başvuru formu doldurulurken uyulması gereken ilkeler
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) - Sosyal ve BeÅŸeri Bilimler Etik Kurulu Onay Belgesi BaÅŸvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
KTÜ - Sosyal ve BeÅŸeri Bilimler Etik Kurulu toplantıları genellikle her ayın ilk haftası yapılır. (15 Temmuz sonrası ve AÄŸustos ayı içinde yapılacak baÅŸvurular Eylül ayının üçüncü haftası deÄŸerlendirmeye alınacaktır.)
KTÜ - Sosyal ve BeÅŸeri Bilimler Etik Kuruluna baÅŸvurular baÄŸlı bulunulan birimler (Dekanlık, Enstitü MüdürlüÄŸü, Yüksekokul MüdürlüÄŸü vb.) üzerinden Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) aracılığı ile yapılır.
BaÅŸvuru formunda Veri Toplanması Planlanan Yerler/Mekânlar ayrıntılı bir ÅŸekilde belirtilmelidir. İzin gerekip gerekmediÄŸi hususunun deÄŸerlendirilmesini mümkün kılmayan belirsiz ifadeler baÅŸvuruda düzeltme talebine sebep olacaktır.
Etik Kurul BaÅŸvuru Formunda “AraÅŸtırma sürecinde katılımcılara sunulacak belgeler üzerinde” ifadesiyle baÅŸlayan a – h maddelerinde yer alan soruların evet / hayır ÅŸeklinde deÄŸil; gerekçeli olarak ve “katılımcılara sunulan belgelerde” bu sorulara karşılık hangi ifadelerin yer aldığı belirtilerek cevaplanması gerekmektedir.
AraÅŸtırmalarda anket / mülakat gibi veri toplama yöntemleri kullanıldığı durumlarda bu formların katılımcılara sunulacak “BilgilendirilmiÅŸ gönüllü onam formu” ile beraber nihai ÅŸeklinin Etik Kurula sunulması gerekir.
Projenin/AraÅŸtırmanın tahmini veri toplama dönemi için “baÅŸlangıç tarihi” yazılırken genellikle her ayın ilk haftası yapılan etik kurul toplantısı dikkate alınarak toplantı tarihinden sonraki bir tarih olarak yazılmalıdır.