haberler

"Doğu Karadeniz Deprem Gerçeği" Üzerine Söyleşi Gerçekleştirildi.

“Doğu Karadeniz Deprem Gerçeği” üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

DOĞU KARADENİZ’DE DEPREM RİSKİ VAR

KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Osman BEKTAŞ, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Prof. Dr. Bektaş, programda önemli açıklamalarda bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu televizyon programının konuğu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Osman BEKTAŞ oldu. Doğu Karadeniz deprem gerçeği hakkında konuşan Prof. Dr. Bektaş, “Doğu Karadeniz Bölgesinin depremselliği ilginç bir geçmişe sahip. 1940’lı yıllardan bu yana belli aralıklarla deprem haritası yenilenir.1940’lı yıllarda yapılan deprem haritasında Trabzon 2. Derece deprem bölgesi olarak görülüyor. Bunun en büyük gerekçesi Trabzon’a baktığımızda sahil plajlarıdır. Ancak daha sonraki yıllarda 30-40 yıl içerisinde Trabzon’da deprem görülmediği için deprem kuşağından çıkarılmıştır.” dedi.

DOĞU KARADENİZ İKİ FAY KUŞAĞI İLE ÇEVRİLİ

Programda, Trabzon’un deprem geçmişine dikkat çeken Prof. Dr. Osman BEKTAŞ, “2000’li yıllardan itibaren yeni bilimsel araştırmalar ortaya çıktıkça ve 2012 yılında Trabzon açıklarında 5.6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşince Rize, Trabzon ve Ordu aktif fayları ortaya çıkmıştır. Demek oluyor ki ne kadar detay çalışılırsa o kadar yeni faylar ortaya çıkıyor. Bugün Doğu Karadeniz Bölgesi iki deprem kuşağı arasındadır. Kuzeyde Karadeniz Deprem Kuşağı, güneyde de Kuzey Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu fay kuşağıyla çevrilmiştir. Resmi Gazete’de yayınlanan AFAD’ın vermiş olduğu deprem tehlike haritasına göre şuan tüm Karadeniz sahil kesimi aynı deprem çekincesine sahiptir. 1968 yılında Bartın’da 6.6’lık depremi yani Karadeniz’de yaşanan depremi bizde yaşayabiliriz. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde Karadeniz Bölgesinde olabilecek en büyük deprem % 90 olasılıkla 6.6 büyüklüğündedir.” şeklinde konuştu.

TOPLUMA DEPREM GERÇEĞİ ANLATILMALI

Prof. Dr. Osman BEKTAŞ Trabzon’un zemini hakkında şöyle konuştu “Deprem zararlarını en aza indirebilmek için deprem gerçeğini topluma anlatabilmek gerekmektedir. Trabzon’un sahil kesimi tamamen kumsal üzerindedir. Bu kum aynı zamanda suyla beslemiştir. Dolayısıyla suya doygun kumsal alan deprem büyütmesi dediğimiz bir büyütmeye sahiptir yani 6 büyüklüğündeki bir deprem 6.5-7 büyüklüğüne ulaşabilir. Ayrıca sıvılaşma söz konusu olduğu için bu zemindeki binalar yıkılabilir. Trabzon yamaçlarla oluşmuş bir şehirdir. Orta şiddette bir deprem yamaçlarda heyelanı oluşturur. O heyelanlı sahalar üzerinde bulunan 20 katlı binaların yıkılması söz konusudur. Bu bölgede deprem olmaz algısı olduğundan yapılan binalar deprem tehlikesine karşı açıktır.”

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=_12g8F4IJ6k


18 Ocak 2024