haberler

Üniversitemiz, Türkiye'de İlki Gerçekleştirdi: Yeni Nesil Ahşap Yapılarda Deprem Testi Deneyi Amacına Ulaştı

Üniversitemizde "Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapılarda Deprem Testi Deneyi" gerçekleştirildi. Deprem sarsıntılarının verildiği ahşap binada hasar oluşmadı.

Üniversitemiz Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen TÜBİTAK 1001 Projesi “Enerji Etkin ve Depreme Dayanıklı CLT Kompozit Panel Geliştirilmesi” başlıklı çalışma kapsamında “Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapılarda Deprem Testi Deneyi" etkinliği düzenlendi. Programa; Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

“Amacımız, Yol Haritası Belirlemektir”
İnşaat Mühendisliği Bölümü, Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen deney öncesi katılımcılara seslenen Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Türkiye’de bir ilkin gerçekleştirildiğinin altını çizerek “Üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemiz için önemli bir gün. Bugün, depreme dayanıklı, hafif, ekonomik, ahşap malzemenin deprem testini ilk kez Üniversitemiz olarak Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarı’nda gerçekleştiriyoruz. Bu, disiplinler arası kapsamlı bir çalışma… Ahşap kısmını, Orman Endüstri Mühendisliği; deprem kısmını ise İnşaat Mühendisliği Bölümü çalıştı. Bizim amacımız, uygulamayı yapacak mühendislere bir yol haritası belirlemek. Üniversitelerin birinci görevi budur. Daha sonra bunu topluma yaygınlaştırmak. Emeği geçen Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü’nden Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Cenk DEMİRKIR’a, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK ve ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.

“Ülkemiz Adına Çok Değerli Bir Çalışma”
Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI nezdinde deprem testi deneyini gerçekleştiren ve projede yer alan akademisyenlere teşekkür eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ ise “Geçtiğimiz yıl bir bölgemizde, depremle beraber 53 bini aşkın can kaybımız, ciddi manada yaralımız ve ciddi manada kamu kaynağının yok olduğunu gördük. Yöremizde benzer afetlerle karşılaşıyoruz. Riskin önce analizi yapılmalı, sonrasında tedbirler alınmalıdır. Yani olay vuku bulmadan bilimden istifade edip tedbir almak önemlidir. Bu çalışmaları yürüten değerli hocalarımıza, akademisyenlerimize, iş adamlarımıza teşekkür ederim. TÜBİTAK projesi ile yeni uygulamaların öne çıkmasını görmek çok kıymetli.” şeklinde konuştu.

Toplumsal Açıdan Çok Değerli
Trabzon Valizi Aziz YILDIRIM da çalışmanın önemine dikkat çekerek “Sadece Karadeniz Teknik Üniversitemiz için değil, aynı zamanda ülkemiz için büyük bir öneme sahip olan bir projeye tanıklık ediyoruz. TÜBİTAK 1001 kapsamında gerçekleştirilen “Enerji Etkin ve Depreme Dayanıklı CLT Kompozit Panel Geliştirilmesi” başlıklı çalışma hem bilimsel hem de toplumsal açıdan son derece değerli sonuçlar ortaya koyacak bir niteliktedir.” ifadelerini kullandı.

Yapılan Deney Amacına Ulaştı
Yapılan konuşmaların ardından laboratuvarda bulunan Sarsma Masası’nda “Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapı”da sırasıyla deprem sarsıntısı gerçekleştirildi. 1990 yılından günümüze; Erzincan, Kocaeli, Van, İzmir, Elazığ, Malatya ve Kahramanmaraş depremlerinin ivme kayıtlarının uygulandığı deneyde, binanın taşıyıcı sistem elemanlarında herhangi bir hasar oluşmadı. Deney sonucunda proje kapsamında hedeflenen noktaya ulaşıldı.


15 Ekim 2024