haberler

"Kış Mevsiminde Artan Solunum Yolu Enfeksiyonları ve Korunma Yolları" Üzerine Söyleşi Gerçekleştirildi

“Kış Mevsiminde Artan Solunum Yolu Enfeksiyonları Ve Korunma Yolları” üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

MEVSİMSEL GRİP VE KORUNMA YOLLARI

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER, programda önemli açıklamalarda bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu televizyon programının konuğu, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER oldu. Kış mevsiminde artan solunum yolları enfeksiyonları hakkında konuşan, Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER “Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte kapalı alanlarda bulunma durumu artmaktadır. Aynı zamanda bu kapalı ortamların havalandırılmasında eksiklikler olabilmektedir. Solunum yolları hastalıkları damlacık yoluyla bulaşmakta yani öksürme, hapşırma ve hasta kişiyle aynı ortamda belirli bir süre bulunmakla bulaşmaktadır. Soğuk havalar burun mukozalarının kurumasına neden olmaktadır. Bu kuruluk virüslere karşı daha hassas bir duruma getirmektedir.” dedi.

ANTİVİRAL İLAÇ KULLANIMI

Programda, mevsimsel grip konusuna dikkat çeken Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER, “Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığının açıklamış olduğu üç virüs gündemdedir; İnfulenza, Covid ve RSV virüsüdür. Özellikle gripte yüksek ateş, yaygın kas ağrısı ve öksürük ön plandadır. Mevsimsel gripte antiviral ilaç kullanma durumu vardır. Semptomlar başladıktan ilk 48 saat içerisinde başlamak gerekmektedir ki ilaç etkili olsun. Bu şekilde hastalığı daha kolay atlatmamıza sebep olmaktadır.” şeklinde konuştu.

BİREYSEL SORUMLULUK ALMALIYIZ

Dr. Tuğçe Mehlika ŞANVER gripten korunma yolları hakkında şöyle konuştu “Hastalıklardan korunmanın en önemli yolu bireysel sorumluluk alarak kendimizi korumaktır. Bu korunma yollarına; sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite yapma, doktor kontrollerini ihmal etmeme, bağışıklık sistemini güçlü tutma, kişisel hijyene dikkat etme, su ve sabun ile el yıkama gibi örnekler verebiliriz. Aynı zamanda hasta kişilerin topluluk olan ortamlara girerken maske takmaları önerilmektedir. Özellikle 65 yaş üstü kişilere, çocuklara ve gebelere (ilk 3 ay harici) ve kronik hastalığı olanlara grip aşısı mutlaka önerilmektedir.”

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=JZRQIuYPIe4


19 Ocak 2024