haberler

"Türkiye'nin Uzay Misyonu"na Üniversitemizden Anlamlı Katkı

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir ATASEVER'in 8 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirdiği “Yörünge Altı Araştırma Uçuşu”na, Üniversitemiz tarafından katkı sağlandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İVMER tarafından ilk olarak TÜBİTAK desteğiyle hastanelerin radyoloji ve kanser araştırmaları birimlerindeki çalışanların ne kadar iyonize radyasyona maruz kaldıklarının anlık olarak tespit edilmesi amacıyla geliştirilen IVMERAD, Üniversitemiz iş birliği ile Galactic 07 görevi için revize edilerek uzay uçuşuna uygun hale getirilmiş ve özel olarak tasarlanmış uçuş tulumu üzerinde uzaya taşınmıştı.

“Literatüre Katkı Sağlayacak”
ABD'nin New Mexico Eyaleti’nde bulunan Spaceport Tesisleri’nde deney yükü sorumlusu olarak bulunan Üniversitemiz akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Selcen UZUN DURAN yapılan çalışmanın, Astronot Tuva Cihangir Atasever’in giydiği özel olarak tasarlanmış uçuş tulumu üzerinde uzaya taşındığını ve görevin tüm fazlarında astronotumuzun maruz kaldığı iyonize radyasyon dozunu ölçtüğünü belirtti. Dr. Öğr. Üyesi DURAN ayrıca TUA ekibiyle birlikte İVMERAD deneyinin de başarılı bir şekilde tamamlandığının altını çizerek görev sonrasında elde edilen verilerin literatüre katkı sağlayacağını ifade etti.

"Büyük Gurur Yaşıyoruz"
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak büyük bir gurur yaşadıklarını ifade ederek “İvmeRad, astronotlarımızın maruz kaldığı iyonize radyasyon seviyelerini anlık olarak ölçebilen ve bu bilgileri hızlı bir şekilde analiz edebilen ileri teknoloji bir ürünüdür. Gelişimine katkı sunduğumuz bu çalışma, uzayda karşılaşılan zorlu koşullar altındaki astronotumuzun güvenliği açısından son derece önem arz etmektedir. Son çalışma ile Üniversitemizin bilimsel araştırma ve geliştirme konusundaki yetkinliği, bir kez daha gözler önüne serilmektedir. Üniversitemiz, sadece ülkemizin uzay çalışmalarına değil aynı zamanda küresel bilim dünyasına da değerli katkılar sunmayı hedeflemektedir. Bu vesileyle KTÜ bünyesinde, bu projede emeği geçen Dr. Öğr. Üyesi Selcen UZUN DURAN’a teşekkürlerimi sunar, başarılı çalışmalarının devamını dilerim.” dedi.


07 Haziran 2024