haberler

"Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu Sempozyumu" Üniversitemizde Gerçekleştirildi

Üniversitemiz, 2002 yılından bu yana Harita Genel Müdürlüğü organizasyonu ile gerçekleştirilen ve bu yıl 22.’ncisi düzenlenen Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu (TUJK) Sempozyumu’nun ev sahipliğini üstlendi.

29 Kasım-1 Aralık 2023 tarihleri arasında Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun ana temasını “Afetler ve Afetler Yönetiminde Jeodezinin Katkıları” konusu oluşturdu. Alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen programın farklı oturumlarında ayrıca “Referans Koordinat Sistemleri”, “Gravite Alanı”, “Jeodinamik” ve “Konum Belirleme ve Uygulamalar” başlıkları, 7 oturumda 67 sözlü bildiri aracılığıyla derinlemesine bir biçimde ele alındı.

Dünyada ve ülkemizde etkisini gösteren doğal afetler (deprem, kasırga, çığ, fırtına, hortum…vb.) ve jeodezi disiplinin afet araştırmalarındaki yerini, insanın doğa ile aşırı etkileşiminin sonucu olarak meydana gelen insan kaynaklı afetlerin (orman yangınları, salgın hastalıklar, teknolojik kazalar, su kirliliği…vb.) nedenlerini ve doğal yaşam üzerindeki olumsuz etkilerini ve tüm afet türlerinden doğan kayıpların en aza indirilebilmesi noktasında alınabilecek önlemleri ve çözüm önerilerini ele alan sempozyumda ayrıca birçok kamu kurum/kuruluşu ve firma stant açarak ürünlerini uygulamacılara sundu.

Ulusal ve uluslararası katılımcıların davet edildiği, çevrim içi sunumlar ve sempozyumun alt başlıklarına ilişkin özel oturumlar aracılığıyla önemli bilimsel verilerin aktarıldığı ayrıca sempozyumun ana temasının ele alındığı bir panelin gerçekleştirildiği programa; TUJK üyeleri, akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri ile öğrenciler yoğun katılım gösterdi.


01 Aralık 2023