haberler

KTÜ Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulu Akredite Edildi

"Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Abdullah Kanca MYO Gemi Makineleri İşletme Programı, Denizcilik Sektöründe Yetkin Makine Zabiti Yetiştiriyor"

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulu,  Gemi Makineleri İşletme Programı; T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından akredite edildi. 15 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla yetkilendirme sürecini başarıyla tamamlayan okul, mezunlarına; ön lisans diploması vererek Gemi Adamları Sınavı'na katılma hakkı ve Makine Zabiti belgesi alma imkânı sunuyor.

Programa kayıt olan öğrenciler, mezuniyetlerinin ardından gemilerde 6 ay ve kara tesislerinde 6 ay olmak üzere toplamda 1 yıllık staj yapma zorunluluğuna sahiptir. Stajlarını tamamlayan öğrenciler, Gemi Adamları Sınavı'na (GASM) girebilme hakkı elde ederler. Başarılı bir sınav sonrasında ise T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Makine Zabiti belgesi verilir.

Program, 2017-2018 eğitim döneminden itibaren öğrenci alımına başlad. Mezunlar, gemi endüstrisi, bakım-onarım işletmeleri, sigorta şirketleri, yan sanayi ve sahil güvenlik gibi farklı sektörlerde teknisyen olarak istihdam edilmiştir.

Bu yetkilendirme sayesinde mezunlar, kara tesislerinin yanı sıra denizcilik sektöründe ticaret yapan ve makine gücü 3000 kW'a kadar olan gemilerde makine zabiti olarak çalışma fırsatına sahip olacaklardır. Ayrıca, mezunlar makine zabiti yeterliliği ile gemilerde yüksek ücretlerle çalışabileceklerdir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Abdullah Kanca MYO Gemi Makineleri İşletme Programı'nın amacı, ülkemizin ve dünya denizcilik endüstrisinin ihtiyaç duyduğu Makine Zabiti yetiştirmektir. Ayrıca denizcilik mesleğine tutkuyla bağlı, denizciliği seven ve sevdiren denizciler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Bu yetkilendirme, okulu Türkiye'deki yetki sahibi yedi yüksekokuldan biri yapmıştır. Aynı akreditasyon süreci KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Bölümü için de yürütülmüş ve Uzak Yol Vardiya Mühendisi yeterliliği için Türkiye'deki altı fakülteden biri olmuştur.

Sürmene Abdullah Kanca MYO, denizcilik sektörüne hizmet etmeyi ve özellikle Karadeniz bölgesinde istihdam sağlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, denizcilik sektöründe önemli bir boşluğun bulunduğu Elektroteknik Zabiti yetiştirme planları bulunmaktadır. Mekatronik, Elektrik ve Elektronik programları mezunlarına yönelik kurslar düzenlemek için çalışmalar yapılmaktadır.

 

 

 

 

 


07 Temmuz 2023