haberler

Kurumsal Akreditasyon Belgesi, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin KAR Tarafından Rektörümüze Takdim Edildi

Üniversitemiz, 2021 Yılı Kurumsal Akreditasyon Programı'na dâhil olmak için 28 Nisan 2021 tarihinde, Yükseköğretim Kalite Kurulu’na başvuru yapmış ve süreç içerisinde, YÖKAK (Yükseköğretim Kalite Kurulu) Değerlendirme Takımı tarafından Üniversitemize; 16 Aralık 2021 tarihinde ön ziyaret, 5-7 Ocak 2022 tarihlerinde ise saha ziyaretleri ve yüz yüze ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Yapılan tüm ziyaretler, incelenen bilgi, belge ve raporlar sonucunda, Yükseköğretim Kalite Kurulu, 25 Mayıs 2022 tarihli toplantısında, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin 5 yıl süre ile “Tam Akredite” edilmesi ve Üniversitemize, Kurumsal Akreditasyon Belgesi verilmesi kararını aldı.

Üniversitemizin almaya hak kazandığı Kurumsal Akreditasyon Belgesi Takdim Töreni, Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muhsin KAR, Yükseköğrenim Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Cengiz KÖSEOĞLU, Yükseköğretim Kalite Kurulu Üyeleri; Prof. Dr. Ömer TORLAK ve Prof. Dr. Feyza ARICIOĞLU, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI ve Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Akif CİNEL Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ, Prof. Dr. Cemil RAKICI, Strateji ve Kaliteden Sorumlu Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Ali Haydar DOĞU ile Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı BİLGİN, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin AŞIKKUTLU, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak DEMİR, akademik ve idari personelimiz, çok sayıda davetli ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören davetlilere, horon ekibi gösterisi ve KTÜ tanıtım filmi sunumu ile devam etti. Sunumun ardından gerçekleştirilen protokol konuşmaları kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI “Ülkemiz Kalkınma Planı’nda yer alan hedeflerden biri de yükseköğretimde kalite güvence sisteminin kurulmasıdır. Bu kapsamda 2015 yılında çıkarılan Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemi Yönetmeliği ile tüm üniversitelerde kalite komisyonları kurularak çalışmalar başlatılmıştır. Üniversitemiz, 2016 yılında Kurumsal Dış Değerlendirme sürecine gönüllü olarak giren ilk üniversiteler arasında yer almıştır. 2020 yılında ise YÖKAK tarafından İzleme Programı’na alınan Üniversitemiz gerek stratejik planlama gerekse mevcut akreditasyon kültürü ve tecrübesi ile 2021 yılı Kurumsal Akreditasyon Programı’na alınmak için Yükseköğretim Kalite Kurulu’na başvurusunu yapmıştır. Yükseköğretim Kalite Kurulu Değerlendirme Takımı tarafından Aralık 2021 döneminde başlatılan ve Ocak 2022 döneminde tamamlanan Kurumsal Akreditasyon Programı sonucunda Üniversitemiz, beş yıllık “Tam Akredite” edilmiş ve Kurumsal Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanmıştır. Bu başarıda emeği geçen başta Üniversitemiz Kalite Komisyonu olmak üzere tüm akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Süreçte, bizleri yalnız bırakmayan tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız ile özel sektör temsilcilerimize şükranlarımı sunuyorum. Bu başarı, içerde ve dışardaki tüm paydaşlarımızın emekleri ile birlikte kazanılan bir başarıdır.” dedi.

Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU yaptığı konuşmada, “Bugün, burada Üniversitemiz için çok önemli ve anlamlı olan bir tören için toplanmış bulunmaktayız. Trabzon, her zaman marka değeriyle çok önemli bir şehir. Bu değerler içerisinde önemli bir yeri olan Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin, ülkemizin en eski ve köklü üniversitelerden birisi olarak geldiği nokta hepimizin göğsünü kabartıyor. KTÜ, 67 yıldır bu memlekete çok güzel hizmetler vermiş ve çok önemli şahsiyetler yetiştirmiş, ülkemizin ilerlemesinde ve kalkınmasında çok anlamlı bir yer edinmiştir. Bugün alacağı Kurumsal Akreditasyon Belgesi ile de bunu tescillemiştir.” sözlerine yer verdi.

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin KAR konuşmasında, kalite sürecinin aşamalarına ve değerlendirme sürecinde başvurulan kriterlerin önemine vurgu yapıp detaylı bilgi aktararak “Kalite çalışmaları anlamında KTÜ öncü bir üniversitedir. Bu çalışmaları gönüllü olarak yürütmüş ve yapılan çağrıya başvurmuş, olgunluk seviyesine ulaşmış ve seçilmiştir. Süreçte, ciddi çalışmalar yaparak bugünlere gelen Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne bugün, Kurumsal Akreditasyon Belgesi takdim edilecek ve çabaları taçlandırılacaktır. Bu vesileyle Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’yı ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum.” sözlerine yer vermesinin ardından “Kurumsal Akreditasyon Belgesi”ni, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’ya takdim etti. Rektörümüz “Belgeyi; tüm akademik, idari personelimiz ve tüm paydaşlarımız adına alıyorum.” dedi.

Program, fotoğraf çekiminin ardından günün anlam ve önemi için hazırlanan ve  Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi bahçesinde yer alan “Kalite Hatıra Ormanı”na fidanların, davetliler tarafından dikimi ile sona erdi.


30 Haziran 2022