haberler

KTÜ Kalite Güvence Sistemi Çalıştayı'na Ev Sahipliği Yaptı: Mutlak Başarı İçin 'Kalite' Şart

“Üniversitelerde Kalite Güvence Sistemi Çalıştayı” Üniversitemiz ev sahipliğinde 27 şehir, 42 üniversite iştiraki ve 148 katılımcı ile Osman Turan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin organize ettiği ‘Üniversitelerde Kalite Güvence Sistemi Çalıştayı’ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde 27 şehir, 42 üniversite iştiraki ve 148 katılımcı ile gerçekleşti. Başkanlığını Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’nın yaptığı Çalıştay programına; Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Akademik Kurul Üyesi Prof. Dr. Hüseyin AĞIR, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Necmi İLHAN, Başkent Üniversitesi Kalite Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Füsun EYİDOĞAN, Gazi Üniversitesi Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Gürcü ERDAMAR, Hacettepe Üniversitesi Kalite Koordinatörü Dr. Yasin TUNÇ, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kurumsal Gelişim ve Planlama Personeli Öğr. Gör. Dr. Hakkı POLAT ve çok sayıda üniversite temsilcisi katıldı. Törende katılımcılara seslenen Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, “Ülkemizin dördüncü sırasında kurulan ve bugün 68 yıllık bilgi birikimi ve tecrübesi bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi, 2016 yılında YÖKAK dış değerlendirme sürecinden gönüllü olarak geçen ilk üniversitelerden biri olmuştur. Ardından 2020 yılında izleme programı tamamlanan üniversitemiz 2021 yılı sonunda da araştırma üniversitesi statüsünü kazanmıştır. 2022 yılında ise YÖKAK Kurumsal Akreditasyon sürecinden geçerek beş yıl tam akredite olmuştur ve kalite süreçlerindeki çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir” dedi.

‘Kurumsal Akreditasyon Son Derece Önemli’
Kalite güvence sisteminin kurulmasındaki amacın eğitimde, araştırmada ve topluma sunulan hizmetlerin iyileştirilmesi olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, “Kalite güvence sistemi aynı zamanda da bir hesap verebilme mekanizmasıdır.  Ülke olarak yükseköğretimde hedeflediğimiz başarıya ulaşabilmek için akademisyenlerimiz ve idari personelimizin yanı sıra yükseköğretim ekosisteminin tüm aktörlerinin kalite güvence sisteminde görev almasını sağlamalıyız. Üniversiteler olarak misyon, vizyon, amaç ve politikalar belirleyip kamuoyuna ilan ediyoruz. Ancak bunun devamında da bu politikalara uygun hareket etmemiz ve sonuçlarını izlememiz gerekiyor. Bu izlemeler sonucunda da gerekli iyileştirmeleri yapabiliyor muyuz? Aslında kalite, en kısa ifadesi ile bunu sağlamak. Kurumsal Akreditasyon bu açıdan son derece önemli. Kurumsal akredite olan bir üniversitede program akreditasyonları da kolaylaşıyor.  Üniversitelerimizde kalite güvence sistemi kurmamızda yükseköğretimi etkileyen küresel eğilimlerin de etkili olduğunu görmekteyiz.  Bu eğilimler arasında; işgücü piyasasındaki değişim ve teknolojik gelişmeler, işveren beklentileri ve mezun yetkinlikleri arasındaki farkın açılması Kısmen bütçe yetersizlikleri ve Yükseköğretime gelen öğrenci profilindeki değişimi, sayabilirizifadelerini kullandı.

Birbirinden Önemli Sunumlar Gerçekleşti
Üniversitemiz Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Bünyamin Er’in Ülkemizin Üst Politika Belgeleri, Üniversitemizin Stratejik Planı, KTÜ Kalite Yönetim Sistemi Ölçütleri ve Katılımcı Yöntemlere ilişkin bilgiler paylaştığı Çalıştay’da; Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Akademik Kurul Üyesi Prof. Dr. Hüseyin AĞIR kalite süreci ve kurum iç değerlendirme raporları yazılırken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili, Üniversitemiz Kaliteden Sorumlu Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Ali Haydar DOĞU liderlik, yönetim, kalite güvencesi, eğitim, araştırma, toplumsal katkı ile ilgili, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Necmi İLHAN ise Türkiye Yeterlilikler Çerçevesini içeren bir sunum yaptı. Ardından YÖKAK tarafından beş yıllık akreditasyona sahip üniversitelerimizden Başkent Üniversitesi Kalite Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Füsun EYİDOĞAN, Gazi Üniversitesi Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Gürcü ERDAMAR, Hacettepe Üniversitesi Kalite Koordinatörü Dr. Yasin TUNÇ, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kurumsal Gelişim ve Planlama Personeli Öğr. Gör. Dr. Hakkı POLAT tarafından kalite güvence sistemlerine ilişkin sunum yapıldı.

Üniversiteler Arası Tecrübe Paylaşımı Yapıldı
Çalıştayda, YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) sürecinden geçerek beş yıl tam akredite olan üniversitelerimiz ile ilgili programa hazırlık yapan üniversitelerimizi bir araya getirilerek tecrübe paylaşımı gerçekleştirildi. Aynı zamanda Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlama Kılavuzu kapsamındaki ölçütlere yönelik karşılıklı görüş ve önerileri değerlendirildi ve üniversitelerimizin kalite birimleri arasındaki iş birliği genişletilmesi konuları masaya yatırıldı. Çalıştay, karşılıklı görüş alışverişlerinin yapılması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.


11 Ekim 2023