Misyon
Modern ormancılığın amacı, ormanın devamlılığını sağlayarak en uygun yararlanmayı elde etmektir. Bu amaca ulaşabilmek için ormanları yalnız usulüne uygun şekilde yetiştirmek yeterli değildir. Buna paralel olarak ormanları çeşitli tehlikelere karşı korumak, gerekli önlemlere zamanında almak ve bu önlemlere karşın meydana gelecek tehlikelerle savaşa hazır bulunmak gerekir. Ormanı korumak için alınabilecek önlemlerin ve savaş yöntemlerinin neler olacağını ve nasıl uygulanacağını bize Orman Koruma öğretir. Orman Koruma'yı, orman sahibinin ormanını tehlikelere karşı emniyet altında bulundurması şekline tanımlamak mümkündür.
Orman Koruma'yı, orman sahibinin ormanını tehlikelere karşı emniyet altında bulundurması şekliyle tanımlamak mümkündür. Ormanı emniyet altında bulundurmak için alınacak önlemleri iki kısım altında toplayabiliriz: 1.Koruyucu önlemler (ormana zarar veren etkenleri ormandan uzak tutmak amacını güder), 2.Savaş yöntemleri (ormanda meydana gelen zararların nedenlerini ortadan kaldırmaya veya hiç olmazsa bu zararın şiddetini azaltmaya ve ormanın gelişebilmesi için gerekli koşulları sağlamaya çalışır). Orman Korumanın görevleri, ormanı tehdit eden tehlikeleri tetkik ederek tanıtmak, bu tehlikelere karşı alınabilecek koruyucu önlemlerle savaş yöntemlerini tespit etmek ve bu önlem ve yöntemlerin ormanda uygulanmasını öğretmektir.
Orman Koruma'nın görevlerini 4 maddede özetlemek mümkündür
Vizyon
İçinde yaşadığımız XX. yüzyılda gittikçe artan nüfusun çeşitli gereksinimlerini karşılamada doğal kaynakların büyük katkısı bulunmaktadır. Doğal kaynaklar içinde en önemlilerinden biri olan ve ulusal ekonomideki değerleri gün geçtikçe artan ormanların geliştirilmesi ve korunması kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir. Ormanlar, ülkelerin ekonomik yaşamı yanında, sosyal yaşamlarında da büyük öneme sahiptirler. Kalkınma çabası içinde olan Türkiye'de, çeşitli orman ürünlerine duyulan gereksinim çoğalmakta ve geçmişte yapılan hatalar nedeniyle niteliği bozulan ve birçok bölgelerde harap bir duruma gelmiş olan ormanların, ilim ve tekniğin yönetimi altında düzeltilmesi, korunması ve yeni ormanların kurulması gerekmektedir.
Organik maddelerden oluşan ve canlı bir varlık olan orman, açıkta bulunması nedeniy1e, kesim çağına ulaşıncaya kadar, biyotik (canlı) ve abiyotik (cansız) birçok etkenlerin yarattığı çeşitli tehlikelerle karşı karşıya bulunmaktadır. Ormanların korunması ise ancak, zararlı etkenlerin zararsız bir duruma sokulması ile mümkündür. Bu nedenle, önce bu etkenlerin iyi bir şekilde bilinmesi ve ondan sonra bunları doğuran nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Ormanın kendisine yönelen zararlı etkenlerle savaşta başarıya ulaşabilmesi için ormancının ve bazı durumlarda da Devletin yardımına gereksinimi vardır. Ormandan beklenen yararlar, ancak onun iyi bir şekilde korunması, yani devamlılığının sağlanması halinde elde edilebilir.