haberler

Üniversitemiz BKS Haftası'nda, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ile Uzaya Giden İlk Türk Astronotumuz, Öğrencilerimiz ile Buluştu

Üniversitemiz Bilim, Kültür, Sanat (BKS) Haftası kapsamında organize edilen “Bir Türk’ün Gözünden Uzay Yolculuğu” programı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR ve uzaya giden ‘İlk Türk Astronotumuz Alper GEZERAVCI’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İNAN, Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM, Trabzon İl Emniyet Müdürü Murat ESERTÜRK, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ, Ak Parti İl Başkanı Sezgin MUMCU, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB Başkanı A. Serdar İBRAHİMCİOĞLU, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman AYDIN, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Erol ÖKTEN, Sanayi Genel Müdürü İlker Murat AR, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet ŞİMŞEK, Trabzon KOSGEB Müdürü Muhammed Mustafa KURT, Trabzon Sanayi İl Müdürü Mehmet ŞAFAK, Trabzon Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kemal AKPINAR’ın katılımıyla gerçekleştirilen programda ilk sözü Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI aldı.

“Şanlı Bayrağımız, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Dalgalanmıştır”

Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI yaptığı konuşmada “Bugün Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımayı başardığımız ilk uzay maceramız aslında Cezeri, Ali KUŞÇU gibi bilim tarihimizin kıymetli isimleri ile başlamış, yaktıkları meşale ile Cumhuriyetimizin 100. yılında onlardan devralınan bu önemli miras, kilometrelerce uzağa taşınmıştır. Devlet büyüklerimizin İlk İnsanlı Uzay Misyonu’na olan inancı, kararlılığı ve iradesi sayesinde şanlı bayrağımız, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda dalgalanmıştır. Türkiye Yüzyılı’na yaraşır bir biçimde attığımız bu önemli adım bize, ülkemizi uluslararası bir platformda temsil etmenin ve “Bir rüyaydı, gerçek oldu.” cümlesinin haklı gururunu yaşatmıştır. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız uhdesinde, Türkiye Yüzyılı’nın bilim misyonu çerçevesindeki zorlu görev, uzaya giden ilk Türk Astronotumuz, Türk Hava Kuvvetlerimizin yetiştirdiği Alper GEZERAVCI’ya nasip olmakla birlikte orada gerçekleştirdiği özgün deneyler ve çalışmalar, bilim insanlarımızın uzay konusunda şimdiye kadar yaptığı spesifik çalışmalara ve literatüre önemli katkılar sağlayacaktır.” ifadelerine yer verdi. Ardından sözü alan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR katılımcılara “Türkiye’nin İlk İnsanlı Uzay Misyonu’nu gerçekleştirmeden önce Türk gençlerine bir söz vermiştik. Alper GEZERAVCI, bu tarihi misyonu yerine getirecek, sonrasında bütün deneyimlerini, bundan çık daha büyük işleri başarabileceğine inandığımız gençlerimizle buluşarak paylaşacak. Bu sözümüzü tutmaktan ve bu sözü tutmak üzere Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden, Türkiye’ye çok önemli isimler kazandırmış ve yetiştirmiş ve yine Türkiye’nin geleceğine imza atan çok değerli isimleri yetiştiren Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde bulunmaktan gurur duyuyorum. Biz, gençlerimize inanıyoruz ve güveniyoruz. Türkiye’nin en büyük gücünün, en büyük kuvvet çarpanının çalışkan nüfusu olduğunu düşünüyoruz… Bütün dünyayı, günlük yaşamımızı ve bütün sektörleri yenilikçi teknolojiler değiştiriyor, dönüştürüyor ve dünyaya bu yenilikçi teknolojileri gencecik insanların kurduğu ekipler kazandırıyor. Türk gençliği, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin öncüsü olduğunu bütün dünyaya ispat etti. Bizim, Savunma Sanayii alanında dünyanın dikkatini çeken başarı hikâyelerimizi gencecik insanlar yazıyor. Bugün Milli İnsansız Hava Aracımız dünyada bir numara. Bu araçları geliştiren ekiplerin yaş ortalamaları 27/28 ve henüz 20’li yaşlarında dünya tarihine imzasını atan bir gençliği var bu milletin…” şeklinde hitap etti. Ardından Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, kendisine katılımlarından ötürü teşekkür ederek hediye takdim etti.

“Bu Ülkenin Başarı Hikâyeleri, Sizin Çocuklarınızın Geleceğidir”

Birbirinden eğlenceli programların, etkinliklerin ve faaliyetlerin düzenlendiği BKS Haftası’nın yedinci gününde öğrencilerimiz, personelimiz ve davetliler ile buluşan uzaya ilk giden Türk Astronot Alper GEZERAVCI, katılımcılara “Cumhuriyetimizin 100. yılında bu memleketin altın değerindeki potansiyelinin üzerine yıllardır serpilmiş toz misali, üzerinin küllendirilmesine ayak direyerek onların hak ettiği değeri ve özgüveni ayağa kaldıracak, onlara ilham kaynağı olacak bir görevi, alnımızın akıyla gerçekleştirmiş ve memleketimizin 100 yıllık tarihinde gerçekleştirdiğimiz bu görevde, parlak zekâlı insanlarımızın ortaya koyduğu bilimsel deneyleri, alanında özgün çalışmaları orada tamamlamış olmaktan son derece mutluyuz… Bu memlekette iş, uzay konusuna geldiği zaman internette, belgesellerde, sinemalarda, ‘Uzay Misyonu’ ile ilgili herhangi bir şey görüldüğünde bir adım geri atılıyordu ve boyun bükülüyordu. Çünkü zihnimizde o güne kadar ‘İnsanlı Uzay Misyonu’ başka milletlerin ve çocukların hayaliydi. Bir şeyi hayal edebilmek çok güzel ama hayal âleminde yaşamak bambaşka bir şeydir. Dolayısıyla başka milletlerin çocuklarına ait olduğunu düşündüğüm bir hayalin peşinden koşmaya yeltenmedim hiçbir zaman. Kendime ‘Yaptığınla yetinmeyi bil.’ dedim. Yerine getirdiğim görevden, uçmaktan, pilot olmaktan çok mutluydum. Ertesi sabah, aynı haberleri bir kez daha dinledim. Süreci yürüten kurumumuz Türkiye Uzay Ajansı’nın denetiminde, TÜBİTAK Uzay’ın kontrolünde giden bir süreçti. İlgili internet sayfasından kriterleri incelemeye başladım. Listenin en altına geldiğimde hiçbir eksiğimin olmadığını gördüm ama başvuru yapmadım. O güne dek uzay ile ilgili bir şeyi hayal bile etmekten uzak durmuş bir kişi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında koymuş olduğu bu kadar üst düzey bir hedefin gerekliliklerini doğru olarak anlama ihtiyacım vardı. Havacılık eğitimleri hiç kolay eğitimler değil. Uçuş eğitimleri, hakikaten yüksek seviyede çalışma ve disiplin gerektiren bir süreç… Benim, bugüne kadar kendime edindiğim düstur -ve her daim bana faydası oldu- ‘Bir işi benden önce bir tane insan evladı yapmışsa ben de yaparım. Hiçbir eksiğim yok. Onlar da çalışarak bu işi yaptılar, ben de yaparım.’ olmuştur… O nedenle bu ülkenin başarı hikâyeleri, sizin çocuklarınızın geleceği, kendi çocuklarınızın özgüvenini örselemeyin.” şeklinde seslendi. Alper GEZERAVCI’nın tecrübe aktarımının ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Uzay yolculuğunda deneyimlediklerini ve gençlere ilham kaynağı olacak birbirinden ilginç tecrübelerini aktardığı ve parlak zihinlerin birbirinden şaşırtıcı sorularına, titizlikle cevap verdiği programa yoğun ilgi gösterildi. Programın bitiminde, Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM ve Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Alper GEZERAVCI’ya plaket takdim etti. Hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından program sona erdi.


24 Mayıs 2024