haberler

Üniversite Öğrencilerimizden TUSAŞ LİFT UP Programında Üçüncülük: Elektromanyetik Kalkanlama İçin Polimer Köpükler Projesi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen LIFT UP Projeleri Programı'nda Üniversitemiz Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Yiğit Fatih AYCEL ve Hamza YALÇIN'ın "Elektromanyetik Kalkanlama İçin Polimer Köpükler" adlı projesi üçüncü oldu. TUSAŞ LIFT UP Programı'nda 6 farklı disiplinden 170 proje değerlendirildi.

Projenin danışmanlığını Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa ASLAN, Sanayi Danışmanlığını ise TUSAŞ Kıdemli AR-GE Lider Mühendisi Merve ÖZKUTLU DEMİREL üstlendi. Lisans öğrencilerimizden Yiğit Fatih AYCEL proje yürütücüsü, Hamza YALÇIN ise araştırmacı olarak projede görev aldı.

Bu projede, polimer köpük malzemeye elektromanyetik kalkanlama özelliği kazandırılması hedefi gerçekleştirildi. Kompozit malzemenin 8-12 GHz bandında VNA (Network Analizör) cihazı ile elektromanyetik geçirgenliği test edilerek kalkanlama özelliği tespit edildi.

Milli Muharip Savaş Uçağımız KAAN için radar görünmezliği teknolojisi hala en önemli araştırma konularından biri olup, uçak gövdesinin boya veya kaplama türevi yöntemler ile radar görünmezliği özelliği KAAN'a kazandırılabilir. Üniversitemiz araştırmacıları tarafından üretilen bu proje, Milli Savunma Sistemine değerli bir katkı sağlayacaktır. Elektromanyetik Kalkanlama İçin Polimer Köpükler Projesi 5. Nesil hayalet uçak olarak isimlendirilen radar görünmezlik teknolojisine sahip üretim yapabilmek için önemli bir katkı sunacak.

Öğrencilerimizin "Elektromanyetik Kalkanlama İçin Polimer Köpükler" projesiyle TUSAŞ LIFT UP Programı'nda üçüncü olmaları, Üniversitemiz bünyesinde yakın zamanda faaliyete geçen TUSAŞ İHA Teknolojileri ve Termal Yönetim Sistemleri Laboratuvarı'nın başarılı çalışmalara olanak sağladığını ve öğrencilerin projelerinde başarı elde etmelerini desteklediğinin de bir göstergesi oldu. Üniversitemiz bünyesinde bulunan ve Araştırmacılara uygulamalı araştırmalar yapma imkanı sunarak öğrencilere teknik ve bilimsel becerilerini geliştirme fırsatı veren bu laboratuvarlar; öğrencilerimizin yeteneklerini keşfetmelerine ve gelecekteki kariyerlerine olumlu yönde katkı sunuyor.


03 Ağustos 2023