elektronik teknolojisi program tanıtımı

 Programımızdan mezun olan öğrenciler "Elektronik Teknikeri" ünvanını alır. Elektronik Teknikeri ünvanı ile mezun olan her öğrenci vasıflı, yetişmiş bir meslek elemanı olarak endüstride ihtiyaç duyulan, işçilerle mühendisler arasında köprü vazifesi görecek kalifiye elemandır. 

 

ÖĞRETİM ELEMANLARI

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ömür TURHAL

Öğr. Gör. Erhan SESLİ

Öğr. Gör. Cahit SOYSAL

Öğr.Gör.Murat KÜÇÜKALİ

 

GÖREVLER

- Ünitelerden gelen arıza bildirimi üzerine arızanın türüne göre gerekli aletleri temin ederek arıza mahalline gider, - Araştırma, inceleme ve ölçümler (empedans, akım, gerilim, frekans vb.) yaparak arızanın kaynağını ve yerini tespit eder, - Sorumluluk alanına giren önem ve büyüklükteki arızaları gidermek amacıyla yetkisi dahilinde enerjiyi kesip üretimi durdurarak arızayı giderme yolunu seçer, - Sorumluluk alanını aşan arızalarda kendi üstlerine gerekli bilgileri verir, - Sorumluluk alanına giren ayarlama ve kalibrasyonları yaparak verimli bir çalışmanın gerçekleşmesine yardımcı olur, - Periyodik bakım ve kontrol işlemlerini yapar veya yapılmasını koordine eder.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Bilgisayar, - Tornavida, pense, yankeski, lehimleme aletleri gibi el aletleri, - Osiloskop, multimetre, entegre test cihazı gibi ölçü ve test cihazları, - Güç kaynakları, - Programlama aletleri (EPROM programlayıcı), - Bilgisayar destekli tasarım programları (Baskılı devre veya elektronik devre tasarım programı), - Direnç, kondansatör, entegre devre, transfarmatör gibi elektonik devre elemanları.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Elektronik teknikeri olmak isteyenlerin; 
- Elleri, gözleri ve işitme organları sağlam,
- Ortalamanın üstünde genel yeteneğe, mekanik yeteneğe ve ilgiye sahip,
- Şemaları okuyabilmek için şekil ilişkilerini görebilen,
- Ayrıntıları algılayabilen,
- Aynı anda bir çok şeyi görebilen kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Elektronik teknikerleri, elektronik cihaz yapım ve tamir atölyelerinde çalışırlar. Görevini genellikle oturarak yapar, arıza tespiti için zaman zaman atölye dışına çıkması, işletmenin değişik ünitelerine gitmesi gerekebilir. Birinci derecede alet ve malzemelerle ilgilidir. Çalışma ortamında titreşim, kir, ani ısı değişimi olabilir. Zaman zaman birlikte görev yaptığı kimselerle ve müşterilerle iletişime girebilir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULMA OLANAKLARI

- Elektronik sanayi, elektronik cihaz üretiminde kullanılan tüm aktif, pasif elektro-mekanik ve diğer elemanlar ile ev ve eğlence yerlerinde kullanılan profesyonel elektronik cihazlar gibi tüketim mallarını, profesyonel elektronik cihazlar, telekomünikasyon cihazları, tıp elektroniği, endüstriyel elektronik, güç elektroniği, kontrol sistemleri, güvenlik sistemleri, bilgisayar donanımı, mikro işlemci, uzay elektroniği, atom elektroniği ve uçak elektroniğini kapsamaktadır. Elektronik teknikerleri, elektronik devre veya donanım içeren makine, donanım veya sistemlerin yer aldığı fabrika veya işletmelerde çalışabilirler. - Teknolojik gelişmelere bağlı olarak bu sektörde talep gittikçe artmaktadır. - Elektronik teknikerlerinin gerek kamu, gerekse özel sektörde iş bulma şansları oldukça yüksektir. - Bağımsız olarak kendi işlerini kurabilirler.

 

MESLEK EĞITIMININ VERILDIĞI YERLER

Meslek eğitimi, meslek yüksekokullarının "Elektronik" bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "Endüstriyel Elektronik Teknolojisi " olarak değişmesi nedeniyle, "Elektronik" adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. 

 

EĞITIMIN SÜRESI VE IÇERIĞI

Eğitim, lise veya dengi okuldan sonra meslek yüksekokullarında 2 yıldır. 2 yıllık (4 yarıyıl) eğitim boyunca öğrenciler; aşağıdaki dersleri alırlar derslerini alırlar. Öğrenciler eğitim boyunca dersleri teorik olarak sınıflarda, pratik olarak atölye ve laboratuarlarda görürler.  Öğrenciler mesleki eğitimden sonra işyerlerinde staj yapma imkanına sahiptirler.

 

MESLEKTE ILERLEME

 

"Elektronik Teknolojisi " ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde; Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği,Elektrik Mühendisliği,Elektrik Öğretmenliği,Elektrik - Elektronik Mühendisliği,Enerji Öğretmenliği,Elektronik Mühendisliği,Elektronik Öğretmenliği,Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği,Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği,Havacılık Elektrik ve Elektroniği,Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

 

BENZER MESLEKLER

- Elektronik Teknisyeni, Elektronik Mühendisi, Bilgisayar Teknisyeni/Teknikeri, Endüstriyel Elektronik Teknikeri,Uçak Elektronik Teknikeri,Elektronikçi,Telekomünikasyon Teknikeri, Tıp Elektronik Teknikeri, - Uçak Bakım Teknisyeni ve Elektronikçisi,Gemi Elektroniği ve Haberleşme Teknisyeni.

 

BURS, KREDI ve ÜCRET DURUMU

- Meslek eğitimi boyunca öğrenciler yüksek öğrenim kredisinden ve yurtlardan faydalanabilirler, ayrıca koşulları uyan öğrenciler çeşitli kurumlar tarafından verilen burslardan yararlanabilirler.

- Kamu sektöründe çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabiidir. Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.

 

DAHA AYRINTILI BILGI IÇIN BAŞVURULABILECEK YERLER

- Ilgili Eğitim Kurumları, - Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye Iş Kurumu Il ve Şube Müdürlükleri.

 

DERSLIKLER

Her biri 40 öğrenci kapasiteli, 4 derslik bu programa ayrılmıştır. Derslikler  projeksiyon makinesi kullanımına uygun olup, ayrıca laboratuarlarda da projeksiyon cihazları bulunmaktadır. Mekatronik, Elektrik, Elektronik, Otomatik Kontrol, Otomasyon, Proses kontrol, Makine gibi laboratuarların yanısıra herbirinde 50 bilgisayar bulunan 4 adet bilgisayar laboratuarı CAD/CAM ve simülasyon uygulamaları yapmak üzere bu program öğrencilerinin kullanımına hazırdır.