haberler

Haritacılık Müzesi Açılışı ve 3 Boyutlu Kadastro Çalıştayı

Bölümümüzde, haritacılığın tarihini ve haritacılığın modern uygulamalarını birlikte yansıtan alanlara olan ihtiyaç nedeniyle bir Haritacılık Müzesi, Harita Mühendisliği Bölümümüz mezunu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Haydar BAŞ tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca bölümde öğrenci etkinliklerinin sunulabileceği alanlara olan ihtiyaç nedeniyle fuaye alanı düzenlemesi, Harita Mühendisliği Bölümü mezunumuz Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN’ın girişimiyle TKGM tarafından yaptırılmıştır.

21.12.2022 tarihinde “Haritacılık Müzesi” açılışı, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gençağa PÜRÇEK, Tamer İNAN ve Ali Haydar BAŞ tarafından yapılmıştır.

 

 

 

 

 

AÇILIŞA YOĞUN PAYDAŞ KATILIMI

Üniversite yöneticilerinin katıldığı Haritacılık Müzemizin Açılışı ve 3 Boyutlu Kadastro Çalıştayı etkinliğine Harita Mühendisliği Bölümü mezunumuz kamu yöneticileri, işverenler, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri yoğun ilgi göstermiştir. Etkinlik, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gençağa PÜRÇEK ve Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Hacı DEVECİ, Prof. Dr. Temel VAROL, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN, TKGM Kadastro Daire Başkanı Mustafa ASLAN, TKGM Harita Daire Başkanı İbrahim CANKURT, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Süleyman GÜN, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi BAYTAR, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yardımcısı Ali Haydar BAŞ, Tapu ve Kadastro Trabzon Bölge Müdürü Serkan COŞKUN, Trabzon Kadastro Müdürü Erdinç EREN, HKMO Trabzon Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ebru ÇOLAK, KTÜ FBE Müdürü Prof. Dr. Asım KADIOĞLU, Avrasya Üniversitesi FBE Müdürü Prof. Dr. Cemal BIYIK, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma GÜLTEKİN, KTÜ TTM Başkanı Prof. Dr. Oktay YILDIZ, Yapı İşleri Daire Başkanı Yasin ÖZTEL, öğretim üyeleri, araştırma görevlileri, mezunlar ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

 

 

Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA açılış konuşmasında; bölümün köklü bir geçmişe ve kültüre sahip olduğunu, bu tür girişimlerin de sahip olunan bu motivasyonun sonucu olduğunu belirterek, Harita Müzesinin yapılış aşamalarını açıklayıp, Haritacılık Müzesinin yapılmasında Harita Mühendisliği Bölümü mezunlarından Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN’a, ilk heyecan ve motivasyonu için ve Harita Mühendisliği Bölümü mezunlarından Trabzon TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ata Petrol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar BAŞ’a inşaatın yapılmasında samimi ve içten destek ve maddi katkıları için özel teşekkür etmiştir. Ayrıca Harita Mühendisliği için güzide bir kurum olan ve Harita Mühendisi mezunlarının çoğunluğunun çalıştığı Tapu Kadastroda teknolojik gelişmelere bağlı faaliyetler hakkında bilgi vermek üzere 3 Boyutlu Kadastro Çalıştayına katılan TKGM Daire Başkanlarına teşekkür etmiştir.

Bölümümüz Arazi Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram UZUN konuşmasında; Haritacılık Müze alanının üniversitemize değer kattığını, eğitim alanlarına destek vererek ismi yaşatan kişilerin kutsal bir görevi yerine getirdiğini belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmasının devamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün iki boyut kadastrodan üç boyutlu kadastroya geçiş sürecinde yürüttüğü ARGE faaliyetlerini yakından takip ettiklerini, çalıştay ile bu çalışmaların geldiği son noktayı görme fırsatı yakalayacaklarını belirtti.  Ayrıca üniversite kamu işbirliği çerçevesinde yakın zamanda tamamlanan projelerden bahsederek, önümüzdeki süreçte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün müdahil olduğu deniz kadastrosu projesine Doğu Karadenizi kapsayacak şekilde talip olduklarını, Üniversite olarak Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme Programına sahip olduklarını, TKGM’nin taşınmaz değerlemeye yönelik faaliyetleri çerçevesinde eğitim gerçekleştirebileceklerini, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na henüz sunulan “Türkiye İmar Uygulaması Modeli Projesinin” eğitimini gerçekleştirebileceklerini ve ayrıca bu modelin Türk Dünyası ve İslam ülkelerine ihracı noktasında işbirliğine gidilebileceğini; Kanal İstanbul projesinin gerçekleştirilmesinde yaşanan plan mülkiyet sorunlarının çözümünde alternatif modeller üzerinde çalıştıklarını bu anlamda üniversite olarak ülkemize katkı sunabileceklerini ifade etmiştir.

Harita ve Kadastro Odası Trabzon Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ebru ÇOLAK konuşmasında; oda yönetimi olarak geleneksel olarak bölüm faaliyetlerinde bugün olduğu gibi ortak çalışmalar gerçekleştirdiklerini, bu çalışmaların bundan sonra da süreceğini, mezunların bölüm ile irtibatının sağlanmasında bu etkinliklerin fırsat oluşturduğunu dile getirerek, Haritacılık Müzesine katkı veren mezunlara tebriklerini iletmiştir.

Dekanımız Prof. Dr. Gençağa PÜRÇEK açılış konuşmasında; fakültemizin önemli bileşenlerinden biri olan Harita Mühendisliği Bölümünün çalışmalarına destek verdiklerini, kurum olarak akreditasyon önem verdiklerini, Fakülte programlarının çoğunun ve Üniversitenin 5 yıl akredite olduğunu belirtmiştir. Üniversite, Fakülte ve Bölümlerin öğrencilerine verdikleri kurumsal kimlikleri, kültürleri ve aidiyet duygularının önemli olduğunu, mezunların kurum aidiyeti ile kurumlarına yapacakları katkılarla ihtiyaçlı öğrencilere destekler verilebileceğini belirtmiştir. Kurumun Haritacılık Müzesinin oluşturulmasının mezunlarımızın aidiyeti anlamında ayrıca önemli olduğunu dile getirerek katkı veren mezunlarımıza teşekkürlerini iletmiştir.

Mezunumuz Trabzon TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Haydar BAŞ konuşmasında, amfilerde öğrenci olarak bulunduktan sonra kürsünün diğer tarafında olmanın duygulu ve onur verici bir şey olduğunu belirtti. Ayrıca öğrencilere, harita mühendisinin işini iyi yaparsa piyasada çok başarılı olabileceğini belirtti. Bu bağlamda, diğer disiplinlerdeki mühendislerden oluşan takımların kaptanı olabileceklerini belirtti.

Mezunumuz Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN açılış konuşmasında; yaklaşık 27 yıl önce mezun olduğu okulunda hocalarıyla, sınıf arkadaşlarıyla ve öğrenciler ile buluşmaktan büyük memnuniyet duyduğunu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü olarak önemli projeler gerçekleştirdiklerini bunlardan birinin üç boyutlu kadastro çalışmaları olduğunu, bu tür etkinliklerin çalışmalarımızı akademik çevreler ve öğrenciler ile paylaşmakta fırsat oluşturduğunu dile getirmişlerdir. Ayrıca mezunu olmaktan gurur duyduğu Harita Mühendisliği Bölümüne elinden gelen katkıyı vermeye devam edeceğini dile getirmiştir.

Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI açılış konuşmasında; Harita Mühendisliği Bölümümü mezunlarını, Haritacılık Müzesi alanını üniversitemize kazandırdığı için tebrik ederek, toplantıya iş insanı, mezun, kamu görevlileri, STK gibi tüm paydaşların katılmış olmasının çok önemli olduğunu belirtmiştir. Haritacılık Müzesinin yapılmasında katkı sağlayan hayırsever Harita Mühendisliği Bölümü mezunu iş insanı Ali Haydar Baş ve TKGM Yardımcısı Tamer İNAN’a teşekkür etmiştir. Ayrıca açılış konuşmalarında dile getirilen projelerin ilgili kurumlar nezdinde gerçekleştirilmesinde her türlü desteği vereceğini belirtmiştir.

Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI tarafından Haritacılık Müzesinin oluşturulmasına destek veren Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN ve İş İnsanı Ali Haydar BAŞ’a plaketleri sunulmuştur.

 

 

Plaket töreninin ardından, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün arşivinden; Ayasofya Vakfiyesi tablosunu Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’ya, padişah tuğra tablolarını Dekanımız Prof. Dr. Gençağa PÜRÇEK’e ve Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA’ya hediye etmiştir.

 

  

Açılışın ve plaket töreninin ardından “3 Boyutlu Kadastro Çalıştayı” Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN moderatörlüğünde yapılmıştır. Birinci oturumda TKGM Kadastro Dairesi Başkanı Mustafa ASLAN Türkiye’nin üç boyutlu kadastroya geçiş sürecini, ikinci oturumda TKGM Harita Dairesi Başkanı İbrahim CANKURT 3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi’nin son durumunu, yapılan çalışmaları sunmuş ve katılımcıların soruları ile etkinlik devam etmiştir.

 

 


26 Aralık 2022