temel düzeyde yapı bilgi modellemesi (BIM) eğitimi

Programın Amacı

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde önemli bir paya sahip olan Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat sektöründe düşük verimlilik ve iş birliği gibi önemli problemler bulunmaktadır. Bu problemlerin giderilmesi amacıyla inşaat sektöründe Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. BIM; tasarım, inşaat ve işletme süreçlerinde bilgi transferi ve birlikte çalışabilirliği güçlendirmek için akıllı objeler kullanılarak dijital bir formatta yapının modellenmesi olarak tanımlanabilir. BIM ile proje paydaşlarına projenin en başından yani tasarım aşamasından itibaren ortaklaşa çalışabilecekleri bir platform sunulmaktadır. Böylece proje paydaşları arasındaki koordinasyon artırılmakta ve 3 boyutlu (3D) yapı elemanları ile gerçeğe uygun akıllı modeller elde edilmektedir. Amerika, İngiltere, Finlandiya, Norveç ve Singapur gibi ülkelerde BIM kullanımı kamu projelerinde zorunlu hale getirilmiştir. Ülkemizde de son yıllarda BIM kullanılan projelerin (İstanbul Büyük Havalimanı Projesi ve İBB Metro Altyapı Projeleri vb.) sayısı giderek artmaktadır. BIM kullanım hedeflerinin ve teslim gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 2022 yılında BIM Teknik Şartnamesi yayınlanmış olup, yakın gelecekte ülkemiz genelinde de BIM kullanma zorunluluğu getirilmesi beklenmektedir. Bu sebeple ülkemizdeki inşaat firmaları da BIM?e daha fazla ilgi duymaya başlamıştır. Bu ilgi ve getirilmesi beklenen BIM kullanım zorunluluğu göz önüne alındığında Temel Düzeyde Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) Eğitimi konulu bir sertifika programı düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Bu eğitim ile ilgili alanda ihtiyaç duyulacak nitelikli iş gücünü karşılayacak olan paydaşlarda farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır.

Program İçeriği

Temel Düzeyde Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) Eğitimi eğitim programı 6 bölümden oluşmaktadır. Aşağıda her bölüm için içerikler verilmektedir.

1. Bölüm - BIM'e Giriş (3 saat)

• İnşaat sektöründe karşılaşılan problemler
  • BIM'in tanımlanması
  • BIM'in faydaları
  • BIM kullanım alanları
  • Dünyada ve Türkiye'de BIM kullanımı
  • LOD (Level of Development) kavramı
  • BIM sürecinde kullanılan programlar

2. Bölüm - 3D Modelleme (12 saat)

• Modelleme Kavramları
  • Yazılım Arayüzü
  • Yapısal Modelleme (Temel, kolon, kiriş, perde ve döşeme)
  • Mimari Modelleme (Duvar, döşeme, kapı, pencere, çatı, asma tavan, giydirme cephe, merdiven ve korkuluk)
  • Mekanik Modelleme (Havalandırma kanalı modelleme, borulama, temiz su tesisatı, atık su tesisatı, mekanik ekipman yerleşimi)

3. Bölüm - Veri Analizi ve Dokümantasyon Üretimi (6 saat)

• Keşif / Metraj, Maliyet Tahmini
  • Parametre Oluşturma ve Kullanımı
  • Shop Drawing (Uygulama Projesi) Oluşturma
  • Etiketleme ve Ölçülendirme
  • Dokümantasyon ve Pafta Hazırlama
  • Günışığı ve Enerji Analizi
  • Export Ayarları

4. Bölüm - Birlikte Çalışma, Koordinasyon ve Zaman Yönetimi (3 saat)

• Navisworks Yazılım Arayüzü
  • Çakışma Analizi
  • Çalışma Setleri Oluşturma
  • 4B Planlama ve Simülasyon
  • Yorum Ekleme ve Görünüm Kaydetme
  • Metraj ve Maliyet Tahmini

5. Bölüm - BIM Tabanlı Proje Yönetimi (3 Saat)

• ISO19650 Standardını Anlama
  • İşveren Bilgi Gereksinimleri (EIR)
  • BIM Uygulama Planları (PreBEP / PostBEP)
  • Sorumluluk Matrisleri ve Bilgi Teslim Planları (TIDP/MIDP)
  • Ortak Veri Platformu ile Çalışma

6. Bölüm - VR & AR Destekli BIM Teknolojileri (3 Saat)

• Sanal Gerçeklik (VR) - Revit Entegrasyonu
  • Artırılmış Gerçeklik (AR) - Revit Entegrasyonu

Sertifika

Eğitim sonunda katılımcılara eğitim boyunca öğrendikleri süreçlerle ilgili bir proje verilecek ve eğitim programının sona ermesinden sonra projeyi tamamlayıp teslim etmeleri için 15 günlük süre verilecektir.

Teslim edilen projeler 100 puan üzerinden değerlendirilecek ve 70 puan ve üstü alan katılımcılar sertifika almaya hak kazanacaktır. İlk aşamada başarısız olanlara veya teslim yapmamış olanlara projelerini tamamları için ilave 15 günlük bir süre verilecektir.

Eğitimin Tarihi ve Süresi

Eğitim başlangıç ve bitiş tarihleri: 2 Temmuz - 1 Ağustos 2024

Eğitim süresi: Toplam 30 saat

Eğitim günleri: Salı - Perşembe

Eğitim saatleri: 19:00 - 22:00

Eğitim yeri: Microsoft Teams üzerinden online

Her bir eğitim için gerekli süreler eğitim içeriklerinde belirtilmiştir.

Gerekli görülmesi halinde eğitim saatlerinde değişiklik yapabilir. Değişiklikler, katılımcılara önceden bildirilecektir.

Yeterli başvurunun bulunmaması halinde eğitimi açıp açmamak koordinatörler tarafından belirlenmektedir. Programın açılmamasına karar verilirse, katılım ücretleri iade edilir.

Başvuru

Ön Kayıt Formu (Forma ulaşmak için tıklayınız)

Kesin Kayıt Formu (Forma ulaşmak için tıklayınız)

Ödeme Bilgileri

Ön kayıt yapmayan adayların öncelikle ön kayıtlarını tamamlamaları gerekmektedir.

Önemli Not: Ön Kayıt Aşamasında Ödeme Alınmamaktadır. Kursun açılması kesinleştiğinde ödemelerin yapılması istenecektir.

Eğitim Ücreti: 15000 TL (KDV Dahil)

Banka Bilgileri: T.C. ZIRAAT BANKASI, Üniversite Subesi

Hesap Adı: KTÜ Döner Sermaye Saymanlığı

Hesap No: 11825144-5010

IBAN: TR83 0001 0012 2511 8251 4450 10 - Karadeniz Teknik Üniversitesi

ÖNEMLİ NOT: Ücret yatırılırken açıklama kısmına 'KTUSEMBIM2024' açıklaması yazılmalıdır.

Eğitmenler

Ekibimiz

Prof. Dr. Salih Ofluoğlu - Antalya Bilim Üniversitesi Mimarlık Bölümü

Prof. Dr. Vedat Toğan - KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü

Doç. Dr. Onur Behzat Tokdemir - İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü

İnşaat Müh. & Mimar Merve Aktaş - Doğuş İnşaat/Teknik Mühendislik

Makine Müh. Bahadır Karaca - Nesil Mekanik

Arş. Gör. Ümit Bahadır - KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü

Program hakkında detaylı bilgi için;

Prof. Dr. Vedat TOĞAN - 0462 3772671 - 0533 430 98 35 - togan@ktu.edu.tr

Arş. Gör. Ümit BAHADIR - 0462 3774017 - 0538 779 41 67 - umitbahadir@ktu.edu.tr