haberler

KTÜ Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulumuz Akredite Edildi.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Tarafından KTÜ Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulumuz Akredite Edildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Gemi Makineleri İşletmeciliği Programı;T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından akreditasyon sürecini başarıyla tamamlayarak, 15.05.2023 tarihi itibarıyla yetkilendirilmiştir. Programdan mezun olan öğrencilere ön lisans diploması verilecek olup mezuniyet sonrası gemilerde 6 ay ve kara tesislerinde 6 ay olmak üzere toplamda 1 yıllık stajlarını tamamladıktan sonra Gemi Adamları Sınavına (GASM) girmeye hak kazanacaktır. Başarı ile tamamlanan sınav sonrası Bakanlık tarafından Makine Zabiti belgesi verilecektir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Abdullah Kanca MYO Gemi Makineleri İşletmeciliği programı 2017-2018 eğitim dönemi itibarıyla öğrenci alımına başlamıştır. Program ÖSYM tarafından yapılan TYT sınavından elde edilen sayısal puan türü ile öğrenci almaktadır. Bugüne kadar tercih oranı yüksek olup kontenjanlarımız her sezon dolmuştur ve birçok mezun verilmiştir. Mezunlarımız tersanelerde, bakım-onarım işletmelerinde, gemi sigorta işletmelerinde, gemi yan sanayi işletmelerinde, sahil güvenlik komutanlığında, makine firmalarında ve birçok farklı alanlardaki üretim işletmelerinin teknik departmanlarında teknisyen olarak kendilerine iş alanı bulabilmiştir. Ayrıca dikey geçiş sınavı ile (DGS) fakültelerde okuma imkânlarını değerlendiren öğrenci sayımızda oldukça fazladır.

Okulumuza kazandırılan bu yetkinlik ile mezunlarımız yukarıda bahsi geçen kara tesislerinin yanında denizcilik sektöründe ticaret yapan ve makine gücü 3000 kW’a kadar olan gemilerde makine zabiti yeterliliği ile çalışma imkânları bulabilecektir. Mezunlarımız makine zabiti yeterliliği ile gemilerde yüksek ücretlerle çalışma imkânı bulacaktır.

Bu yetkilendirme süreci ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Abdullah Kanca MYO Gemi Makineleri İşletme Programı olarak amacımız ülkemizin ve dünya denizcilik endüstrisinin ihtiyacı olan Makina Zabitlerini yetiştirmek, Denizciliği seven ve sevdiren, denizcilik mesleğine büyük bir sevgi ile sahip çıkan denizciler yetiştirmektir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda YüksekokulumuzTürkiye’deki üniversiteler arasında yetki sahibi olan 7 Yüksekokuldan biri olarak büyük bir başarı elde etmiştir. Ayrıca aynı yetkilendirilme süreci KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Bölümü için de yürütülmüş olup Uzak yol vardiya mühendisi yeterliliği için Türkiye’deki 6 Fakülteden biri olmuştur.

Sürmene Abdullah Kanca MYO olarak; denizcilik sektörüne hizmet etmek, özellikle Karadeniz bölgesi insanına iş istihdamı sağlamak adına çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda denizcilik sektöründe büyük bir açık olan Elektroteknik Zabiti yetiştirme planlarımız vardır. Mekatronik, Elektrik ve Elektronik programları/bölümleri mezunlarına yönelik kurs düzenleme çalışmalarımız yakın zamanda tamamlanacaktır.

 

SÜRMENE ABDULLAH KANCA MYO YÖNETİMİ


13 Temmuz 2023