haberler

Üniversitemizde 2022 Yılı Patent ve Faydalı Model Tescil Tebrik Töreni Gerçekleştirildi

Araştırma Üniversitesi vasfıyla yoluna devam eden Üniversitemiz, Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla üniversitemizde fikri sınai mülkiyet hakları kültürünün oluşmasına ciddi önem vermektedir. Bu kapsamda üniversitemizde akademisyenlerimizin ortaya koymuş olduğu bilimsel çalışmaların ürünü olan buluşlara üniversitemiz maddi ve uzman personel desteği sağlamaktadır. Patent başvurusu sırasındaki tüm maddi yükümlülükler üniversitemizce karşılanarak süreçler ulusal ve uluslararası platformlarda devam ettirilmektedir.

2017 yılı itibariyle üniversitemizde ulusal ve uluslararası 189 fikri ve sınai mülkiyet haklarına konu olan başvurularımızdan 79 başvurumuz tescilli olup KTÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilen Patent Tebrik Töreni’nde 16 ulusal patent, 1 uluslararası patent ve 5 faydalı model tescil sahibi akademisyenlerimize plaket takdim edilmiştir.

Savunma sanayi, enerji, biyoloji, mikrobiyoloji, sağlık, tarım, makine ve yazılım alanlarında gerçekleşen patent ve faydalı model başvurularının ticarileştirme süreçlerine yönelik TÜBİTAK 1702 – Patent Lisans Programı ve TÜBİTAK 1512 – Girişimcilik Destek Programına hazırlanması ve patentli teknolojiye sahip akademisyenlerin Teknokent bünyesinde yürütülen şirketleşme çalışmaları yürütülmektedir.

TÜBİTAK 1702 – Patent Lisans Programı özelinde üniversitemizin başvuru sahibi olduğu 2018/07628 başvuru numaralı ‘Gözeneksiz Yüzeylerde Uygulanan Süper Glu Yöntemi ile Oluşan Vücut İzlerinin 4'-Hidroksiantosiyanin Bileşiği ile Boyanarak Görünür Hale Getirilmesi’ ulusal patentimiz ticarileşme başarısı elde ederek Gençtürk Grup firmasına lisanslanmıştır.

Multidisipliner çalışmalara örnek teşkil etmesi amacıyla Tıp Fakültesi ve Fen Fakültesine mensup öğretim elemanlarımızdan Prof. Dr. Abdülkadir GÜNDÜZ, Prof. Dr. Ahmet KALKAN, Prof. Dr. Ali Osman KILIÇ, Prof. Dr. Sevgi KOLAYLI’nın geliştirdikleri 2019/07971 başvuru numaralı ‘Anti_Grayanotoksin Özgül Antikorların Üretilmesi ve Grayanotoksinin İmmünolojik Olarak Ölçülmesi’ patentli çalışması tescil almıştır.

Kanser hücrelerinde başarılı çalışmalar yürüten bir diğer multidisipliner çalışmalar yürüten ekibimiz Kimya ve Eczacılık bölümlerine mensup Prof. Dr. Zekeriya BIYIKLIOĞLU, Doç. Dr. Arzu ÖZEL, Doç. Dr. Burak BARUT ortak çalışmalarıyla geliştirdikleri tescilli ‘Suda Çözünebilen, Agregasyon Göstermeyen Akciğer, Karaciğer, Meme Ve Melanoma Kanser Türlerine Karşı In Vıtro Antikanser Etkili Yeni Bir Silisyum Ftalosiyanin Bileşiği’ patentinin ilaç firmaları özelinde ticarileştirme süreçleri teknoloji transfer merkezi bünyesinde gerçekleştirilmektedir.

Altın rezervleri bakımından zengin olan Sudan Cumhuriyeti’nde yer alan bir firma ile ticarileşme süreçlerinin yürütüldüğü altın ayrıştırma işlem aşamalarına yönelik çalışmalar yürüten Prof. Dr. İbrahim ALP’in buluş sahibi olduğu ‘Farklı Auxhgy Formlarında Bulunabilen Au-Hg Metal Alaşımlarından Cıva (Hg) Ve Altının (Au) Birlikte Kazanımı Ve Birbirinden seçimli Olarak Ayrılması için Bir Yöntem ve Alternatif Reaktifler’ patent ise TEKNOKENT bünyesinde akademisyenimize ait kurulan şirket ile ticarileşmektedir.

2023 yılına girerken geride bıraktığımız başarılı patent başvuru ve tescil süreçlerine yönelik üniversitemizin fikri ve sınai mülkiyet haklarına katkı sağlayan ve gelecek genç bilim insanlarına ilham veren tüm bilim insanlarımıza geliştirdikleri patentli teknolojileri için teşekkür ederiz.

2022 yılı tescil alan akademisyenlerimiz;

Prof. Dr. Abdulkadir GÜNDÜZ, Prof. Dr. Abdulkadir MALKOÇOĞLU, Prof. Dr. Ahmet KALKAN, Prof. Dr. Ahmet YAŞAR, Prof. Dr. Ali Osman KILIÇ, Prof. Dr. Aykut ÇANAKÇI, Prof. Dr. Dilek ÇİLİNGİR, Prof. Dr. İbrahim ALP, Prof. Dr. İsmail Hakkı ALTAŞ, Prof. Dr. Kadir TÜRK, Prof. Dr. Kamil ÇOŞKUNÇELEBİ, Prof. Dr. Kenan GELİŞLİ, Prof. Dr. Metin HÜSEM, Prof. Dr. Nurettin YAYLI, Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, Prof. Dr. Zekeriya BIYIKLIOĞLU, Doç. Dr. Arzu ÖZEL, Doç. Dr. Betül SARAÇ, Doç. Dr. Burak BARUT, Doç. Dr. Nuran KAHRİMAN, Doç. Dr. Önder AYDEMİR,  Doç. Dr. Temel VAROL, Dr. Öğr. Üyesi Şule BIYIK BAYRAM, Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe ANILAN,  Dr. Öğr. Üyesi Uğur UZUNER, Arş. Gör. Bedir ÜNVER, Arş. Gör. Demet BAL, Arş. Gör. Dursun SARAL, Öğr. Gör. Kerim SÖNMEZ

  

  

    

    

    

    

    

    

    

  

 

 

 

     


22 Aralık 2022