haberler

TÜBİTAK Yüksek Teknoloji Platformu Üniversitemizde Toplandı: Kanserle Mücadele Hız Kesmeyecek

Hedefe Özgü Pan-Kanser Terapiler (PAN-TER) platformu ara değerlendirme toplantısı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı Başkanlığı’nda gerçekleşti.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı (TÜBITAK-1004) kapsamında desteklenen Hedefe Özgü Pan-Kanser Terapiler (PAN-TER) platformu ara değerlendirme toplantısı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın Başkanlığı’nı yaptığı toplantıya yüksek teknoloji platformu üyeleri İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG), Gebze Teknik Üniversitesi, KTÜ İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi(KTÜ-İLAFAR), Abdi İbrahim İlaç Sanayi, Gensenta İlaç Sanayi ve Novagenix Biyoanalitik İlaç Sanayi temsilcileri katıldı.

İş Birliklerine Açığız
Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı toplantıda yaptığı konuşmada ilaç endüstrisinin gelişimi ve dönüşümüne dikkat çekerek, “İlaç endüstrimizin küresel rekabette yer alabilmesi için ilaç biyoteknolojisinin modern ve özgün uygulamalarını bağımsız olarak gerçekleştirebilen bir ülke olmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bunun için ise ortak akıldan hareketle çalışmak ve üretmek gerekiyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak sağlık alanında yapılacak olan her çalışmaya destek vereceğiz ve iş birliğine açığız” şeklinde konuştu.

Uygulamaya Konulacak
TÜBİTAK-1004 PAN-TER Platformu tarafından, yürütülen proje ile moleküler ve hücresel kökenli biyoteknolojik ilaç geliştirme teknolojilerinde uzmanlaşan bir mükemmellik ağı kurmak, bu ağ sayesinde 4 yeni ilaç ve 1 adet kompanyon tanı kiti geliştirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Toplantıda, İlaç biyoteknolojisi sadece sahip olduğu ekonomik potansiyel açısından değil, aynı zamanda hastalıklara karşı yeni tedavi uygulamalarını mümkün kılarak insan refahına katkısı açısından da önemli olduğuna dikkat çekilirken, geliştirilen her ilaç farklı kanserlerin tedavisinde kullanılabileceği için “pan-kanser tedavi” konsepti de PAN-TER  programı kapsamında uygulamaya konulacağı açıklandı. Düzenlenen toplantı, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.


17 Ekim 2023