“15. Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı” Etkinliği Tamamlandı

Üniversitemiz Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 25-27 Mayıs 2022 tarihlerinde, KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "15. Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı" etkinliği tamamlandı.

Şubat 2022’de başvuruları alınmaya başlanan etkinlikte, Türkiye’nin farklı bölgelerinden yaklaşık 200 başvuru alındı.  Sergilenen toplam 98 adet inovatif odaklı projenin 80 adedi "Ana Kategori" alanında uzman akademisyenlerce değerlendirildikten sonra sergilenmeye hak kazandı. Bunların yanı sıra Üniversitemiz Mimarlık, İç Mimarlık, Şehir Bölge Planlama Bölümü’nden, 10 adet proje "Mimari Tasarım Kategorisi"nde, UZEM’den 8 adet proje ise "Robotik ve Kodlama Kategorisi"nde yerini aldı.  Projelerin her biri, 3 günlük etkinlik sürecinde, çeşitli kurum temsilcilerinden oluşan bağımsız hakemler tarafından değerlendirmeye alındı.

Etkinliğin açılış töreninde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, etkinliğe katılım sağlayan proje ekiplerine başarılar diledi. Etkinliği, her geçen yıl daha etkili ve verimli hale gelerek devam ettiğini belirtip bir sonraki yıl için uluslararası düzeyde planlandığını ifade etti. Ayrıca Proje Pazarı etkinliğinin bugünlere gelmesinde emeği olan Prof. Dr. İsmail Hakkı ALTAŞ’a da teşekkür plaketi takdim etti.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği iş birliğinde ve Trabzon Ticaret Borsası, Mekap Deri ve Ayakkabı Sanayi Ticaret A.Ş. Kral Pestil Köme ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası sponsorluğunda desteklenen etkinliğin 3. gününde düzenlenen kapanış ve ödül töreninde, ödüller sahiplerini buldu.

Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı Ana Kategori Ödülleri;

Birincilik Ödülü: “Gemi İnşaatı Panel Hattında Birleştirme Yöntemi Olarak Sürtünme Karıştırma Kaynağının Kullanılması” isimli proje ile Dr. Öğr. Üyesi Dursun Murat SEKBAN,

İkincilik Ödülü: “Yerli ve Biyouyumlu Enfeksiyon Göstergelerinin Geliştirilmesi ve Yaşlı, Hasta ve Bebek için Fonksiyonel Bezlerin Üretilmesi” isimli proje ile Doç. Dr. İsmail ÖÇSOY yürütücülüğünde, Doç. Dr. Nilay ILDIZ, Öğr. Gör. Çağla ÇELİK, Dr. Öğr. Üyesi Güven AKÇAY, Sümeyye KESKİN, Beyza ÇALIM,

Üçüncülük Ödülü: Dr. Öğr. Üyesi Rafet Çağrı ÖZTÜRK danışmanlığında, “Otonom İnsansız Su Üstü Aracı” isimli proje ile Kadir YAZICI yürütücülüğünde, Enescan AK, Berfin Huri GÜLMEZ, Ayşegül AKBAŞ, Ceren YEDİCAN.

Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı Robotik ve Kodlama Kategorisi Ödülleri;

Birincilik Ödülü: Tayfun BEKAR danışmanlığında, “Hava Kalitesi Kontrol Sistemi (Air-Soft)” isimli proje ile Azra ARSLAN (yürütücü), Begüm Zümra BEKAR, Duru BERİGEL,  Hüma KOÇ, Sevgi Ceren ERÜMİT,

İkincilik Ödülü: Öğr. Gör. Yavuz KABLAN danışmanlığında, “Duyma Yeteneği” isimli proje ile Ömer Lütfi BAYRAM yürütücülüğünde, Süleyman Yiğit AKSU, Egemen Utku ATAR, Tuna ÇETİNKAYA, Mehmet Arın ŞAHİN, Atakan COŞKUN,

Üçüncülük Ödülü: Öğr. Gör. Yavuz KABLAN danışmanlığında, “‘Engel Uyarı Cihazı” isimli proje ile Mevlüt Tarık DÜNDAR yürütücülüğünde, Ertuğrul ALP, Taha Nizam YURDAKUL, Emir Mete ÖZSALİH, Yağız CANSIZ.

Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı Mimari Tasarım Kategorisi Ödülü;

Arş. Gör. Selin OKTAN ve Prof. Dr. Ahmet Melih ÖKSÜZ danışmanlığında “Fındık Müzesi” isimli proje ile Sena Nur USTA (yürütücü)

Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı Mansiyon Ödülleri;

“Çam Reçinesinden Fuzel Yağı Modifikasyonu ile Biyopolimer Üretimi” isimli proje ile Arş. Gör. Bilge YILMAZ,

“Binalardaki 3 Boyutlu Değişimlerin Otomatik Olarak Tespit Edilmesini Sağlayacak Bir Yazılımın Geliştirilmesi” isimli proje ile Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin ACAR,

“Halokromik Jel Uçlu Kalem” isimli proje ile Dr. Öğr. Üyesi Şeyda TAŞAR,

“Metisiline Dirençli Staphylococcus Aureus (MRSA) Tespitinde Doğal İçerikli, Hızlı ve Hassas Kolorimetrik Tanı Testi Geliştirilmesi”  isimli proje ile Doç. Dr. İsmail ÖÇSOY,

“Çabuk Bozulabilen Gıdaların Takibi İçin İndikatör Sistemi Geliştirilmesi”  isimli proje ile Doç. Dr. Şahin DİREKEL,

“Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonu Geçiren Bireylerde Görsel ve İşitsel Uyarılarla Yapılan Rehabilitasyon Yaklaşımlarının Etkinliğinin Değerlendirilmesi”  isimli proje ile Dr. Öğr. Üyesi Onur AYDOĞDU,

“Propolis ve Arı Sütü İçeren Krem Hazırlanması”  isimli proje ile Zeynep Berin ÇELEBİ.

Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı Üstün Emek Ödülü;

“Bağ Bahçe Aralarını İşleyen Sensörlü Toprak İşleme Makinesi” isimli proje ile Prof. Dr. Fikret DEMİR.

Genç Başarı Ödülü;

“İnternet Tabanlı 8x8 İnsansız Tarım Aracı” isimli proje ile Oytun KALFA.

15. Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı etkinliğinde bu yıl, bir Hızlandırıcı Programı da başlatıldı. Etkinlik kapsamında hakemler tarafından değerlendirilen projeler içerisinden sıralama gözetilerek ticarileşme potansiyeli bulunan 20 proje, Hızlandırıcı Programı'na kabul edildi. Üniversitemiz Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi Hızlandırma Programı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genç İstihdam teması başlığı altında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliği ile düzenlenmekte olup Hızlandırıcı Programı'na kabul edilen girişimlerin, nitelikli eğitim imkanı ve sektör mentorleri ile buluşturularak yatırımcı görüşmelerine dahil edilmesi planlanmaktadır.

01 Haziran 2022