haberler

Küçük Elene'nin Vefası

Gürcistan’da yaşayan 5 yaşındaki Elene Kontselidze, genel durumu çok kötü durumda Trabzon KTÜ Farabi Hastanesi’ne getirildi. Hayati tehlikesi yüksekti. Acilen Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’ne yatırıldı. Yoğun bakımda yapılan tetkik ve değerlendirmelerde çocukta iki önemli hastalık tespit edildi. Tüm vücut damarlarını tutabilen bir hastalık olan vaskülit (Henoch-Schönlein Purpura) nedeni ile bağırsaklarda gangren oluşumu ve buradan kaynaklanan ağır bir enfeksiyonun tüm vücuda yayılması. Genel durumunun çok kötü olması nedeniyle ameliyattan çıkma şansı çok düşüktü. Buna rağmen ailesinin de onayıyla küçük Elene acilen ameliyata alındı. Prof. Dr. Mustafa İmamoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Gül Şalcı tarafından gangren olan 1,5 metre uzunluğundaki bağırsak kısmının çıkarılmasını, karın içinin temizlenmesini ve bağırsak uçlarının karın duvarından dışarı alınmasını içeren büyük bir ameliyat hızla gerçekleştirilerek Elene tekrar yoğun bakım ünitesine alındı.

Ameliyat sonrası dönemde Çocuk Yoğun Bakım’dan Doç. Dr. Kaan Özkaya, Çocuk Romatoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Mukaddes Kalyoncu ve Çocuk Gastroenterolojisi Kliniği’nden Doç. Dr. Burcu Güven’in de bulunduğu ekip tarafından çok yoğun ve karmaşık tedaviler uygulandı. İki haftayı aşan bir süre sonunda bilinci açılıp uyanan ve genel durumu daha iyi hale gelen Elene normal servise alınarak tedavisine burada devam edildi. Toplamda bir aya yakın süre sonunda çok sayıda farklı tedaviler uygulanan Elene, düzeltici ameliyatı kaldırabilecek hale geldi. Bağırsaklarının karın içine alınması ve tekrar çalışır hale getirilmesi için yüksek riskli komplike bir ameliyat yine Prof. Dr. Mustafa İmamoğlu yönetiminde başarı ile yapıldı.

Prof. Dr. İmamoğlu “Elene çok zor bir tedavi süreci atlattı. Çok sıcak kanlı bir kızımız. Ameliyattan kısa süre sonra ağızdan beslenebilir hale geldi. Hızla düzelmeye, kilo almaya ve en önemlisi gülümsemeye başladı. Hastanemize her kontrole geldiğinde tedavisinde bulunan tüm doktorları ziyarette bulunur. Teşekkür etmek ve bizlerle resimler çektirmeyi de ihmal etmeyecek kadar vefakardır. Küçük hastamız Elene, bizlerle Gürcistan arasında sonsuza kadar kopmayacak bir bağ kurdu” dedi.


16 Kasım 2023