Karadeniz Teknik Üniversitesi, CWUR 2024 Dünya Sıralamasında En İyi Yüzde 7,1'lik Dilimde Yer Aldı

Dünya Üniversite Sıralamaları Merkezi (CWUR), hükümetlere ve üniversitelere eğitim ve araştırma sonuçlarını iyileştirmeleri için politika önerileri, stratejik bilgiler ve danışmanlık hizmetleri sunan bir kuruluştur. CWUR, 2012 yılından bu yana, anketler veya üniversite veri gönderimlerine dayanmayarak, eğitimin kalitesini, istihdam edilebilirliği ve araştırmayı değerlendiren küresel üniversite sıralamalarını yayımlamaktadır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Dünya Üniversite Sıralamaları Merkezi (CWUR) tarafından hazırlanan 2024 Global 2000 listesinde, dünya genelindeki 20.966 üniversite arasında %7.1'lik dilime girerek 1480. sırada yer aldı.

CWUR tarafından Dünya üniversitelerini sıralamak için dört alanda gruplanan yedi ana göstergeye göre üniversitemiz;

Dünya Sıralaması : 1480
Ulusal Sıralama : 28
İstihdam Edilebilirlik Sıralaması : 1159
Araştırma Sıralaması : 1418
GENEL PUAN   68.1

Küresel çapta en geniş akademik sıralamayı yapan CWUR, eğitim, istihdam, akademik kadro ve araştırma gibi temel başlıklar altında topladığı sıralama metodolojisinde, anketlere ve üniversite veri gönderimlerine bağlı olmayan objektif göstergeler kullanmaktadır. Buna göre, gösterge ve etki oranlarının dağılımı aşağıdaki gibidir:

• Eğitim: Üniversitenin büyüklüğüne göre önemli akademik dereceler kazanmış mezunların sayısıyla ölçülür (%25).
  • İstihdam Edilebilirlik: Üniversitenin büyüklüğüne göre dünyanın en büyük şirketlerinde üst düzey yönetici pozisyonlarında bulunan mezunların sayısıyla ölçülür (%25).
  • Akademik Kadro: Büyük akademik başarılar kazanan öğretim üyelerinin sayısıyla ölçülür (%10).
  • Araştırma (%40):
    • Araştırma Çıktısı: Araştırma makalelerinin toplam sayısıyla ölçülür (%10).
    • Yüksek Kaliteli Yayınlar: En iyi dergilerde yayımlanan araştırma makalelerinin sayısıyla ölçülür (%10).
    • Etki: Yüksek etkili dergilerde yer alan araştırma makalelerinin sayısıyla ölçülür (%10).
    • Atıflar: Yüksek atıf alan araştırma makalelerinin sayısıyla ölçülür (%10).

CWUR Global 2000 listesinin 2024 sıralamasına https://cwur.org/2024.php adresinden ulaşabilirsiniz.

29 Mayıs 2024