haberler

Üniversitemizde "Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi" Projesi Gerçekleştirildi

Akademik buluşların ticarileştirilmesini teşvik etmek amacıyla, Üniversitemiz Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) ile Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) iş birliğiyle hayata geçirilen “Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi” Projesi, KTÜ TTM organizatörlüğünde üniversitemiz, Atatürk Kültür Merkezi Reşit Tarakçıoğlu Salonunda düzenlenen lansman programıyla tanıtıldı. Türkiye’de bir ilk olan proje için KTÜ pilot üniversite olarak seçildi.

Programa, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, WIPO Gelişmiş Ülkeler ve Geçiş Ülkeleri Direktörü Prof. Dr. Habip Asan, TURKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, İran ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti Konsolosları, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, akademisyenler, öğrenciler ile bölgedeki sanayi temsilcileri katıldı.

Proje Lansman programı protokol konuşmalarını; KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, TURKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, WIPO Gelişmiş Ülkeler ve Geçiş Ülkeleri Direktörü Prof. Dr. Habip Asan ve Trabzon Valisi Aziz Yıldırım gerçekleştirdi.

Türkiye’de ilk kez Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi’ projesinde WIPO ticarileştirme uzmanları tarafından kapsamlı eğitimler düzenlendi. Spinnoff’ların değerlemelerini maksimize etmelerine ve fikri haklar (IP) portföylerini ölçeklendirmelerini destekleyen eğitimler; laboratuvar araştırması ile pazar başarısı arasındaki boşluğu kapatmayı ve girişimlerinin patent stratejilerini optimize etmelerini desteklemeyi hedeflemektedir. 40 spinoff şirketin katılımıyla iki (2) tam gün boyunca devam eden eğitimler, ölçeklendirme programıyla (Scale UP Your IP) 

  • Benzersiz Satış Noktası (USP) Belirleme ve Koruma
  • Marka Stratejisi: Değer katan bir marka oluşturma
  • IP Farkındalığına Sahip Girişimleri Destekleme
  • Maksimum Değer Yaratma: Ortaklık ile IP varlıkların kullanımıyla Pazar değerinin en üst düzeye çıkarılmasını amaçlamıştır.

Programının kapanışında rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, katılımcılara teşekkür ederek, hem patentli teknolojilerin önemini hem de bu teknolojilerin ticarileşmesini vurguladı.

Katılımcılara sertifikalarını Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, WIPO Gelişmiş Ülkeler ve Geçiş Ülkeleri Direktörü Prof. Dr. Habip Asan, “Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi Bölüm Başkanı” Allison MAGES ve KTÜ TTM Müdürümüz Öğr. Gör. Emrah AYVAZ taktim etti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi UAM olarak katılımcıları tebrik eder, patentli teknolojilerinin ticarileşeceğini temenni ederiz. 
 


08 Kasım 2024