genel bilgiler

Kuruluş ve Tarihçe

Lif ve Kağıt Teknolojisi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yer alan disiplinler arası bir lisansüstü programı olarak 1986 yılında faaliyete geçmiştir. Kendi alanında ilk kurulan anabilim dalımızın lisans programı bulunmamaktadır. Anabilim dalı 6 öğretim üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi olmak üzere 7 akademik personelden oluşmaktadır. Anabilim dalı bünyesinde, odun bileşenleri, odun kimyası, odunu kimyasal olarak işleyen teknolojiler(kağıt hamuru, kağıt üretimi vb.), kağıt hamuru üretiminde farklı hammaddelerin kullanılması ve bunların uygunluğunun araştırılması, lif levha üretimi, odun dışı orman ürünleri endüstrisi, odun dışı orman ürünleri kimyası ve teknolojisi ve odun dışı orman ürünlerinin katma değeri yüksek ürünlerin üretimlerinde değerlendirilmesi konularına yönelik dersler ve araştırmalar yürütülmektedir. Anabilim dalında 5 profesör, 1 doçent ve 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır.


Kazanılan Derece

Yüksek Lisans


Derecenin Düzeyi

Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-YÇ), 2. Düzey Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi-Yaşam Boyu Öğrenme(AYÇ-YBÖ), 7.Düzey


Eğitim Türü

Tam Zamanlı I. Öğretim


Kabul ve Kayıt Şartları

- Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan "Lisansüstü Programlarına Başvuruya Esas Teşkil Eden Mezuniyet Ön Koşulları"nı karşılayan bir bölüm veya fakülte mezun olmak. - Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve KTÜ Senatosu tarafından onaylanan ALES (SAYISAL) ve Yabancı dil hazırlıktan muaf olabilmesi için Yabancı Dil taban puanına sahip olmak (KTÜ Fen Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Programlara Başvuru ve Giriş Koşulları). - Programa alan dışından kabul edilen öğrencilerin Bilimsel Hazırlık Programına katılması ve Enstitü Kurulunca belirlenmiş derslerden başarılı olmaları zorunludur.


Programın Amacı

1986 yılında kurulan ve ülkemizdeki ilk bölüm olan Lif ve Kağıt Teknolojisi anabilim dalı yüksek lisans eğitim-öğretim programı liflevha ve kağıt endüstrisinin beklentilerini karşılamakta ve bu sektörlere ilişkin temel ve ileri seviye bilgilerini sağlamaktadır. Orman Endüstri Mühendisliği yüksek lisans programı iletişim, sorun çözme ve teknik yeteneklerin geliştirilmesi konularına önem vermektedir. Lif ve Kağıt Teknolojisi anabilim dalı , kaynakların verimli değerlendirilmesi ,liflevha ve kağıt üretim sektöründe rol alabilecek ve bu alanda var olan sorunların nedenlerini araştırıp çözüm üretebilecek uzman mühendisler yetiştirebilmek amacıyla bir müfredat yürütmektedir. Böylece, Lif ve Kağıt Teknolojisi anabilim dalında yüksek lisans yapan öğrenciler gerek bireysel ve gerekse gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla orman endüstri problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecektir.


Önceki Öğrenmelerin Tanınması

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Yönerge; * Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması, * İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması, * Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır. Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır. Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.


Kazanılacak Dereceye Yönelik Gereklilik ve Kurallar

-Programın öğrenim süresi dört yarıyıl olup en fazla altı yarıyıla uzatılabilir. En geç dördüncü yarıyılın sonunda, toplam 21 krediden (120 AKTS) az olmamak koşuluyla öğretim planında yer alan zorunlu ve seçmeli derslerden biri İngilizce olmak üzere en az yedi dersin, seminer dersinin ve ?Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği? dersinin (kredisiz) alınarak başarılması ve en geç altıncı yarıyılın sonunda ise tez çalışmasının gerçekleştirilerek tez savunma sınavında yeterli bulunulması gerekmektedir (bkz. KTÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği).


Sınavlar, Ölçme ve Değrelendirme

Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Dersin başarı notuna ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı %50?dir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için o dersten yarıyıl sonu başarı notu olarak en az ?CC? harf notu almış olması gerekir.


Mezuniyet Şartları

Yüksek lisans programından mezun olmak için;- Toplam 21 krediden (en az ikisi 5000 kodlu kredili derslerden) (120 AKTS) az olmamak koşuluyla programın zorunlu dersleri dahil biri İngilizce olmak üzere en az yedi dersin, seminer dersinin ve ?Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği dersinin? (kredisiz) en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar,- Tez çalışmasının en geç altıncı yarıyılın sonuna kadar başarı ile tamamlanması gerekir.


Üst Derece Programlarına Geçiş

Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-YÇ), 3. Düzey Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi - Yaşam Boyu Öğrenme(AYÇ-YBÖ), 8.Düzey


İletişim Bilgileri

Adresi : Karadeniz Teknik Üniversitesi,Orman Fakültesi, Lif ve Kağıt Teknolojisi Anabilim Dalı, 61080,Trabzon Telefonu : 04623773503 Belge Geçer : 04623257499 E-Posta : usta@ktu.edu.tr Web Adresi : https://www.ktu.edu.tr/fbelif


Anabilim Dalı Olanakları

Anabilim dalımız bünyesinde; -1 adet Orman Ürünleri Kimyası Laboratuvarı-1 adet Kağıt Laboratuvarı-1 adet Lif Levha Laboratuvarı-1 adet Odun Dışı Orman Ürünleri Laboratuvarı-1 adet Kağıt Fiziği Laboratuvarı-1 adet GC-MS/HPLC Laboratuvarı-1 adet Islak Kimya Laboratuvarı -1 adet kağıt pilot tesisi olmak üzere 8 adet uygulama alanı mevcut olup, yeterli düzeyde derslik olanakları da mevcuttur.


Kuruluş ve Tarihçe

Lif ve Kağıt Teknolojisi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yer alan disiplinler arası bir lisansüstü programı olarak 1986 yılında faaliyete geçmiştir. Kendi alanında ilk kurulan anabilim dalımızın lisans programı bulunmamaktadır. Anabilim dalı 7 akademik personelden oluşmaktadır. Anabilim dalı bünyesinde, odun bileşenleri, odun kimyası, odun dışı orman ürünleri, odun dışı orman ürünlerinin kimyası ve teknolojisi, odunu kimyasal olarak işleyen teknolojiler(kağıt hamuru, kağıt üretimi vb.), kağıt hamuru üretiminde farklı hammaddelerin kullanılması ve bunların uygunluğunun araştırılması, lif levha üretimi konularına yönelik dersler ve araştırmalar yürütülmektedir. Anabilim dalında 5 profesör, 1 doçent, 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır.


Kazanılan Derece

Doktora


Derecenin Düzeyi

Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-YÇ), 3. Düzey Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi - Yaşam Boyu Öğrenme(AYÇ-YBÖ), 8.Düzey


Eğitim Türü

Tam Zamanlı I. Öğretim


Kabul ve Kayıt Şartları

- Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan "Lisansüstü Programlarına Başvuruya Esas Teşkil Eden Mezuniyet Ön Koşulları"nı karşılayan bir bölüm veya fakülte mezun olmak. - Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve KTÜ Senatosu tarafından onaylanan ALES (SAYISAL) ve Yabancı Dil taban puanına sahip olmak (KTÜ Fen Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Programlara Başvuru ve Giriş Koşulları). - Programa alan dışından kabul edilen öğrencilerin Bilimsel Hazırlık Programına katılması ve Enstitü Kurulunca belirlenmiş derslerden başarılı olmaları zorunludur.


Programın Amacı

1986 yılında kurulan ve ülkemizdeki ilk bölüm olan Lif ve Kağıt Teknolojisi anabilim dalı doktora eğitim-öğretim programı Lif ve kağıt Endüstrisinin beklentilerini karşılamakta ve bu sektörlere ilişkin temel ve ileri seviye bilgilerini sağlamaktadır. Lif ve Kağıt Teknolojisi Anabilim Dalı doktora programı iletişim, sorun çözme ve teknik yeteneklerin geliştirilmesi konularına önem vermektedir. Kaynaklarının değerlendirilmesi ve üretim aşamalarında rol alabilecek ve sektörde var olan sorunların nedenlerini araştırıp çözüm üretebilecek uzman mühendisler yetiştirebilmek amacıyla bir müfredat yürütmektedir. Böylece, lLif ve Kağıt Teknolojisi anabilim dalında doktora yapan öğrenciler gerek bireysel ve gerekse gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla sektör problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecektir.


Önceki Öğrenmelerin Tanınması

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Yönerge; * Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması, * İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması, * Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır. Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır. Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.


Kazanılacak Dereceye Yönelik Gereklilik ve Kurallar

Doktora programından mezun olmak için;- Toplam 21 krediden (en az ikisi 5000 kodlu kredili derslerden) (240 AKTS) az olmamak koşuluyla programın zorunlu dersleri dahil ikisi İngilizce olmak üzere en az yedi dersin ve kredisiz olan seminer, ?Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği? ile ?Bilimsel Araştırma ve Proje Hazırlama Eğitimi? derslerinin en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar,- Doktora yeterlilik sınavının yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en erken üçüncü yarıyılın sonunda, en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci ise en erken beşinci yarıyılın sonunda, en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar,- ?Gelişim ve Öğrenme? ve ?Öğretimde Planlama ve Değerlendirme? dersleri tez savunma sınavına kadar,- Üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız olunmamak kaydıyla en az üç başarılı tez izleme komitesi raporu sunulmuş olan tez çalışmasının en geç 12. yarıyılın sonuna kadar başarı ile tamamlanması gerekir (bkz. KTÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği).


Sınavlar, Ölçme ve Değrelendirme

Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Dersin başarı notuna ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı %50?dir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için o dersten yarıyıl sonu başarı notu olarak en az ?BB? harf notu almış olması gerekir.


Mezuniyet Şartları

Kazanılacak dereceye yönelik gereklilikleri yerine gerine öğrencilerin mezun olabilmek için Fen Bilimleri Enstitüsü ?Doktora Programı Öğrencilerinin Tezini Teslim Edebilme Koşulları?nda belirtilen yayın şartını karşılaması gerekmektedir.


Üst Derece Programlarına Geçiş

-


İletişim Bilgileri

Adresi : Karadeniz Teknik Üniversitesi,Orman Fakültesi, Lif ve Kağıt Teknolojisi Anabilim Dalı, 61080,Trabzon Telefonu : 04623773205 Belge Geçer : 04623257499 E-Posta : usta@ktu.edu.tr Web Adresi : https://www.ktu.edu.tr/fbelif


Anabilim Dalı Olanakları

Anabilim dalımız bünyesinde; -1 adet Orman Ürünleri Kimyası Laboratuvarı-1 adet Kağıt Laboratuvarı-1 adet Lif Levha Laboratuvarı-1 adet Odun Dışı Orman Ürünleri Laboratuvarı-1 adet Kağıt Fiziği Laboratuvarı-1 adet GC-MS/HPLC Laboratuvarı-1 adet Islak Kimya Laboratuvarı -1 adet kağıt pilot tesisi olmak üzere 8 adet uygulama alanı mevcut olup, yeterli düzeyde derslik olanakları da mevcuttur.