haberler

Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, ADEP Değerlendirme Toplantısı'na Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Hacettepe Üniversitesi’nde YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR’ın iştiraki ile düzenlenen ADEP Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) Değerlendirme Toplantısı, 02.05.2024 tarihinde Hacettepe Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya; Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim ŞENEL, Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun GÖKTAŞ, Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol ARCAKLIOĞLU ve Prof. Dr. Arif BİLGİN, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Araştırmadan Sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ, Araştırma Üniversitesi Rektörleri ve proje yürütücüleri katıldı.

Toplantıda katılımcılara, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Şükran GEZE SAATÇİ tarafından Üniversitemizin ADEP projeleri arasında yer alan "Pediyatrik Anestezi Premedikasyonunda Pediyatrik Kullanılmaya Uygun Midazolam Nanopartikül Oral Film Formülasyonların Geliştirilmesi ve Moleküler Toksisitesinin İncelenmesi" başlıklı çalışmanın (Proje Danışmanı Prof. Dr. F. Sena SEZEN) detaylı bir sunumu gerçekleştirildi.

“İlk 500 İçin Potansiyelimiz Var”
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR toplantıda yaptığı konuşmada, Yükseköğretim Kurulu’nun 2021 yılında belirlediği yeni vizyonuyla devam eden Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’nın 23 üniversite ile birlikte başarıyla yürütüldüğünü belirtti. Araştırma Üniversitesi olan yükseköğretim kurumları arasında yaşanan tatlı rekabetin, Uluslararası Üniversite Derecelendirme Kuruluşu birçok mecra tarafından her yıl yayınlanan dünya üniversiteleri sıralamalarına ve özellikle son iki yıla olumlu bir biçimde yansıdığını ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. ÖZVAR “12. Kalkınma Planı’nda yer alan yükseköğretimle ilgili hedeflerimizden birisi de Dünya Akademik Başarı Sıralaması listelerinde ilk 500’de yer alan üniversite sayımızı, 2028 yılında 10’a çıkarmaktır. Ben inanıyorum ki Araştırma Üniversitelerimizin tamamı, fiziksel altyapıları ve sahip oldukları akademik insan kaynağı ile önümüzdeki 5 yılda, ilk 500 içerisinde yer alma potansiyeline sahiptir. Son yıllarda artan uluslararası öğrenci hareketliliğinde bu tür sıralamaların ve değerlendirmelerin fevkalade önemli olduğunu görüyoruz.” dedi.

“Ön Ödeme Limitleri Artırıldı”
ADEP çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 32 performans göstergesi ile yapılan değerlendirme sonuçlarına göre Araştırma Üniversiteleri için kaynak tahsis edildiğini ve üniversitelerin eşleştirildikleri disiplinlerdeki bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesi sürecinde, bu kaynağı kullandıklarını belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. ÖZVAR, Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) Yönetmeliği’nde 2022 yılında yaptıkları değişiklik sayesinde, destek kapsamındaki projeler için ön ödeme limitlerinin on katına kadar artırılabildiğini kaydetti.

“Israrla Devam Edeceğiz”
2024 yılında ADEP kapsamında üniversitelere 400 milyon TL ödenek tahsis edildiğini belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. ÖZVAR, üniversitelerin kendi kaynaklarından aktaracakları rakamlarla birlikte toplam 327 projeye, 503,9 milyon TL bütçe aktarımı yapılacağını bildirdi. Yükseköğretim Kurulu olarak kalite odaklı anlayışı temel misyon edindiklerini ve bu amaçla Araştırma Üniversiteleri için destek programlarının uygulanmasına ısrarla devam edeceklerini vurgulayan YÖK Başkanı Prof. Dr. ÖZVAR “Tüm üniversitelerimizin, araştırma kapasite ve kalitesinin artırılmaya ihtiyacı var. Son 5 yıllık veriler, nitelikli yayın sayısında ciddi bir artış olduğunu gösteriyor. Ancak dünyadaki büyük bilim çevreleriyle mukayese edildiğinde hala ciddi mesafe katetmemiz gerekiyor. 45-46 bin düzeyinde olan nitelikli yayın sayısını biraz daha artırmamız lazım. Bunu yapacak kurumların başında Araştırma Üniversitelerimiz gelmektedir.” dedi.


03 Mayıs 2024