haberler

Üniversitemiz NFT Dünyasında Yerini Aldı

Son yıllarda dünya genelinde, blockchain teknolojileri ve bu teknolojilerin ürünleri oldukça fazla ilgi görmektedir. Üniversitemiz, blockchain ve dijital varlıklar ile birlikte hayatımıza giren NFT (Non-Fungible Token) dünyasında yerini aldı. Bu kapsamda üniversitemiz, Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesinde yer alan kültürel miraslarımızdan olan İstikbal gazetesini NFT’ye dönüştürme çalışmalarını tamamlayarak dijital ortamdaki koleksiyonu yayına aldı.

Blockchain teknolojisinin bir ürünü olarak kabul edilen NFT dünyasına ilk adımını atan üniversitemiz, bir NFT pazaryeri üzerinde kurumsal hesap oluşturarak kültürel miraslarımızdan nadir eser olarak kabul edilen İstikbal gazetesinin nüshalarını bir NFT platformunda Ethereum (ETH) ağı üzerinden NFT’ye dönüştürdü.

Üniversitemiz İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü son sınıf öğrencisi Meltem TURAN, bitirme projesi kapsamında, ulusal ve uluslararası mecralarda kültürel miraslarımızın tanıtılması ve nadir eserlerin korunmasına yönelik olarak söz konusu çalışmayı yürüttü. Üniversitemiz böylece kurumsal olarak blok zinciri üzerinden nadir eserlerini NFT’ye dönüştürme çalışması yürüten ve dijital ortamda ürünlerini sunan sayılı üniversitelerden birisi oldu.

NFT Nedir?

Non-Fungible Token’ın kısaltması olan NFT, “Nitelikli Fikri Tapu” veya “Değiştirilemez Token” anlamlarına gelmektedir. Eşi benzeri bulunmayan varlıklara verilen bir isimdir. NFT’leri kıymetli kılan eşi benzeri bulunmaz oluşlarıdır. Blockchain yani blok zinciri teknolojisi kullanılarak üretilen NFT varlıklar, büyük çoğunlukla Ethereum standartları ile üretilmektedirler.

Ortaya çıkışlarında ilk önce Ethereum blok zincirinin bir parçası olarak başlayan NFT’ler, dijital eserlere sahip olmak için verilen sertifika ya da tescil belgesi olarak da tanımlanabilmektedir. Akıllı sözleşmeler sayesinde işlem gören NFT varlıklar, dijital eserleri blok zincirinde doğrulanabilir ve eşleştirilemez varlıklara dönüştürülmesini sağlamaktadır. Tek başına benzersiz bir varlığı temsil eden bu varlıklar, kayıt altına alınarak kripto varlıklara da dönüştürülebilmektedir. Özellikle sanat ve spor alanlarında sıklıkla kullanılan NFT’ler bugün milyarlarca dolarlık bir pazar hacmine sahip olmuştur.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Kurumsal NFT Hesabını İncelemek İçin tıklayınız…


27 Ocak 2023