BÖLÜM
ÖĞRENCİ
ARAŞTIRMA
Prof. Dr. İsmail Demir, Fındıkta Kokarca Zararı Üzerine 61saat Habere Değerlendirmelerde Bulundu
Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, bölgemizde son yıllarda hızla artan Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) istilası ve fındık üretimine etkileri hakkında basına değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Demir, özellikle sahil kesimindeki fındık bahçelerinde zararın önceki yıllara göre belirgin şekilde arttığını, bazı alanlarda ürün kayıplarının çok yüksek oranlara ulaştığını ifade etti. Kokarca böceğinin hem hızlı yayılımı hem de geniş bitki çeşitliliğiyle beslenebilmesi nedeniyle bölge tarımı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Ayrıca iklim koşullarının bu istilacı türün yaşam döngüsünü desteklediğini belirten Demir, üreticilerin bilinçlendirilmesi ve bölgesel mücadele çalışmalarının güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Öğretim üyemiz, Karadeniz Bölgesi’nin fındık üretimindeki stratejik önemine dikkat çekerek, zararlı ile etkin ve bilimsel temelli mücadele yöntemlerinin gecikmeden uygulanmasının gerekliliğini vurguladı.
Haberin tamamına ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.
https://www.61saat.com/trabzonda-kokarcanin-findiktaki-zarari-derinlesiyor
30 Kasım 2025
Araş. Gör. Dr. Selda DURMUŞOĞLU eşliğinde bölümümüzü ziyaret eden minik öğrenciler canlılar dünyasına dair yeni bakış açısı kazandı.
07 Ocak 2026
BIY2006 Gıda Mikrobiyolojisi dersi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte Gıda Kontrol Laborauvarı Müdürü Taner ÖZYURT bilgilendirme yaptı.
02 Ocak 2026
Topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında düzenlenen projede Ticaret İlkokulu öğrencileriyle çim adam yapımı etkingiği düzenlendi.
31 Aralık 2025
Proje BİY4039 Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında, Prof. Dr. Nurhayat Özdemir danışmanlığında yürütüldü.
31 Aralık 2025
Kebir Süt işletmelerini gezen öğrencilerimiz, mikrobiyologların çalışma alanlarını gözlemleme fırsatı elde etti.
26 Aralık 2025
Düzenlenen eğitimde Laboratuvar güzvenliği ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı.
29 Aralık 2025
Dr. Öğr. Üyesi Onur Tolga OKAN ve VAWTURK kurucusu İsmail ŞENOL bilgi ve tecrübelerini paylaştı.
29 Aralık 2025
Katılımın yoğun olduğu ve eğlenceli olan gezide öğrencilerimiz oldukça eğlendi.
29 Aralık 2025
Öğrencilerimizden Sude Zengin, Berkay Taştemir ve Kevser Beyza Küçük tarafından planlanmış ve başarıyla gerçekleştirildi.
29 Aralık 2025
Avukat Hande BURMA sosyal medya paylaşımlarının ne tür istenmeyen durumlara yol açacağı hususunda öğrencilerimizi bilgilendirdi.
26 Aralık 2025
Prof. Dr. Bilal KUTRUP, Arş. Gör. Sema SARIKURT ve Arş. Gör. Emine DUMAN ERBAŞ kampüs arazisinde yayılış gösteren omurgasız canlıları öğrencilerimize tanıttı.
26 Aralık 2025
''Meyvelerden DNA İzolasyonu'' adlı proje Gülnisa Akbulut, Busenur Aktürk ve Sevalnur Uzun tarafından planlanmış ve uygulanmıştır.
26 Aralık 2025
Adli Tıp Belge İnceleme Uzmanı Doç Dr. Güven Seçkin KIRCI mesleğini ve kariyer yolculuğunu öğrencilerimizle paylaştı.
25 Aralık 2025
Prof. Dr. İsmail DEMİR toplantıda son bir kaç yıldır Karadeniz bölgesinde ciddi yayılış göstererek fındık zararlısı Kahverengi Kokarca' nın oluşturduğu mali zarara dikkat çekti.
24 Aralık 2025