haberler

Kutuplarda Bilim Konusunda Söyleşi Programı Gerçekleştirildi

 

 

 

“Gündem Özel” programı gerçekleştirildi.

TÜRKİYE’DE KUTUP ARAŞTIRMALARI

Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Gemi İşlemleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersan BAŞAR ve KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Anabilim Dalı Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Özkaptan KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Ersan Başar ve Murat Özkaptan programda Kutuplarda Bilim başlığında önemli noktalara değindi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu sunuculuğunu Çağlar Demirdal’ın yaptığı televizyon programının konuğu, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Gemi İşlemleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersan BAŞAR ve KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Anabilim Dalı Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Özkaptan oldu.  Türkiye’de Kutup Araştırmaları hakkında konuşan Prof. Dr. Ersan Başar, “Kutup çalışmaları çok özel çalışmalardır. Türkiye’de ilk çalışmalar 1960’lı yıllarda doktora yapmak üzere giden Atok Karaali, Prof. Dr. Umran İnan ve Serap Tilav gibi bilim insanları ile başladı. Daha sonra 2016 yılında Türkiye’de Kutup Araştırmaları Enstitüsü kuruldu ve şu anda günümüzde yapılan bütün çalışmalar bu enstitü üzerinden yürütülüyor.” dedi.

KUTUPLARDAKİ ÇALIŞMALARIN ZORLUKLARI

Kutup çalışmalarının zorluklarından bahseden Murat Özkaptan, “ Öncelikle Antarktika’ya ulaşım oldukça zor. İletişim imkanları da oldukça kısıtlı. Bununla birlikte, acil durumların çözümü de önemli zorluklar arasında. Antarktika’da bulunan ekibin uzun süre kapalı bir ortamda kalması psikolojik sıkıntılar ve ruh halinde değişimlere neden olabiliyor. Ek olarak, küçük bir malzeme dahi eksikse onu bulmak ve temin etmek oldukça zor. Ayrıca, çevre şartları da zorlu. Denizde aşırı dalga, rüzgar fırtınaları ve ani hava değişimleri yaşanıyor.” şeklinde konuştu.

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NİN KUTUP ÇALIŞMALARINDAKİ ROLÜ

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Kutup çalışmalarındaki rolüyle ilgili Prof. Dr. Ersan Başar şöyle konuştu “Karadeniz Teknik Üniversitesi kutup çalışmalarında lider bir konumda. Üniversitemiz bu alanda öncü ancak bu rolümüz daha da güçlendirilmeli. Üniversitenin kutup araştırmalarındaki etkinliğini arttırmak ve katkı sağlamak amacıyla bu alanda daha fazla projeye destek verilmesi önemlidir. Bununla birlikte, üniversitemizin geniş altyapısı ve fakülteleri kutup araştırmalarında farklı çalışmaların yapılmasına olanak sağlamaktadır. ”

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=CjCIOuqP55g


24 Nisan 2024