haberler

Üniversitemiz Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Toplantısı Düzenlendi

Üniversitemiz Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi (Heyelan UYGAR) Danışma Kurulu Toplantısı, 19 Aralık 2023 tarihinde Rektörlük Senato Salonu’nda gerçekleştirildi. Trabzon Valisi Sayın Aziz YILDIRIM, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ortahisar Belediyesi temsilcileri, İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU, TMMOB'ye bağlı Oda Başkanları, KTÜ Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyeleri, kamu kurum/kuruluş temsilcileri ve akademisyenlerimizin katıldığı toplantıda, Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin 2022-2023 faaliyetleri değerlendirildi.

Toplantı açılışında ilk konuşmayı yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, bölgemizde ve özellikle ilimizde, doğa kaynaklı afetlerin etkileri ve Üniversitemizin bu konuda yaptığı önemli çalışmalardan bahsetti. Rektörümüzün konuşmasından sonra Trabzon Valisi Sayın Aziz YILDIRIM yaptığı konuşmada, doğa kaynaklı afetlerin etkisinin azaltılmasında kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Sayın YILDIRIM konuyla ilgili özellikle üniversite önderliğinde iş birliği projelerinin yürütülmesinin gerekliliğini vurguladı.

Protokol konuşmalarından sonra Merkez Müdürü Prof. Dr. Arzu FIRAT ERSOY tarafından yapılan sunumda Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bir yıllık faaliyetleri detaylı olarak anlatıldı. Özellikle Araştırma Merkezi bünyesinde yapılan KTÜ destekli projeler, üniversite-kamu projeleri, üniversite-sanayi projeleri ve kontratlı Ar-Ge projeleri hakkında bilgi verildi. Merkez tarafından başlatılan “Afet Farkındalık Seferberliği” ile ilkokullarda yüz yüze verilen eğitimler ve “Uzman-Öğrenci Buluşmaları” başlığı altında üniversite öğrencilerine verilen eğitimler anlatıldı. Ayrıca Heyelan UYGAR ile kamu kurumları tarafından yapılan görüşmeler sonrası planlanan projelerden bahsedilen sunumda 2023-2024 yılı için planlanan projeler açıklandı.  

Trabzon Valisi Sayın Aziz YILDIRIM tarafından yönetilen toplantıda, tüm kurumların faaliyetleri ve Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden beklentileri tartışıldı. Toplantıda ayrıca Üniversitemiz uhdesinde ve ilgili kamu kurumlarının iş birliğiyle afete maruz bölgeler ile ilgili bir proje hazırlanması, bölgemizde bulunan barajların yıkılma senaryolarına yönelik simülasyona dayalı 3 boyutlu modellerin hazırlanması, Trabzon arazi kullanım planının oluşturulması ve 2024 yılı Nisan ayında konu ile ilgili bir çalıştayın yapılması yönünde kararlar alındı.


19 Aralık 2023