Günümüzde bilimsel ve endüstriyel üretimlerin sonuçlarının belirlenen koşullara uygunluğunu tespit etmek için akredite laboratuvarların rolü kritiktir. Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yetkinliği TS EN ISO/IEC 17025 standartlarına göre değerlendirilir ve bu standartlara uygunluk, laboratuvarların geçerli sonuçlar üretebildiklerini gösterir. Bu süreç, aynı zamanda ISO 9001’in genel ilkelerine de uyum sağlar. Akredite laboratuvarlar, ilgili endüstri kuruluşlarının ürünleri için riskleri ve fırsatları değerlendirme, yönetim sistemlerinin etkinliğini artırma ve olumsuz etkileri önleme temeli oluşturur. Tarafsızlık ve tutarlı çalışma koşulları sağlanması gereken bu laboratuvarlar, deney, kalibrasyon ve numune alma faaliyetlerini gerçekleştirirler. Ayrıca, akreditasyon, laboratuvarların müşterileri, yasal otoriteler ve akreditasyon kurumları tarafından yetkinliklerinin onaylanması için kullanılır.
Üniversitelerde bilimsel faaliyetlerin devamlılığı açısından da laboratuvarların akredite bir disiplinle çalışması önemlidir. Yeni laboratuvar personelinin standart bir eğitimden geçmesi, laboratuvar kültürünün yoruma dayalı değil, sistematik ve güvenilir olmasını sağlar. Bu eğitim, dünya genelinde kabul görmüş olan TS EN ISO/IEC 17025 standardına uygun olmalıdır.
Bu etkinlik, akredite laboratuvarların bilimsel ve endüstriyel üretimdeki kritik rolünü, TS EN ISO/IEC 17025 standardının önemini ve laboratuvar personelinin standart eğitim ihtiyacını ele alarak laboratuvarda çalışacak kişilerin yaptığı işler ile alakalı farkındalık kazanmalarına olanak sağlayacaktır.