haberler

KTÜ Farabi Hastanesi'nde Yapılan Ameliyatla Bacağı Kurtuldu!

Soner YILMAZ isimli 22 yaşındaki hastaya, yüksekten düşme nedeniyle kaldırıldığı hastanede yapılan tetkikler sonucunda hastada, çoklu bağ kopmalı diz çıkığı tespit edildi. Hastaya yapılan acil müdahale ile hastanın dizi yerine oturtuldu. Acil müdahale sonrası hastanın dizindeki tüm bağlarının koptuğu, bu şekilde tekrar yürümesinin mümkün olmadığı ve ameliyat olması gerektiği bildirildi. Hasta, ileri tedavi için Trabzon KTÜ Farabi Hastanesi’ne sevk edildi. Hastaya, Doç. Dr. Kerim ÖNER tarafından karşı bacağından ve yaralanan bacağının başka bölgesinden alınan bağlarla kapalı (artroskopik) yöntem ile bağ rekonstrüksiyon ameliyatı uygulandı. Bu ameliyat ile hastanın dizi, kopan tüm bağlarının yerine transfer edilmiş bağlarla onarıldı. 3,5 saat süren başarılı ameliyatın ardından hasta şifa ile taburcu edildi.
Ameliyattan dört ay sonra kontrole gelen Soner YILMAZ “Yaşadığım olay sonrası hem ruhsal hem de bedensel büyük bir şok atlattım. Acile gittiğimde, bacağımı kaybetme ihtimalim dahi olduğu söylendi. Tekrar yürüyebilmemin mucizevi bir durum olduğu iletildi. Bacağımı alçıya alıp beni Trabzon’a, KTÜ Farabi Hastanesi’ne sevk ettiler. Doç. Dr. Kerim ÖNER ve ekibi büyük bir özveriyle ameliyatımı yaptı. Dört ay önce yürümemin dahi imkânsız olduğu söylenirken bugün koşabilir durumdayım. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” dedi.
Doç. Dr. Kerim ÖNER “Diz çıkıkları, yüksek enerjili yaralanmalardır. Dizin bağlarının birçoğunun veya tamamının kopmasına neden olabilir. Bu çıkıklar, damar ve sinirlerde yaralanmalara da neden olabilir. Bu nedenler, bacağın ampütasyonuna (kesilmesine) kadar varabilecek ciddi durumlardır.
Diz çıkığı sonrasında hastalar, muhakkak yatırılarak tedavi edilmelidir. Hastaların ilk tedavisinde diz yerine koyularak genellikle geçici bir tespit uygulanır. Damar yaralanması olup olmadığı, görüntüleme yöntemleri kullanılarak tespit edilir ve hasta yakından takip edilir. Daha sonrasında, hastanın yürüyebilmesi için hastanın kopan tüm bağlarının rekonstrukte edilmesi gerekir. Bu işlemin yaralanma sonrası çok fazla geciktirilmeden uygun şartlar sağlanarak 2 ila 3 hafta içinde yapılması gereklidir. Bu işlem için hastanın başka ekstremitelerinden (karşı bacağı) veya aynı ekstremitenin farklı anatomik kısımlarından elde edilen bağları kullanılır. Diz çoklu bağ yaralanmalarının tedavisi, teknik zorluklar içerir ve bu tedavi belli bazı merkezlerde yapılabilir. KTÜ Farabi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde bu tür yaralanmaların tedavisini başarıyla gerçekleştirmekteyiz.” dedi.


10 Kasım 2022