mekatronik program tanıtımı

Mekatronik", en basit anlatımıyla; makina, elektronik ve yazılım kombinasyonundan oluşan sistemler ile ilgilenen bir dalıdır.


Mekatronik; makina, elektronik, kontrol ve bilgisayar sistemlerinin sinerjik bir kombinasyonu; işlevleri mekanik, elektronik, bilgisayar ve yazılım teknolojisinin entegrasyonuna dayanan ve gelişmiş ürün, işlem ve sistemleri kurmak için kullanılan ürünlerin dizaynı ile ilgilenen disiplinler arası bir dalıdır.

Mekatronik; gelişmiş ürün, kalite ve yüksek performansa ulaşmak için tasarlanan; hesaplama, mekanizasyon, tahrik, algılama ve kontrol parametrelerini aynı anda bulunduran sistem ve ürünlerin dizaynıyla ilgilenen entegre bir çalışmadır. 
Mekatroniğin ana prensibi şekilde de görüldüğü gibi çeşitli tasarım veya dizayn yoluyla bu disiplinlerin entegrasyonudur. Bir mekatronik mühendisinin veya teknikerinin sahip olması gereken özellik şu iki temel unsur arasındaki dengeyi kurabilmesidir; modelleme-analiz ve deneysel çalışma-donanım uygulama yeteneğidir.  

ÖĞRETİM ELEMANLARI

 

Öğr.Gör. Erhan SESLI (Bölüm Başkanı)

Yrd.Doç.Dr.Ahmet Ömür TURHAL (Müdür Yardımcısı )

Öğr.Gör.Cahit SOYSAL (Müdür Yardımcısı)

 

GÖREVLER

 

- Tasarlanan projelerin üretiminde çalışır.
- Akıllı cihazların geliştirilmesi için araştırma, inceleme ve ölçümler yapar,
- Mekatronik sistemlerin (Elektro-mekanik cihazların) montajı-demontajı, test, servis, bakımını ve kontrolünü yapar,
- Mekanik ve elektronik arızaların giderilmesini sağlar,
- Mekatronik, makine ve elektronik mühendislerine yardım eder,.
- Sorumluluk alanına giren kalibrasyonları, ölçüm ve ayarları yaparak aletlerin verimli çalışmasını sağlar.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

- PLC (programlanabilir mantık kontrol ünitesi) cihazı,
- Bilgisayar ve bilgisayarlı makineler,
- Makine ve elektrik-elektronik araçlar için kullanılan aletler (Osiloskop,Avometre,havya,lehim vb.)
- Atölyedeki genel araç ve gereçler. 
- Direnç, kondansatör, entegre devre, transformatör gibi elektronik devre elemanları,
- Güç Kaynakları.

 

MESLEĞIN GEREKTIRDIĞI ÖZELLIKLER

Mekatronik Teknikeri olmak isteyen;
* Sayısal yeteneğe sahip,
* Matematik ve Fen alanına özellikle fizik konularına ilgi duyan,
* Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, çizim yeteneğine sahip,
* Dikkatli, ayrıntıları algılayabilen, tasarım gücü kuvvetli,
* Mekanik yeteneği olan, elektronik makinelerle çalışmaktan hoşlanan,
* Sabırlı, sorumluluk sahibi,
* Işbirliği ve yeniliklere açık,araştırıcı,
* Gözlerinde aşırı kusur bulunmayan,
* Algılama, sayı ve sembollerle akıl yürütme, karar alma ve analiz etme yeteneğine sahip
kimseler olması gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Mekanik ve elektronik cihazların üretim, bakım onarımı ve işletilmesi ile ilgili faaliyette bulunan işyerlerinde çalışırlar. Görevini genellikle makine başında gerektiği duruma göre oturarak veya başka pozisyonlarda yaparlar. Çalışma ortamı kapalı olup zaman zaman gürültülüdür. Beraber çalıştığı kişilerle ve müşterilerle iletişim kurar.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULMA OLANAKLARI

Mekatronik teknikerleri kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışırlar. Özellikle bilgisayarlı makinelerin hızla geliştirildiği günümüzde özel sektörde, sanayide, atölyelerde çalışma şansına sahiptirler. Mekatronik teknikerleri çalışma alanları ile ilgili kendi işyerlerini açabilirler.

 

MESLEK EĞITIMININ VERILDIĞI YERLER

Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının Mekatronik önlisans programında verilmektedir.

 

MESLEK EĞITIMINE GIRIŞ KOŞULLARI

Meslek Liselerinin Bilgisayarlı Nümerik Kontrol(CNC),Gemi Makineleri, Endüstriyel Mekanik, Hidrolik ve Pnömatik, Hidrolik ve Pnömatik Teknolojisi, Iş Makineleri, Iş Makineleri Bakım ve Onarım, Iş Makineleri Operatörlüğü, Kalıp, Kalıpçılık, Konfeksiyon Makineleri Bakım ve Onarım, Makine, Metal Işleri, Metalurji, Metalurji (Demir çelik metalurjisi), Mikroteknik, Nümerik kontrollü makineler (CNC), Tesviye, Endüstriye Otomasyon Teknolojisi (Mekanik), Mekatronik" bölümlerinden mezun olanlar "Mekatronik" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.


MESLEKTE ILERLEME

Mesleki eğitimden sonra özel veya kamu sektöründe çalışanlar idari kadroda bölüm şefi , başarılı olursa müdür olabilirler.
ÖSYM tarafından yapılan "Dikey Geçiş Sınavı"nda, başarılı olmaları halinde "Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik Öğretmenliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Makine Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Tasarım ve Konstrüksiyon öğretmenliği, Uzay Mühendisliği" lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

 

BURS, KREDI VE ÜCRET DURUMU

Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden faydalanırlar. Ayrıca eğitim döneminde işletmelerde staj yaparken işletmenin durumuna ve anlaşmaya göre belli bir ücret imkanı olabilir. Kamu sektöründe çalışacaklar, memur, sözleşmeli veya geçici statülerde çalışma imkanına sahiptirler. Memurlar, teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 1. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir. Özel sektörde ve kendi işini kuranlarda alınan ücret işin pozisyonu ve işletmenin büyüklüğüne göre değişmektedir. Yabancı dili iyi derecede olanlar ve teknik uygulaması iyi durumda olanlar özel sektörde daha iyi bir ücret alma şansına sahiptirler.


 

DAHA AYRINTILI BILGI IÇIN BAŞVURULABILECEK YERLER

· Ilgili Eğitim Kurumları,
· Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye Iş Kurumu Il ve Şube Müdürlükleri.