haberler

Kirli Deniz ve Havuz Suları Kulak Sağlığınızı Bozabilir

Yaz aylarında serinlemek için denize veya havuza girmek, özellikle kronik otit hastaları için ciddi riskler taşıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi KBB Kliniği'nden Doç. Dr. Selçuk Arslan, hem kronik otit hastalarının hem de genel olarak herkesin deniz ve havuz kirliliğine karşı dikkatli olması gerektiğini belirtti. Özellikle kronik orta kulak iltihabı olan bireylerin deniz suyu ile temas ettiklerinde enfeksiyon riskinin arttığını vurguladı.

Deniz ve Havuz Suları Enfeksiyon Riskini Artırıyor

Doç. Dr. Selçuk Arslan, deniz ve havuz sularının içerdiği bakteriler ve diğer mikroorganizmalar nedeniyle kulak iltihaplanmalarını tetikleyebileceğini söyledi. "Özellikle kulak zarında delik olan hastalar, bu riskle daha fazla karşı karşıya kalıyor," dedi. Bu durumun, kulakta ağrı, akıntı ve işitme kaybı gibi ciddi belirtilere yol açabileceğini belirten Doç. Dr.  Arslan, "Kronik otit hastalarının yanı sıra sağlıklı bireyler de denize veya havuza girdikten sonra bu belirtileri yaşamaları durumunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır," diye ekledi.

Önlemler ve Koruyucu Tedbirler

Denize veya havuza giren kronik otit hastalarının alması gereken önlemler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Arslan, kronik orta kulak iltihabı, dış kulak yolu egzaması gibi kulak hastalıkları olanların su geçirmez kulak tıkaçları kullanmasını önerdi. ‘’Bu hastalarda su ile temasın en aza indirilmesi, enfeksiyon riskini azaltır. Ayrıca sudan çıktıktan sonra kulakların dikkatlice kurutulması önemlidir," dedi.

Doç. Dr. Arslan, kronik otit hastalarının deniz dışında da dikkat etmeleri gereken diğer faktörlere de değindi. Özellikle havuzların da benzer riskler taşıdığını belirten Arslan, "Havuz suları da enfeksiyon riski taşıyan mikroorganizmalar barındırabilir. Bu nedenle havuzda yüzerken de benzer önlemler alınmalıdır," uyarısında bulundu. Ayrıca, kronik kulak hastalıkları olmayanların da deniz ve havuz hijyenine dikkat ederek “kirli denizlerde ve bakımı yapılmayan havuzlarda suya girmemeli” diye ifade etti.


16 Temmuz 2024