etkinlikler

Aralık

Aralık

2. Ulusal İç Mimari Tasarım Sempozyumu Gerçekleştirildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü olarak ev sahipliğini üstlendiğimiz, II. Ulusal İç Mimari Tasarım Sempozyumu 06 – 07 Aralık 2018 tarih aralığında, Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Sempozyum 06 Aralık 2018 Perşembe günü, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay M. ÖZDEMİR, Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet M. ÖKSÜZ ile Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Ş. BEYAZLI’nın da hazırda bulunduğu geniş bir katılımla açıldı. Açılış programı çerçevesinde ilk olarak, İç Mimarlık Bölümü tanıtım filmi izlendi. Açılış konuşmalarının ardından Trabzon Akçaabat Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan “Mekan”  konulu şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. Daha sonra, davetli konuşmacımız İstanbul Kültür Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay K. USTA, “…ORASI iken BURASI olmak…” başlıklı konuşmasını sundu.

Global düzeyde günümüzde gelinen noktada mekana yaklaşım, mekanı algılama - anlamlandırma biçimi, mekandan beklentiler, mekanı yapılandırma teknik ve teknolojisi…vb, pek çok olgu hem eğitimde ve hem de pratikte farklı bakış açıları ile ele alınmaktadır. Bu gelişmelere koşut olarak, II. Ulusal İç Mimari Tasarım Sempozyumunda “Tasarıma Dair Güncel Söylemler”  teması üzerine tasarımın sosyolojik, psikolojik, ekonomik, teknolojik, kültürel..vb., düzeylerde ele alındığı çok yönlü bir tartışma ortamının kapılarının aralanmıştır. Geçmiş ve gelecekle ilişkili olarak bugünün koşullarında tasarıma dair olan her türlü yeni tartışma, argüman, çelişki, fikir, yargı, kuram, kavram, yaklaşım, yönelim, yöntem, deneme, soru, sorun, çözüm..vb., konularına vurgu yapan toplam “38” adet bildiri, iki gün boyunca iki ayrı salonda ve “10” oturumda eş zamanlı olarak sunuldu. Sempozyum çerçevesinde ayrıca, 2017-2018 eğitim öğretim dönemine ait, K.T.Ü. Mimarlık Fakültesi iç mimarlık Bölümü öğrenci çalışmalarından oluşan bir sergi de yer aldı.

Gerek güncel bilgi paylaşımına, gerek kişiler ya da kurumlar arası ortak çalışmaların geliştirilmesine ve kurumsal tanıtıma, gerek akademik ilerlemeye, gerekse eğitime ve pratiğe katkı sağlayacağı düşüncesi ile İç Mimari Tasarım Sempozyumlarının, iki yılda bir düzenlenmesi planlanmaktadır.

Doç. Dr. Erkan AYDINTAN

Sempozyum Başkanı