haberler

Hastanemizden Deri Kanseri Tarama Kampanyası

KTÜ Farabi Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıklar Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Deniz Aksu ARICA ve Doç. Dr. Leyla Baykal SELÇUK hastanemizin dahil olduğu Euromelanom kampanyası hakkında şunları söylediler: Bu kampanyada Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi olarak yer almaktan mutluluk duymaktayız. Euromelanom, Avrupa ülkelerinde dermatologlar liderliğinde yılda bir tarama ile farkındalığı artırarak melanom ve melanom dışı deri kanserlerini önleme programıdır. Avrupa’da 1999 yılında başlatılan bu kampanyaya, Türkiye 2013 yılından itibaren dâhil oldu. Deri kanserleri içinde en tehlikeli tür olan "melanomun" erken tespit edilememesi durumunda hızla yayılıp ölümlere sebep olmaktadır.

Erken Tanı Önemli

Erken tanının çok önemli olduğuna ve hayat kurtarıcı olabileceğine vurgu yapan Arıca ve Selçuk; özellikle bölgesel olarak açık deri tipinin yaygın olarak görülmesi, deniz kenarında yaşamın getirdiği koşullar ve fındık çay işçiliği gibi nedenler ile çocukluk döneminden itibaren yoğun güneş maruziyeti nedeniyle kanser gelişme riskinin yüksek olduğunu belirttiler.

Vücuttaki Benler Takip Edilmeli

Vücuttaki benlerin mutlaka takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Selçuk, özellikle büyüyen, kalınlaşan, vücutta 50'nin üzerinde, kollarda 20'nin üzerinde ben varsa, melanom kanseri gelişimi açısından risk faktörleridir, bu riskleri taşıyan insanların mutlaka belli aralıklarla, en az yılda bir bilgisayarlı dermatoskopi cihazlarıyla taramalarının yapılması gerekir diye belirtti. Bu kampanyanın hem erken tanıya hem de deri kanserleri konusunda farkındalığın artmasına ve korunma önlemlerinin alınmasına katkıda bulunacağını düşündüklerini belirten öğretim üyeleri, 20 Mayıs’ta başlayan taramaya 27,28 Mayıs 2024 tarihlerinde de halkımızı deri taraması için KTÜ Farabi Hastanesi Dermatoloji Polikliniğine beklediklerini belirttiler.


24 Mayıs 2024