haberler

Türkiye'nin Deprem Gerçeği ve Öneriler Paneli KTÜ'de Gerçekleşti

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem Haftası kapsamında Deprem riskinin farkındalığını artırmak, toplumu bilinçlendirmek ve  alınması gereken önlemlere dikkat çekmek amacıyla “Türkiye'nin Deprem Gerçeği ve İleriye Yönelik Öneriler" konulu bir panel düzenledi.

KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde, KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde düzenlenen panel programı, birçok uzmanı bir araya getirdi.

Panel programının açılışında konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Türkiye’nin deprem konusunda ciddi çalışmalar yaptığını ve üniversite olarak bu çalışmalara destek verdiklerini belirtti. Akademisyenlerin bu alanda bilgi ve fikir üretmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Üniversitede yetkin hocalar ve araştırma grupları bulunduğunu ifade ederek, AFET Yönetim Enstitüsü için yapılan çalışmaların büyük oranda tamamlandığını ve YÖK’e başvuru yapıldığı bilgisini katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında Ülkemizde deprem üzerine mevzuatların kâğıt üzerinde iyi olmasına rağmen uygulamalarda sıkıntılar olduğuna değinen Prof. Dr. ÇUVALCI ülkemizde kuralların uygulanışında ve izleme mekanizmalarında yetersizlikler olduğunu ifade etti. Eğitimin depremle başa çıkmanın en etkili yolu olduğuna dikkati çeken Rektör ÇUVALCI konuşmasını şu ifadelerle bitirdi: “Bilinçli bir toplum, deprem riskine karşı daha dirençli olabilir ve felaket durumlarında daha hızlı tepki verebilir. Bu toplantıda sunulan bilgilerin ve önerilerin, toplumun deprem gerçeği konusunda farkındalığını artırarak daha etkin önlemler alınmasına katkı sağlayacağına inanıyorum".

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Arzu FIRAT ERSOY’un yaptığı Panelin ilk sunumunu, İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK yaptı. Kahramanmaraş Depremleri Sonrasında “Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Yeni Yapım Teknolojileri” üzerine bilgiler paylaşan Prof. Dr. ALTUNIŞIK: Artık yaşanan hasarları konuşmanın ötesine geçerek, depremler sonrası neler yapabileceklerine odaklanmak istediklerini belirtti. Özellikle Türkiye'nin yeni yapı teknolojileri ve dayanıklı yapı tasarımı konusunda önemli adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, ülkemizin deprem riski altında olan bölgeleri için doğru bilgi ve eğitimin önemine vurgu yaptı. Depremlerin enerjisinin ve mekanizmalarının anlatılmasıyla birlikte, Türkiye'nin depremle mücadelede yeni teknolojiler ve stratejiler geliştirmesi gerektiğine işaret etti. Panel programında Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan ERSOY, Kahramanmaraş Depremleri Özelinde Deprem Tetikli Afetler konusunda bilgi verdi. Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün SAYIL, Kahramanmaraş Depremlerinin Sismoloji Verileriyle Yorumlanması ve Bölgemizin Deprem Tehlikesi konusunda görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan YILDIRIM ise Coğrafi Bilgi Teknolojileri Rehberliğinde Akıllı Şehirlere Geçiş Gereksinimi: Büyük Türkiye Depreminden Çıkarılacak Dersler hakkında bilgi verdi.

 


08 Mart 2024