haberler

Üniversitemizde "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" Konulu Panel Gerçekleştirildi

Üniversitemiz, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında; ülkemizin varlığına, birliğine ve demokrasisine kast eden 15 Temmuz darbe girişimini unutmamak, unutturmamak, vatanımız uğruna canlarını veren aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi anmak amacıyla “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” başlıklı bir panel gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde 15 Temmuz darbe girişiminin 7'nci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen etkinliğe Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin AŞIKKUTLU, Memur-Sen Genel Başkanı Ali YALÇIN, Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz ÖZORAN, AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Sezgin MUMCU akademik ve idari personeller katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 15 Temmuz video ve şiir gösterimi ile başlayan Panel programının açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI yaptı.

Prof. Dr. ÇUVALCI konuşmasında şu ifadeleri aktardı:"Aziz milletimiz, Malazgirt’te, İstanbul’un Fethi’nde, Çanakkale Zaferi’nde, Kurtuluş Savaşı’nda, Kıbrıs Barış Gücü Harekâtı’nda dişini tırnağına takarak cansiperane nasıl mücadele etmişse 15 Temmuz’da da tankları durdurarak Türk tarihinin altın sayfalarında yerini almıştır. Bu kanlı darbeye karşı onurlu duruşu ile büyük bir kahramanlık sergileyen yüce Türk milletinin bir ferdi olmaktan gurur ve şeref duyduğumu belirtmek isterim.  Bu vesile ile vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğü ve istikbalimizi borçlu olduğumuz 15 Temmuz şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize şifalar dileyerek şükran ve minnetlerimi sunuyorum.” diyen Rektörümüz: 15 Temmuz darbe girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yapısı ve faaliyetleri, FETÖ liderinin profili, örgütün nasıl güçlendiği ve devlet kurumlarında nasıl kadrolaştığı, sınavlarda soruları çalarak başarılı olmalarının nasıl sağladığı, medya ve basın organları üzerindeki etkisi, kumpas davalarıyla muhalif kişileri nasıl hapse attırdığı ve örgüte karşı mücadele eden Hükümetimizin aldığı tedbirleri ayrıntılı bir şekilde anlatan bir konuşma yaptı.

Programın moderatörlüğünü üstlenen Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. SADOĞLU: Osmanlıdan itibaren yer alan darbe girişimlerinin tarihi hakkında genel bir bilgilendirme yaparak başladığı konuşmasının ardından 15 Temmuz darbe girişimini bunlardan ayıran noktaları ele aldı. Darbenin arkasında yer alan dış güçleri, inanç temeline sığındırılmasını ve hiçbir darbede görülmemiş olan milletimizin direnişini anlattı. “Perdeleri kapatın ışıkları söndürün duruşu 15 Temmuz 2016’da böyle olmadı. Özellikle Cumhurbaşkanımızın çağrısında sonra yüz binler milyonlar sokağa döküldü ve darbecilere karşı kahramanca direndik, 251 şehidimiz 2196 gazimiz var. Dolayısıyla bize düşen bu olayı unutmamak ve unutturmamaktır. Bu amaca mütevazi bir katkı yapmak için bu gün burada bir aradayız” diyerek sözlerini konuşmacılara bıraktı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali YALÇIN ise, darbe akşamı medya kanalları aracılığı ile “Biz darbeye sonuna kadar karşıyız demokrasi ve millet iradesinin yanındayız.” diyerek tüm üyelere çağrı yapıldığını ve üyelerin sokağa davet edildiği süreci anlattı. 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin bir ihanet olduğu ve Türk halkının buna karşı direniş göstererek ihanet şebekesini çökerttiğini vurgulayan Ali YALÇIN konuşmasında, direnişin sadece ihanet şebekesine değil aynı zamanda Batılı emperyalistlere de ders verdiği ifade etti.

Programın bir diğer konuşmacısı 15 Temmuz Gazisi Ahmet ALKILIÇ ise “Bir Gazinin Gözünden 15 Temmuz” adlı konuşmasına tüm şehitlerimizi anarak başladı.  “Yüzlerce insan köprüye doğru koşar adımlarla ilerliyordu. Çoluk çocuk, yaşlısı genci bir kişi bile geri dönmek için tereddüt göstermiyordu. Milletimizin mücadelesini destansı bir şekilde anlatan ALKILIÇ konuşmasında; “Yeri geldiği zaman vatanımız uğruna can vermeyi, cana minnet sayan bir milletin evladı olmakta bir bahtiyarlıktır’’ dedi.

Katılımcıların soruları ile devam eden Panel programı; katılımcılara Plaket takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

 

 

 


17 Temmuz 2023