli bir sistem geliştiriyor.
25 Eylül 2024