haberler

1.Doğu Karadeniz Fizyoterapi Günleri Fizyoterapide Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu

1.Doğu Karadeniz Fizyoterapi Günleri Fizyoterapide Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu

3-4 Kasım 2022

1.Doğu Karadeniz Fizyoterapi Günleri “Fizyoterapide Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu 3-4 Kasım 2022 tarihlerinde, KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Güneysu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu işbirliğinde gerçekleştirildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla ATAMAN, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, RTEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete AVCI, KTÜ SBF Dekanı Prof. Dr. Bahittin KAHVECİ, Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan USTA ve Sempozyum Eş Başkanı KTÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu ERDEN açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Protokol konuşmalarında fizyoterapistlerin hayat boyu tüm süreçlerdeki önemi ve istihdamın gerekliliği vurgulandı. Üniversitelerin ve Belediyelerin iş birliğinin toplum sağlığını koruma ve geliştirmedeki önemi aktarıldı. KTÜ rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI konuşmasının başında Kanuni Sultan Süleyman’ın “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözüne atıf yaparak sağlığın önemini vurguladı. Fizyoterapi ve rehabilitasyonun doğumdan yaşlılığa kadar hayatın her anında önemli olduğunu ve fizyoterapistlere olan ihtiyacın devam ettiğini ifade etti.

 

KTÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu ERDEN’in ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Güneysu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Yıldırım’ın eş başkanlığını yaptığı sempozyuma Rize, Trabzon, İstanbul, Kırşehir, Bayburt, Çankırı, Konya, Yozgat, Kütahya, Gaziantep, Artvin, Ankara illerinden gelen 245 kişi katılım sağlamıştır. 13 oturum başkanı, 19 konuşmacı bilimsel oturumlara katkı sağladılar. 7 oturum, 2 sözel bildiri oturumu, 1 uydu sempozyumu ve 1 çalıştay gerçekleştirildi. Toplam 18 sözlü bildiri sunuldu.

Sempozyumda iki günü boyunca fizyoterapideki farklı konular multidisipliner yaklaşımlarla ele alındı. Farklı disiplinlerin fizik tedavi ve rehabilitasyon, beyin ve sinir cerrahisi, pediatri, ortopedi ve travmatoloji, yoğun bakım, dahiliye branşlarındaki ekip çalışması her bir oturumdaki deneyimli hekim ve fizyoterapistlerin birlikteliği bilimsel verilerle bilgi ve tecrübelerini paylaşması ile tartışıldı. Bu alanlardaki yeni gelişmeleri ve multidisipliner yaklaşımların önemini aktarıldı.

 

Düzenlenen Uydu sempozyumunda BTL Türkiye Firması tarafından bir medikal ürününün rehabilitasyondaki etkisi ve kullanım alanları uygulamalı olarak aktarıldı. Biyomekanik Mühendisliğinin fizyoterapistlik mesleği ile multidisipliner çalışma sistemini faydalı ürün tasarım ve patent süreçleri aktarıldı.

 Sempozyumun 2. Gününde “Riskli Bebeklerde Erken Müdahale Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştay toplam 7 akademisyenin iş birliği ile tamamlandı. Çalıştay iki bölümden oluşmaktaydı. İlk bölümde akademik sunumlar yapılırken ikinci bölümde iki farklı Erken Müdahale yöntemi ve olgular tartışıldı. İlk bölümde “Riskli Bebek: Erken Müdahale Neden Önemli?” “Motor Öğrenme Teorileri, Aile Temelli Erken Müdahale” ve “Erken Müdahale Deneyim Aktarımı” başlıklı sunumları gerçekleştirildi. Bu oturumda “Riskli Bebek” kavramı teorik ve uygulamalı olarak tartışmaya açıldı. Akademi, klinik ve sivil toplum kuruluşunun gözünden güncel uygulamalar paylaşıldı. Konuşmacılar pratik uygulamalarının dünü, bugünü ve yarınına yönelik değerli bilgiler paylaştılar. Son bölümünde vaka örnekleri tartışıldı.


15 Kasım 2022