haberler

Üniversitemizde Turizm Çalıştayı Gerçekleştirildi: Turizm Potansiyelini Geliştirmek için Yapılan Çalışmalar Değerlendirildi

Trabzon Turizm Çalıştayı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Trabzon Valiliği himayelerinde, Üniversitemiz ve Trabzon Üniversitesi tarafından Trabzon’daki turizm sorunlarının saptanması, değerlendirilmesi, çözümlerinin bulunması ve eylemlerin planlanması amacıyla organize edilen Trabzon Turizm Çalıştayı Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.  Turizmin geçmişi, mevcut durumu, geleceği, sektör sorunlarının belirlenmesi, ortak akıl çözüm önerilerinin belirlenmesi ve diğer ilgili konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.  Yoğun ilgi gören Çalıştayın açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin AŞIKKUTLU, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut ÇELEBİ, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Nevzat ÖZER ve Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp ERGAN, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin KARA, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer ERDOĞAN, TTSO meclis üyeleri, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi temsilcileri ile turizm paydaşları katıldı.

‘Bu Başlangıçlar Çok Önemli’
Bilim kurumlarının turizme birçok yönden katkısı olabileceğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, “Turizm artık Trabzon için önemli bir gelir kaynağı. Geçen yıl Türkiye’de yabancı turist sayısı yüzde 15 artarken, Trabzon’da yüzde 66 arttı. Üniversite olarak sağlık turizmi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Gürcistan’dan çok sayıda hasta geliyor. Bize geçen sene 6 bin civarında hasta geldi farklı ülkelerden. Yaklaşık 20 milyon TL sağlık turizmi ciromuz var. Bu komik bir rakam. Çünkü Gürcistan’ın yurtdışına verdiği sağlık harcaması 600-700 milyon dolar civarında. Bunu nasıl geliştiririz belirlemek lazım. Bilim kurumlarının da katkıları ile Turizmi çeşitlendirmemiz gerekmektedir.  Biz bu gibi çalıştay programlarıyla bunu belki bir günde ortaya koyamayabiliriz ancak bu başlangıçlar önemlidir. Örneğin Körfez ülkelerinin önem verdiği Uzungöl için bir ring projesini konuşabiliriz. Turistler Yazın Uzungöl’e neden iki saatte ulaşabiliyor; sağlık turizminden nasıl daha fazla pay alabiliriz; konuşalım, tartışalım ki bugün olmasa da bir gün bir sonuç üretebilelim” dedi.

‘Her Öneriye Açık Olacağız’
Trabzon’un Karadeniz’in Antalyası haline gelebileceğini belirten Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ise, “Bir taahhüt olarak, turizm sektörümüzün yükselişine ışık tutacak her öneriye açık olacağımızı, her projeye katkı sunacağımızı bu çalıştay sathında beyan etmek isterim. Trabzon dağlarıyla, yaylalarıyla, denizi, köyleri, mutfağı, doğası, tarihi, eğitimi, ekmeği, iklimi, futbolu ve insanı ile birçok şehirden önde ve çok daha şanslı bir şehir. Bu şansı turizm sektörü yönünden avantaja dönüştürmek için Trabzon Üniversitesi olarak biz hep en ön sırada yer alacağız” diye konuştu.

Çelebi, Ergan ve Erdoğan’dan Teşekkür
Çalıştayın ilk bölümünde sektör temsilcileri ve kamu kurumları tarafından: Turizm alanında yapılan çalışmalar, Uluslararası Sağlık Turizmi, Turizm Yatırımları, Turizm Firmalarının Turizme Bakışı ve ‘Turizmde Gelecek Dönem Vizyonu’ sunumları gerçekleştirildi. Trabzon turizminin sorunlarının çözümü, turizmin sürdürülebilirliği ve geleceğe hazırlanmasının hedeflendiği programda TTSO (Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası) Başkanı Erkut ÇELEBİ, TTB (Trabzon Ticaret Borsası) Başkanı Eyyüp ERGAN ile Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer ERDOĞAN katılımcılara teşekkür ederek bu Çalıştayın Trabzon Turizmi’ndeki önemini vurguladılar.

3 Farklı Başlık Tartışıldı
Gerçekleşen çalıştay açılışının ardından, 2’inci bölümde turizm paydaşlarından oluşan Çalışma Grupları tarafından Trabzon Turizmi 3 farklı oturumlar halinde ele aldı. Trabzon Özelinde Alternatif Turizm Türleri, Trabzon’da Turizm Sektörünün Kurumsallaşması ve Trabzon Turizminde Sürdürülebilirlik konularının masaya yatırıldığı 3 ayrı salonda sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu. Münazaralar ve raporlama yaklaşık 5 saat sürdü.

Çalıştayın Sonuçları Bize Rehber Olacak
Çalıştayın kapanış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cemil RAKICI, üniversite olarak Trabzon turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla çalıştayı gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. RAKICI, “Bugün çalıştayımız da konuşulan tüm bu sorunlar Trabzon’un var olan eksikliklerini gidermek içindi. Sorun olduğu kadar çalışma gruplarımızdan önemli çözüm önerileri de raporlara işlendi. Şehrimize ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyor, katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi. Trabzon Turizm Çalıştayı'nda hazırlanan Master Planı niteliğindeki yol gösterici raporun kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi. Program, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.


17 Ekim 2023