etkinlikler

Kasım

6. Ulusal Lisansüstü Programlar Arası İletişim ve Etkileşim Platformu Toplantısı ve 10. İç Mimarlık Bölüm Başkanları Toplantısı

30 Kasım - 01 Aralık 2017 tarih aralığında Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü ev sahipliğinde, 6. Ulusal Lisansüstü Programlar Arası İletişim ve Etkileşim Platformu (ULPIEP) toplantısı ile 10. İç Mimarlık Bölüm Başkanları (İBBT) Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

İç Mimarlık Program başkanlarının katılımı ile gerçekleşen bu toplantılarındaki ortak istek, gerek meslek eğitiminde, gerekse piyasa koşullarında karşılaşılan sorunların tespit edilerek düzeltilmesine yönelik stratejilerin geliştirilmesi olarak ifade edilebilir. O nedenle toplantıların teması, “Sürekli İyileştirme” anlamına gelen, Japonca'da kai (değişim) ve zen (iyi) sözcüklerinin birleşmesi ile oluşan KAİZEN olarak belirlenmiştir.

İlk gün gerçekleşen 6. Ulusal Lisansüstü Programlar Arası İletişim ve Etkileşim Platformu (ULPIEP) toplantısına Ülkemiz ve KKTC’den toplam 19 üniversiteden katılım sağlanmıştır.

Program, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve İç Mimarlık Bölümü tanıtım sunularından sonra F.B.E. Müdürü Prof. Dr. Saadettin KORKMAZ’ın açılış konuşması ile başlamıştır. Daha sonra, K.T.Ü. İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erkan AYDINTAN, (ULPIEP) toplantıları ile ilgili genel bir bilgilendirme yapmıştır. Son olarak Doç. Dr. Sezin TANRIÖVER 5. ULPİEP toplantısı izlenimlerini sunmuştur.

Açılış konuşmalarından sonra toplu fotoğraf çekimi yapılmış ve Yrd.Doç.Dr. Şengül YALÇINKAYA yürütücülüğünde “GÖR-ÖNGÖR” çalıştayı başlatılmıştır.

“GÖRMEK” mevcut durumun tespitini, “ÖN GÖRMEK” ise, ileride olması gerekeni göstermeyi, önceden kararlaştırmayı, ilerisi için düşünmeyi ifade etmektedir. Yapılan çalıştayda, belirlenen sorun alanlarında grup tartışmaları ile öne çıkan konular için durum değerlendirmeleri yapılmış, çözüme yönelik öneriler geliştirilmesi için alt yapı oluşturulmuştur.

İkinci gün 10. İç Mimarlık Bölüm Başkanları (İBBT) Toplantısı ülkemiz ve KKTC’den toplam 27 üniversitenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Program, Karadeniz Teknik Üniversitesi M.F. Dekanı Prof. Dr. Yalçın YAŞAR’ın açılış konuşması ile başlamıştır. Daha sonra, K.T.Ü. İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erkan AYDINTAN, (İBBT) toplantıları ile ilgili genel bir bilgilendirme yapmıştır. Ardından TMMOB İç Mimarlar Odası Genel Başkanı İç Mimar Emrah KAYMAK, oda faaliyetleri ve sektördeki son gelişmeler ile ilgili bilgilendirici bir konuşma gerçekleştirmiştir. Son olarak Doç. Dr. Sezin TANRIÖVER 9. İBBT toplantısı izlenimlerini sunmuştur.

Açılış konuşmaları ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sırasıyla; Prof. Dr. Uğur DAĞLI, “CIDA Akreditasyonu Bağlamında DAÜ İç Mimarlık Bölümü Program Değişikliği”, Yrd. Doç. Dr. Alessandro CAMİZ ise, “Tarih Boyunca Tasarım, Kıbrıs Acheiropoietos Manastırı” başlıklı sunularını gerçekleştirmişlerdir. Sunumlardan sonra Yrd. Doç. Dr. Şengül YALŞÇINKAYA yürütücülüğünde “GÖR – ÖNGÖR” çalıştayı başlatılmıştır.

Organizasyon çerçevesinde İç Mimarlık Bölümü İç Mimari Ürün sergisi açılışı, yapılmıştır. Açılışın ardından, K.T.Ü. İç Mimarlık Bölümü ve K.T.Ü. Trabzon M.Y.O. Tekstil Giyim Ayakkabı ve Deri Bölümü ortaklığı ile Doç. Dr. Filiz TAVŞAN’ın önderliğinde hazırlanan “Moda Mekan” isimli bir gösteri sunulmuştur.

Geriye dönüp bu sürece bakıldığında hangi yönü ile ele alınırsa alınsın, yararlı bir buluşma olduğu konusunda fikir birliğine varılmıştır. Bu tür iletişim platformlarında bir araya gelmek, farklı eğitimcileri daha yakından tanıyabilmek, farklı eğitim ortamlarında bulunmak, ufuk açıcı olmaktadır. Bu çerçevede gerçekleştirilen her türlü diyalog, sonraki ortaklıkların temelini atacaktır. Meslek eğitimi ve pratiği açılarından tartışılması gereken birçok sorun olduğu ortadadır. Fakat çözümler için bu tür çabaların devamında ısrarcı olunmalıdır. Bu yönde ortaya koyulacak istikrar, zamanla meyvelerini verecektir.

Değerli zamanlarını ayırıp burada bizlerle birlikte olan tüm program başkanlarına şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum.

Girne Amerikan Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştiriecek olan bir sonraki toplantıda görüşmek dileği ile…

Doç.Dr. Erkan AYDINTAN

K.T.Ü. İç Mimarlık Bölüm Başkanı