Trabzon'da "Şiddete Sıfır Tolerans" paneli yapıldı
Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Erdal ÖZER'in konuşmacı olarak katıldığı “Şiddete Sıfır Tolerans” paneli yapıldı.
Panelde, Prof. Dr. Erdal Özer, kadın cinayetlerinin Türkiye ve dünyadaki durumundan bahsederek, araştırma ve gözlemlerini paylaştı.
Kadınların, genellikle bir erkek tarafından öldürüldüğünü ancak bir erkeğin motivasyonuyla bir kadın ya da bir çocuk tarafından da öldürüldüklerini, ayrıca zaman zaman da intihara zorlandıklarını aktaran Özer, şöyle devam etti:
"Bizim kadın intiharlarını da çok dikkatli incelememiz lazım, adli tıpçılar olarak. Hukuk sistemi olarak, emniyet olarak, jandarma olarak. Her gördüğümüz intihar iddiasındaki olguyu, özellikle kadınlardaki olguyu muhakkak 'Bu bir kadın cinayeti midir?' diye aklımızın bir tarafında bu soru kalmalı ve bunu araştırmamız gerekiyor. Bizde ki yöntemlerden biri de şu; 16 yaşındaki kız çocuğuna 'Kendini as, namusunu kurtar.' diyorlar. Bizim bunlarla mücadele etmemiz gerekiyor, bunlara da algımızın açık olması gerekiyor."
Özer, şunları söyledi:
"2013 yılındaki meclis araştırma raporunda '2002-2009 yılları arasında kadın cinayetlerinde yüzde 1400'lük artış olduğu' kaydediliyor. Aslında buradaki kritik nokta şu; burayı herkes ters olarak anlıyor. Burada kadın cinayetlerinde bir artış yok. Kadın cinayetleri hep sabit, hep belli bir oranda yapılıyor. Bu, şu demek; artık bu kadın cinayetleri tanınıyor, takip ediliyor, izleniliyor, devlet bunu yakalamaya başlıyor. Var olmayan bir istatistiği ortaya koyduğu için yüzde 1400 çıkıyor. Yoksa suç bugün ortaya çıkmadı. Bu vardı. Bu istatistiğin artıyor olması, evet insanların ölümü ülkemizin durumu için kötü gibi gözüküyor fakat bu istatistiğin artması devlet örgütünün görevini yaptığı anlamına geliyor, cinayete uğrayan kadınları tespit ettiği anlamına geliyor, bunları çözmek için gayret ettiği anlamına geliyor. Bu istatistiklerden hiçbir yöneticinin, hiçbir çalışanın, hiçbir adli tıpçının korkmaması, bunu ortaya koyması lazım. Bunları yapıyorsak hepimiz işimizi yapıyoruz gibi bir anlama geliyor. Ortada artan bir şey yok aslında. Ortada tespit edilen bir suç var."
25 Kasım 2021