Günümüz ihtiyaçlarına paralel olarak gelişen teknolojik seviye doktoralı araştırmacı sayısının arttırılmasını zorunlu hale getirmiştir. Ayrıca teknolojik ürünler ortaya koyarken tek bir ülke ya da laboratuvarın imkanları yerine birden fazla ülke ya da laboratuvarın iş birliği yapması gerekmektedir. Bu nedenle ulusal projelerin yanında uluslararası projelerin de öğrenilmesi ve nitelikli proje sayılarının arttırılması gerekmektedir. Üniversitelerimizde fen bilimleri (temel bilimler ve mühendislik) alanlarında doktora eğitimini tamamlamış veya doktora yeterlilik sınavını geçmiş araştırmacıların ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma projesi önerisi hazırlama ve yürütme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu amaçla, fen bilimleri alanında, doktora eğitimini tamamlamış veya doktora yeterlilik sınavını geçmiş 20 araştırmacıya bu kapsamda proje yazma eğitimi verilecektir. Üniversitelerde, üniversite dışı kurumlarda ya da özel sektörde çalışan araştırmacıların katılacakları bu proje eğitimi etkinliği ile hem kariyerlerine katkı sunulmuş olacak hem de çalıştığı kamu ya da özel sektörün proje yürütme kapasitesi arttırılmış olacaktır. İlave olarak araştırmacıların yapacakları proje sayesinde gerek üniversitelerine gerekse bulundukları kurumlara maddi fonda aktarmış olacaklardır. Üniversitelerin yanında diğer kamu ve özel kurumlarda çalışan doktora öğrencisi veya doktora mezunu araştırmacıların da etkinliğe katılacak olması projenin yaygın etkisini artıracaktır. Ayrıca katılımcıların hem üniversitelerden hem de üniversite dışı kurumlardan kabul ediliyor olması, üniversite- sanayi iş birliklerinin başlamasına katkı sağlayacak ve bu durum yapılacak etkinliğin yaygın etkisini arttıracaktır. Bu etkinlik sayesinde TÜBİTAK 1001 ve Cost projelerini detaylı, TÜBİTAK 1002, 1003, 1004, 1005, 3501 gibi ulusal ve 1071, Ufuk Avrupa gibi uluslararası programları genel olarak tanıma ve öğrenme fırsatı yakalayacaklar.
Bu amaç doğrultusunda, etkinliğin sonunda katılımcıların
• Proje türlerini ve proje fon kaynakları bilmeleri
• Proje hazırlama süreçlerinden proje amacı, özgün değer, yöntem, proje yönetimi, yaygın etki, bütçe
başlıklarını kavramaları
• Farklı projelerin başvuru aşamalarını öğrenmeleri
• Örnek uygulamalarla bir proje öneri dosyası hazırlayabilme
24-26 TEMMUZ 2024
Etkinliğe kabul başvurusu, Fen ve Mühendislik bilimlerindeki farklı alanlardan gelecek katılımcıların disiplinler arası çalışmaya uygun dağılımı dikkate alınarak yapılacaktır.