haberler

Çanakkale Zaferi, 109. Yılında KTÜ'de Anıldı

Üniversitemizde, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıldönümü nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı ile Tarih Bölümü tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma programı düzenledi.

KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi Fahri Kuran Salonunda düzenlenen programa: Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğg. Mustafa ERDEM, Rektör Yardımcıları, Prof. Dr. Akif CİNEL, Prof. Dr. Cemil RAKICI, Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bünyamin ER, Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutanı SG Binbaşı Aytaç BAYIRLI,  Trabzon Deniz Komutanı Dz. Kd. Albay İbrahim Hakkı ER, KKTC Trabzon Başkonsolosu Erek ÇAĞATAY, Trabzon Askeralma Bölge  Başkanı Albay İzzet TEPEKAYA, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda “Büyük Zafer Büyük Gurur” adlı belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Belgesel gösteriminin ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI programın açılış konuşmasını yaptı. Çanakkale Savaşı'nın kahramanlık destanlarıyla dolu, vatanın bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi ve direnişinin bir simgesi olduğunu ifade eden konuşmada Prof Dr. ÇUVALCI “Bundan 109 yıl önce topraklarımızı işgal etmek isteyen emperyalist güçlere karşı, bir milletin cesareti ve kararlılığıyla yazılmış bir destanın adı Çanakkale'dir. O gün, şanlı ordumuz, tüm imkânsızlıklara rağmen, gösterdiği kararlılık ve verdiği mücadele ile tarihe bir kahramanlık destanı yazmıştır” dedi. Sözlerini; Çanakkale Zaferi’nin kahramanlarından Seyit Onbaşı ve Kınalı Hasan gibi isimlerin destansı öykülerini aktararak sürdüren Rektörümüz, savaş sırasında gösterilen azim, cesaret ve vatan sevgisine dikkati çektiği konuşmasını, Mehmet Akif’in ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiirini seslendirerek bitirdi. 

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma Programı, KTÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından Çanakkle Zaferinin bilimsel, sosyal, politik yönlerini ele alan panel oturumu ile devam etti. Moderatörlüğünü, KTÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet ÖKSÜZ’ün yaptığı Panel programında: ‘Birinci Dünya Savaşı’na Giden Süreç’te Büyük Güçler’ başlıklı konu Dr. Öğr. Üyesi Emre ÇELİK, ‘Denizin Ardı Vatan: Çanakkale Muharebelerinde Deniz Cephesi’ konusu Dr. Öğr. Üyesi İhsan ERDİNÇLİ ve ‘Çanakkale Siperleri: Büyük Savunma’ konusu ise Dr. Öğr. Üyesi Edip ÖNCÜ tarafından yapılan sunumlar ile ele alındı.

Program Vali Aziz YILDIRIM’ın Panelistlere Teşekkür Belgesi takdiminin ardından sona erdi.

 


19 Mart 2024