Aday Öğrenci

Genel Bilgi

 

 

1982 yılında kurulan Sürmene Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu, Deniz Bilimleri Mühendisliği ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği olarak iki seçenekli şekilde 1984 yılında eğitim öğretime başlamış, ancak 1986 yılında bu iki Bölüm birleştirilerek Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü kurulmuştur. İlk mezunlarını 1988 de veren Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü bugüne kadar balıkçılık ve denizcilik sektöründe çalışan çok sayıda nitelikli elemanlar yetiştirmiştir. Kurulduğunda kendine ait bir binası olmayan Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü 1992 yılında Sürmene-Çamburnundaki yerleşkesine taşınmış ve aynı yıl Sürmene Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesine dönüştürülmüştür.

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü'nden mezun olanlar 'Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi' Unvanını  alırlar.

Mezuniyetten sonra, en çok 4 ayı liman seferi olmak üzere 12 ay deniz stajı yapanlar 'Sınırlı Vardiya Zabiti' Yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınavdan başarılı olanlar Sınırlı Vardiya Zabiti Yeterliği'ni alırlar.

Ayrıca mezunlarımız öğrenimleri esnasında görmüş oldukları derslere istinaden; Denizde Kişisel Can Kurtarma Teknikleri,  Temel İlkyardım, Yangın Önleme ve Yangınla Mücadele, Personel Güvenliği ve Sosyal Sorumluluk, Can Kurtarma Araçlarını Kullanma Yeterliği, Seyir Vardiyası Tutma, Radar Gözlem ve Plotlama belgelerini kursa katılmaksızın alabilirler. 3. sınıfta Denizde Haberleşme dersini alıp başarılı olanlar ise,Genel Telsiz Operatörü (GOC) belgesini herhangi bir sınava girmeksizin alabilirler. 

Ayrıca 2. sınıfa gelen öğrenciler belirli bir alanda uzmanlaşmak amacıyla zorunlu dersler dışında tercih ettiği alan (Deniz Ekolojisi, Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları, Balıkçılık Yönetimi, Su Ürünleri İşleme ve Değerlendirme) ile ilgili seçmeli dersler almaktadır.

Eğitim Öğretim

 

Eğitim Amaçlarımız

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği öğrencileri, sektörel rekabet gücünü artırmayı hedefleyen, araştırma ve uygulama becerilerini birleştiren, donanımlı, İngilizce ve bilgisayar konularında yetkin, sektörel gelişmeleri takip edebilen ve çözüm üretebilen bireyler olarak yetişmektedir. Balıkçılık sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak adına özgün bilimsel çalışmalar yapabilen, teorik bilgiyi pratiğe dönüştürebilen, en az bir alt sektörde uzmanlaşmış, proje üretebilen, ekip çalışmasına yatkın, kendine güvenen ve rekabete hazır profesyoneller olarak öğrencileri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Akademisyenlerimiz
Öğretim elemanlarımız verdikleri derslerin yanı sıra bilimsel araştırmalarını da yürüttükleri veya almaya çalıştıkları KTÜ BAP, TÜBİTAK ve SANTEZ projeleri ile sürdürmektedirler. AB çerçeve programlarındaki projelere başvurma çalışmaları sürerken yurt dışındaki bazı üniversitelerle de ortak çalışmalar ve işbirlikleri kurulmaktadır.

Anabilim Dallarımız

-Deniz Ekolojisi

-Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları

-Su Ürünleri İşleme ve Değerlendirme

-Balıkçılık Yönetimi

Staj Programı
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Staj Esasları; öğrencilerin mesleki uygulamalarını yaptırmak ve öğrencileri mesleki görevlerine hazırlamak amacıyla yürütülen stajları düzenler. KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü öğrencileri stajlarını aşağıda belirtilen koşullarda yaparlar.

a) Stajlar eğitim-öğretim dönemleri dışında yapılacaktır.

b) Öğrenciler Bölüm Sekreterliğinden alacakları Zorunlu Staj Formunu staj yapacakları tarihten en az 30 gün önce doldurup onaylatmaları gerekmektedir.

c) Stajlar 2 grup halinde yapılacak ve her bir grup en az 10 gün olacaktır.

          I. grup staj süresi 20 gün olup, bu stajı yapacak öğrencilerin ilk 4 yarıyılı tamamlamış olmaları gerekmektedir.

          II. grup staj süresi 40 gün olup, bu stajı yapacak öğrencilerin 6. yarıyılı tamamlamış olmaları gerekmektedir.

          I. ve II. grup stajların süresi en az 60 işgünü olmalıdır.

Staj sürelerinin değerlendirilmesinde, resmi kurumlarda staj yapanlar için haftanın 5 günü özel işletmelerde staj yapanlar için ise haftanın 6 günü kabul edilecektir. Balıkçı gemilerinde yapılan stajlarda haftanın tamamı sayılacaktır.

Sınırlı Vardiya Zabitliği sınavına girmek isteyen öğrenciler, mezuniyetten sonra Bölüm sekreterliğinden alacakları Denizcilik Staj Defteri ile Gemiadamları Yönetmeliğinde belirtilen stajları yapmaları ve onaylanmış staj defterini uygun olarak gemide tamamladıklarını belgelendirmeleri gerekmektedir. 
Staj programı ile birlikte öğrencilerimiz birçok kurum ve şirkette staj imkanı bulabilmektedir.

Bölümüzün ikili anlaşması olduğu güncel ülke ve üniversitelere KTÜ Değişim Programları Kordinatörlüğünün yayınlamış olduğu aşağıda linki verilen listeden ulaşabilirsiniz.

http://ea-basvuru.com/ikili-anlasmalar.aspx

Ders Bilgileri

Bölümüzde okutalan derslerin tamamına ve dönemsel dağılımlarına aşağıdaki adres üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://katalog.ktu.edu.tr/DersBilgiPaketi/semester.aspx?pid=85&lang=1&sid=40

Laboratuvar ve Uygulama

   Araştırma Üniversitesi statüsündeki üniversitemizde bölüm olarak öğrencilerimizin eğitim-öğretim sürecinde edindikleri teorik bilgileri pratikte de pekiştirmelerini sağlayacak disiplinler arası araştırma ve uygulama imkânları bulunmaktadır.
 

Lisans ve Lisansüstü Laboratuvarlarımız 

Biyoloji Laboratuvarı

Mikrobiyoloji Laboratuvarı

Kimya Laboratuvarı

Balık Hastalıkları ve Viroloji Laboratuvarı

Moleküler Biyoloji Laboratuvarı

Su Ürünleri İşleme ve Analiz Laboratuvarı

Genetik Laboratuvarı

Toksikoloji Laboratuvarı

Mikroskop Laboratuvarı

Fiziksel ve Kimyasal Oşinografi Laboratuvarı

Av Araçları Hazırlama Laboratuvarı

Bilgisayar Laboratuvarı

Plankton Kültür Laboratuvarı

Rasyon Hazırlama Laboratuvarı

 

Mezunlarımız ve İstihdam

Üniversitelerde AKADEMİSYEN (bilim adamı),  Araştırma Enstitülerinde ARAŞTIRMACI,  Su Ürünleri İşleme Fabrikalarında ve Su Ürünleri Pazarlayan İşletmelerde SORUMLU MÜHENDİS ve KALİTE KONTROL GÖREVLİSİ, Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesislerinde SORUMLU MÜHENDİS, Balık Yemi Üreten Tesislerde MÜHENDİS, Denizcilik ve Su Ürünleri Meslek Liselerinde ÖĞRETMEN, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlığına bağlı birimlerde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerinde ve bağlısı kuruluşlarda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağlısı kuruluşlarda, Tarım, Araş. ve Politika. Genel Müdürlüğü (TAGEM), MÜHENDİS veya UZMAN, Belediyelerde MÜHENDİS, Danışmanlık hizmeti veren birimlerde DANIŞMAN, Bankalarda kredi vb. danışmanlık işlerinde DANIŞMAN/UZMAN, İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI olarak çeşitli alanlarda, Balıkçı gemilerinde ve 500 grostona kadar olan gemilerde KAPTAN veya Gemi adamı, Yat turizmi sektöründe YAT KAPTANI ve YAT İŞLETMENİ olarak, Gümrük Müsteşarlıklarında BOT KAPTANI vasfıyla, Profesyonel akvaryum Şirketlerinde MÜHENDİS, Gıda ve Su analiz laboratuvarlarında MÜHENDİS olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca YANDAL ve ÇİFT ANADAL yapan öğrencilerimiz YAN DAL ve ÇİFT ANADALyaptığı bölümle ilgili mesleklerde çalışabilirler. Örn. Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği Bölümünde ÇİFT ANADAL yapan öğrenciler 'Uzakyol Vardiya Zabitliği' sınavını geçtikten sonra 'UZAKYOL VARDİYA ZABİTİ (KAPTANI)' olarak çalışırlar. Biyoloji Bölümünde ÇİFT ANADAL yapan öğrencilerimiz de onların sahip olduğu Orta Öğretimdeki Biyoloji alanında ÖĞRETMENLİK hakkını elde ederler.

Çift Ana Dal ve Yan Dal

 

YANDAL: Not ortalaması 4 üzerinden 2.60 ve üzeri olan Bölümümüz öğrencileri Fakültemizin 'Deniz Ulaştırma  İşletme Mühendisliği Bölümü'nde YAN DAL yaparak, 'Uzakyol Vardiya Zabitliği' sınavlarına girme hakkı elde ederler. Bunun dışında öğrenciler Üniversitemizin Fen Fakültesi 'Biyoloji Bölümü', Orman Fakültesi 'Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü' ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 'İşletme Bölümü'nde de YANDAL eğitimi yapabilirler.

ÇİFT ANADAL: Not ortalaması 4 üzerinden 2.80 ve üzeri olan Bölümümüz öğrencileri Üniversitemizin Fen Fakültesi 'Biyoloji Bölümü', Orman Fakültesi 'Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü' nde ÇİFT ANADAL yaparak başarılı olduklarında aynı zamanda her iki bölümün de diploması ile mezun olabilirler. 

Taban Puanı

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Programı Yıllar İtibarı ile Merkezi Yerleştirme Kontenjan ve Taban Puanları

2020

2021

2022

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

20

-

-

20

 

232,32870

20

 

222,42033


 

YÖK Atlas Bölüm Bilgisi

Bölümümüz ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için Tıklayınız.