haberler

KTÜ'de Spor Teknolojileri Sempozyumu Gerçekleştirildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümünün ortaklaşa düzenlemiş oldukları etkinlik Trabzon ve çevre illerden gelen spor profesyonellerin katılımı ile KTÜ merkez kampüsü çim sahada gerçekleştirildi. Sempozyumun workshop bölümünde uygulamalı olarak saha denemeleri yapıldı ve yapay zeka destekli sporda performans analizi ve anlık raporlama örnekleri segilendi.

Kullanılan testlerin tüm spor branşlarına uygun olarak özellikle futbolda anlık olarak saha testlerinin yapılabilmesine imkan vermesi antrenörlerin ve sporcuların oldukça ilgisini çekti.

FİTPODZ ve DeepSport uygulamalarının Trabzon temsilcisi ve aynı zamanda KTÜ beden Eğitimi Bölümü Başkanı Öğr.Gör.Dr. Burakhan Aydemir “  

 Artık yapay zeka sporcuların tüm hareketlerini takip edip oyunun sonuçlarını tahmin etmeye kadar antrenörlerin ve spor uzmanlarının başvurduğu önemli bir kaynak olmaya başlamıştır.Yapay zekanın spor analitiğinde en önemli avantajlarından biri, büyük miktarlarda veriyi gerçek zamanlı olarak işleyerek anında eyleme geçirilebilir öneriler sunabilmesidir. Bukadar büyük veriye insan eliyle ulaşmak ve anlamlı sonuçlar çıkarmak mümkün olmuyor. Mühendis, yazılımcı ve spor bilimcilerden oluşan bir ekiple  dünyada yapay zeka ile spor uygulamalarını takip etmeye devam edeceklerini belirtti.” 

Etkinlikte konuklara bilgi veren KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bahittin Kahveci ise “ KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak araştırma üniversitesi misyonumuzunda etkisiyle sağlık ve spor alanında yapay zeka teknolojini takip ederek bu alanda çalışamalar yapıyoruz. Etkinlikte sergilenen yerli ve milli  test araçlarının geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının KTÜ’lü akademisyenler tarafından yapılmasının gurur verici olduğunu belirtti. “Bu tür etkinliklerde ana amacın bilimsel çalışmalarımızın sonuçlarında ortaya çıkan ürünler ile şehri buluşturmak ve  teorik bilgiyi pratiğe dönüştürerek işin profesyonellerinin kullanıma sunmak olduğunu belirten Kahveci,  özellikle Rektörümüz Pof.Dr. Hamdullah Çuvalcı’ya KTÜ deki spor bilimleri araştırmalarına vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür eetti.

Etkinliğin KTÜ ekibinde ayrıca Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölüm Başkanı Doç.Dr. Fatih Kırkbir ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Bora Özkara yer aldı. 2 gün sürecek etkinliğin Cuma günü devam eden bölümü ise sporda performan analizi ve atletik test  yapmak isteyen sporculara ve antrenörlere  açık olacak.

 

 

 


16 Temmuz 2024