T3N-BSB / Transnational Technology Transfer Network for Black Sea Basin Project
Karadeniz Havzası için Ulusötesi Teknoloji Transfer Ağı Projesi
“Interreg VI-B NEXT Black Sea Basin (Interreg NEXT VI-B Karadeniz Havzası)” Programı, “EU’s Cohesion Policy (AB’ye Uyum Politikası)” kapsamında yürütülen çok taraflı bir iş birliği programıdır. Program, katılımcı ülkeler olan Türkiye, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan arasındaki bağların güçlendirildiği ve araştırma, yenilikçilik ve çevre koruma alanlarında yeni bağların oluşturulduğu, bölgesel aktörlerin bir araya gelerek yerel vatandaşların yararına sürdürülebilir kaynak yönetimine katkıda bulunduğu bir platform olma özelliği taşımaktadır. Program, Karadeniz Havzası'ndaki sınır ötesi iş birliğini ulus ötesi bir yapıda geliştirmeyi ve derinleştirmeyi amaçlamaktadır.
Programın 2021-2027 döneminde KTÜ’yü temsilen Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KTÜ TTM) liderliğinde; Yunanistan’dan “Centre for Research and Technology Hellas” (CERTH), Bulgaristan’dan “Bulgarian Association for Transfer of Technology and Innovation” (BATTI) ve Romanya’dan “Dunarea de Jos” University of Galati (UDJG) ortaklığında yürütülen "T3N-BSB Transnational Technology Transfer Network for Black Sea Basin (Karadeniz Havzası için Ulusötesi Teknoloji Transfer Ağı )" isimli ve 498.120,00 AVRO bütçeli proje ile, yenilikçi teknolojik gelişmelerin kullanımına ilişkin iyi uygulamaların ve bilgi birikiminin paylaşılması için sürdürülebilir ulusötesi ağ yapıları ve platformların geliştirilmesi ihtiyacının ele alınması amaçlanmaktadır.
Toplamda 18 ay sürecek olan projenin genel amacı, Karadeniz Havzası ülkeleri olan Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan arasında sürdürülebilir ulusötesi ağ yapılarının oluşturulması, ve özellikle mavi ekonomi, düşük karbon ekonomisi, iklim değişikliğine dayanıklılık ve uyum alanlarında yenilikçi teknolojik gelişmelerin kullanımına ilişkin iyi uygulamaları ve bilgi birikimini paylaşarak bu ülkelerin araştırma ve yenilikçilik kapasitelerinin geliştirilmesine ve ileri teknolojilerin benimsenmesine katkıda bulunmaktır.
Proje Ortakları:
Karadeniz Teknik Üniversitesi- Türkiye (KTÜ)
Hellas Araştırma ve Teknoloji Merkezi- Yunanistan (CERTH)
Bulgaristan Teknoloji ve Yenilik Transferi Derneği- Bulgaristan (BATTI)
"Dunarea de Jos" Galati Üniversitesi- Romanya (UDJG)
Projenin Hedef Kitlesi:
- Yükseköğretim ve Araştırma Kurumları
- Akademisyenler, girişimciler ve sanayiciler
- Teknoloji Transferi alanında hizmet sunan birimler ve bu birimlerde (TTO, Teknopark, Proje Ofisleri, İnovasyon Merkezleri vb.) çalışan personeller
- Yükseköğretim Kurumlarındaki Öğrenciler
- İş destek kuruluşları, ticaret ve sanayi odaları, kümeler, organize sanayi bölgeleri vb. ilgili aktörler
Projenin Ana Faaliyetleri ve Öngörülen Çıktıları:
- TT ekosistemine dair kapsamlı ülke raporları: Farklı ülkelerde teknoloji transfer ekosistemlerinin kapsamlarının ortaya koyulması, karşılaştırılması ve TT alanında iyi uygulamaların belirlenerek paylaşılması, proje ortakları arasında iyi uygulamaların benimsenmesi amaçlı düzenlenen yerinde uygulamalı öğrenme faaliyetleri
- Eğitim Modülleri: Proje ortağı kurumlarca, projenin hedef gruplarının teknoloji transferi süreçleri odağında kapasitelerini geliştirmek amacıyla hazırlanacak eğitim modülleri,
- Eğitimler: Hazırlanan eğitim modülleri sonrasında düzenlenecek “Eğiticilerin Eğitimi” ve akabinde hedef kitlenin katılımına yönelik düzenlenecek yüz yüze ve çevrim içi çeşitli eğitimler,
- Çok Boyutlu Analiz Aracı: Oluşturulacak çok boyutlu bir analiz aracı vasıtasıyla proje ortağı ülkelerin sektörel ve teknolojik dinamiklerini, yerel Ar-Ge ekosistemini ve inovasyon kapasitesini dikkate alarak ulusal ölçekli teknolojilerin belirlenmesi sağlanacaktır. Analizler; teknolojik yenilik düzeyi, teknoloji hazırlığı, uygulanabilirlik, yerel etki, uluslararası ölçek büyütme potansiyeli, sürdürülebilirlik, sosyal ve ekonomik etki vb içerecektir.
- Teknoloji Vakalarının Çevrim İçi Kataloğu: Çok boyutlu analiz aracı aracılığıyla belirlenen teknolojiler; hedefler, uygulanan yöntemler, elde edilen sonuçlar, ulusal ve uluslararası etkiler vb. bilgileri içeren çevrimiçi bir katalogda derlenecektir. Her ülkeden en az 10 farklı ulusal ölçekli teknolojinin derleneceği (toplamda en az 40 teknoloji online katalogda yer alacaktır) katalog çalışması hedef gruplar için ilham verici bir kaynak ve bilgi dokümanı olacaktır.
- Model proje veri tabanı: Proje ortağı ülkelerde özellikle mavi ekonomi, düşük karbon ekonomisi ve iklim değişikliğine uyum konularına odaklanan ve başarıyla uygulanan projelerin tek bir veri tabanında derlenmesi sağlanacaktır. BSB programları, ulusal kaynaklar, Çerçeve Programları, Horizon2020/Avrupa vb. gibi AB Komisyonu tarafından finanse edilen projelerin sonuçlarının ve başarılı çıktılarının yaygın etkisi, görünürlüğü artırılacak ve bilginin farklı ülkelere yayılarak aktarılması sağlanacaktır.
- T3N-BSB Portalı: BSB bölgesindeki hedef grubun ulusal ve uluslararası alanda teknoloji ve Ar-Ge odaklı iş birliklerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak bir çevrimiçi işbirliği/ ağ oluşturma portalı geliştirilecektir. Çevrimiçi ve randevulu toplantılar gerçekleştirilebilecek, kayıtlı kişi ve kurumlara ait teknolojiler, ürünler, IP'ler, projelere ulaşılabilecek, eşleşme ve ortak arama talepleri, yatırımcı görüşmeleri, staj duyuruları, etkinlik takvimi, proje yarışmaları vb. çeşitli modül ve bileşenlerden oluşacak olan T3N-BSB Networking Portalı ile daha geniş hedef gruplar arasında daha fazla iş birliğinin geliştirilmesine katkıda bulunulacaktır. Portal, hedef grubun bir araya gelmesi, yeni uluslararası işbirlikleri kurması, yeni araştırma ve inovasyon projeleri ve çalışmaları planlaması ve geliştirmesi için dijital bir araç sağlayacaktır.
- Büyük Karadeniz Forumu: Dört tematik kavram etrafında yapılması planlanan Forum, derinlemesine tartışmaları ve bilgi alışverişini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Üç gün sürecek etkinlik, KTÜ'de düzenlenecek ve her PP ülkesinden araştırmacıları, sanayicileri, girişimcileri ve öğrencileri bir araya getirecektir. Forum kapsamında seminerler, B2B toplantıları, çalıştaylar ve uluslararası proje yarışmaları gerçekleştirilecektir. Büyük Karadeniz Forumuna 400’den fazla katılımcının katılması beklenmektedir.
Proje hakkında daha fazla bilgi edinmek ve proje web sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ.